| Zpět |
Informace - Vinařství - Jura a Savojsko
Z apelací uveďme Château Chalon (suchá vins jaunes s typickou kvasničnou chutí, zrající přes 6 let v dřevěných sudech), Arbois (lehká červená s květinou vůní, suchá růžová a bílá), Vin de Savoie (bílá lehká vína označená Roussette, Altesse či Bergeron jsou vyrobená z odrůdy Jacquère, červená z odrůdy Mondeuse), Crépy (lehká, mírně perlivá, suchá bílá vína s květinovou vůní), Bugey (zajímavá lehce natrpklá červená vína z odrůdy Mondeuse, lehká a svěží bílá a růžová) či Seyssel (lehká šumivá i nešumivá bílá s květinovou vůní). Jakousi kuriozitu mezi zdejšími (ale i francouzskými víny vůbec) představuje Macvin de Jura. Při jeho výrobě se mošt vylisovaný z hroznů uvede do varu a udržuje se, dokud se neodpaří polovina i víc. Pak se alkoholizuje místním brandy, přidají se bylinky a koření a 6 let vše zraje v sudech. Vynalezli jej v 9.století zdejší jeptišky a lze diskutovat, jestli jde vůbec o víno. Nicméně je prý velmi léčivý a povzbuzující.
Plocha vinic 3.500 ha, roční produkce 35 milionů lahví.
| Zpět |