| Zpět |
Informace - Vinařská oblast kolem Mosely a Rýna
Údolí Mosely patří do většího vinařského regionu Mosela-Sára-Ruwer. Tato poměrně známá vinná oblast se táhne od údolí Sáry, Ruweru a Mosely, od Saarburgu přes Trevír (Trier) až ke Koblenci. Vinice leží na strmých stráních podél Mosely a krajina je zde velmi krásná. Na úbočích se nacházejí hlavně břidličné půdy obsahující množství nerostných látek, jež dávají vínům zvláštní finesy.
Pravá moselská vína vděčí za svou reputaci bohatému aroma, elegantnímu charakteru a vynikající kvalitě. Škála těchto vín je velmi rozmanitá od jemných, lehkých, ovocných a přátelských vín po kořeněná bohatá, plná a neobyčejně aromatická. Lepší vína se vyrábějí z Rieslingu hlavně v okolí slavných obcí jako Bernkastel, Piesport, Zell, Brauneberg, Wehlen a Cochem. Kromě Rieslingu se zde daří i odrůdě Müller-Thurgau a starobylé odrůdě Elbling.
Střední Porýní je rozlehlá vinařská oblast sahající od Bingenu přes Bacharach a Koblenc až těsně za ústí řeky Ahr. Místní vinice leží na terasovitých strmých stráních podél obou břehů Rýna. Krajina je tu opravdu úchvatná s množstvím hradů a malebných vesnic. Rozhodně se vyplatí se zde zastavit, protože místní vína bývají jen zřídka k dostání za hranicemi regionu. Nesou v sobě typické prvky místního terroiru, břidlice na svazích a o něco více jílu u řeky.
I tady poskytuje nejlepší vína odrůda Riesling, elegantní s ovocností, pěknou strukturou a svěží kyselinkou. Vína z odrůd Müller-Thurgau a Kerner jsou o něco jemnější, ale mají někdy ostřejší kyseliny.
Rheingau se označuje další německou vinařskou oblast podél Rýna. Jedná se poměrně malou oblast na severním břehu Rýna mezi Hocheimem a Lorche. Ale tento vinný region hrál významnou roli v historii německého vinařství. Právě zde byly vytvořený základní principy současného vinařského zákona a vyrobena např. první vína z pozdních sklizní a první suchý bobulový výběr.
Na zdejších půdach tvořených erodovanými břidlicemi, jílem a spašemi se nejlépe daří odrůdě Riesling. Vyhlášené rieslingy z Rheingau jsou elegantní, ovocné, svěží a dosahují vysoké jakosti. Lepší vína často vynikají pikantním až bylinkovým charakterem a dostatečným množstvím kyselin, aby se dala i několik let archivovat. Známý je také výtečný spátburgunder z Assmannshausenu.
Užitečné pojmy z etiket vín a klasifikaci německých najdete v samostatném článku Německá vína.
Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy
Máte zájem o zájezdy do Porýní a údolí Mosely? Najdete je v nabídce cestovní kanceláře GEOPS na stránce www.geops.cz/zajezy/nemecko/poryni. Zájezdy za gastronomií najdete na této stránce.
| Zpět |