Typy zájezdů

Destinace

Vyhledat zájezd

| Zpět |

Informace - Šunka pršut

Pršut (také prošuto nebo prosciutto) je druh sušené vepřové šunky. Tradice pochází z Itálie, ale šunka je v různých obměnách vyráběna i v dalších přímořských státech. Samotné italské slovo prosciutto pochází z latinského perexsuctum = důkladně vysušený.
Jak vzniká pršut? Vyrábí se z vepřového masa (z vepřové kýty zbavené kůže, šlach a tuku), které se nejprve několik týdnů až měsíců naloží do soli či soli a koření a pak se několik měsíců až let suší na dobře větraném místě. Jednotlivé receptury se chuťově i vzhledově výrazně liší.
Vlastní prosciutto se vyrábí v Itálii v oblastech Toskánska, Veneta, Modeny… Nejproslulejší je Parmská šunka (italsky Prosciutto di Parma), typický produkt z oblasti mezi Milánem a Rimini. Byla známa již v době antiky. Říká se, že když Hannibal v roce 217 př.n.l. přišel do Parmy a byl přivítán jako osvoboditel, obyvatelé mu na oslavu připravili vepřovou kýtu konzervovanou v soli v dřevěných nádobách, kterou velice ocenil (v blízkosti Parmy byl bohatý zdroj soli v Salsomaggiore).
Šunka prosciutto se vyrábí podle vlastní tradice v dalších přímořských státech, některé země mají vlastní název, ale spojuje je podobný výrobní postup - sušení. Za všechny jmenujme:
Presunto v Portugalsku. Jambon de Bavonne ve Francii v Baskicku. Jamón iberko ve Španělsku (z černých prasat krmených jen žaludy). Elenski but v Bulharsku. Njeguška pršuta v Černé Hoře. Užicka pršuta v Srbsku. Dalmatinski pršut v Dalmácii a Istrijski v Istrii v Chorvatsku. Kraški i Primorski pršut ve Slovinsku a jambon afumat v Rumunsku. Podobná šunka se ale vyrábí i v Číně a v USA: Jinhua v Číně v Če-ťiangu a Virginia ham v USA.

| Zpět |
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu