| Zpět |
Informace - Holandsko je ráj nejen pro milovníky jarních květin
ale i pro
ty co rádi obdivují historii, umělecké památky a chtějí si vychutnat místní lahůdky
Holandsko je fascinující
země, která nabízí turistům mnoho zajímavostí od architektury přes slavné
umělecké galerie a muzea až po slavné sýry, piva, ale i skvělé ryby, plody moře a typické sladkosti jako např. několik
druhů waflí a holandské kakao v různých podobách.
V rámci zájezdů CK GEOPS stíháme obdivovat a
vychutnávat všechno díky velmi precizně sestaveným programům, které obsahuji i vhodně zakomponované festivaly
a průvody jako je Holandské květinové korzo nebo tradiční vážení sýrů v
Alkmaaru nebo exkurze na květinovou
burzu v Aalsmeeru. Důležité je, že se znalostí místních poměrů jsme na
festivalech a slavnostech ve správnou dobu na správném místě, tak byste si
mohli co nejlépe vše užít a nafotit.
Že už jste v Holandsko kdysi byli, vůbec
nevadí, při jedné návštěvě se
nedá stihnout všechno a upřímně některé památky nebo galerie případně místni
dobroty si člověk rád zopakuje. A
troufám si říct, že pokud jste byli s jinou cestovní kanceláří určitě jste
neochutnali všechno, co stíháme my. Jinak v posledních letech prošla rekonstrukcí
všechna tři nejslavnější nizozemská muzea Rijskmuseum, Mauritshuis i Museum van
Gogha a nabízejí ještě více uměleckých předmětů od obrazů od slavných
holandských mistrů až po porcelán a umělecké předměty a zajímavé jsou i citlivě
zrekonstruované historické budovy.
Viděli jste film Dívka s perlou o tom jak vznikl
nejslavnější obraz holandské malíře Vermeera ? Ne ? Nevadí většinou si ho
pouštíme v buse, protože nejen že velmi emotivně ukazuje dobu a prostředí,
kdy slavný malíř Vermeer žil a pracoval, ale je v něm i krásně vidět
historické centrum městečka Delft, které máme v programu každého
Nizozemska. Delftsi zachoval romantickou
až trochu nostalgickou atmosféru zašlých časů, dříve slavné a významné město,
které spoluzakládalo Holandskou Východoindickou společnost a místo, které si
vybral za své sídlo první nizozemský král Vilém I. Oranžský, když jako vůdce
povstání proti Španělům vymohl Nizozemců nezávislost. Jeho starý palác
Prinsenhof neboli dvůr princů si jdeme také prohlédnout hned vedle starého
protestantského kostela Oude Kerk, kde je pohřbený malíř Vermeer. Vilém
I.Oranžský je v Delftu pohřbený také, ale v druhém historickém kostele
Nieuwe Kerk na hlavním náměstí Grote Markt, po té co na něj byl spáchán atentát
a Nieuwe Kerk je dodnes místem odpočinku nizozemských králů a královen. Ale to není všechno, Delft je i místem vzniku
slavné holandské modrobílé fajáns, která tu vznikla jako levnější napodobenina
čínského porcelánu, který původně vozily holandské zaoceánské lodi z Číny.
Nejzajímavější moderní architekturu je možné vidět
v Rotterdamu, který by asi vypadal velmi podobně jako jiná holandská
historická města, protože byl přístavem už ve 13.století, kdyby nebyl během
2.světové války poničen bombardováním. Vznikl tak prostor nové stavby a
zajimavé projekty. Ne že by v Rotterdamu žádné staré zajímavé budovy
nebyly, jsou jak historická budova radnice nebo kostel sv. Vavřince se sochou
místního slavného rodáka Erasma Rotterdamského a Holanďané miluji staré lodě,
které jsou nejen ve starém přístavu, ale i na vodních kanálech v celém centru
a jsou na nich často restaurace a bary. Skvěle se tu snoubí dohromady supermoderní
budovy i ty staré a staré lodi a hlavně všude přítomná voda a vodní kanály. Je
až neuvěřitelné jak dnešní holandští architekti dokáží postavit v podstatě
„na vodě“ jak obrovské mrakodrapy tak i metro. Jednou z posledních staveb,
kterou jsem měla možnost vidět v průběhu výstavby, je budova kryté třžnice, kterou architekt
zasadil přímo jako tunel do obytné budovy. Uvnitř jsou nejen stánky
s ovocem, zeleninou a sýry, ale i výborné tapas bary a rozmanité fast
foody a ven je vidět obrovskou prosklenou stěnou. Fascinující je i nábřeží
mohutné řeky Maas, která připomíná nábřeží moře. V okolí přístavu pro malé
lodě Spido jsou na břehu restaurace a bary s teráskami vedoucími až
k vodě s velmi příjemnou atmosférou. My odtud vyrážíme na okružní projižďku
velkou jachtou s výhledy jak na centrum Rotterdamu, které je na několika
ostrovech a poloostrovech, ale i do velkého nákladního přístavu, který se jinak
prozkoumat nedá. Je totiž taky na ostrovech. K vidění jsou tu i velmi
zajímavé lodě od těch, co staví v moři větrné elektrárny až po obrovské
lodě s kajutami, které brázdily Atlantik z Evropy do Ameriky ještě než se
rozmohla pohodlnější a rychlejší letecká doprava. A nejhezčí pohledy na Euromast vyhlídkovou
věž a další malé přístavy na pobřeží jsou jak jinak z lodi.
Symbolem Holandska jsou větrné mlýny, my si během všech zájezdů
do Nizozemska prohlížíme krásně zachovalý stále funkční mlýn ze 17.století na
listování oleje s podrobným výkladem, který tlumočím a vysvětluji. Je
fascinující vidět, jak jen s použitím dřeva, kůže, obrovského kamene a lan dokázali v 17.století mistrně
využít větrný pohon. Většinou lisují olej z arašidů a tak to tam i krásně
voní a olej se dá i koupit v hezkých ozdobných lahvičkách a přidávám i
několik receptů, jak olej využít. Mlýn má i ochoz odkud se dá šikovně vyfotit i
pohled na ostatní mlýny a areál nejslavnějšího holanského skanzenu.
Všichni znají výborné holandské sýry jako je gouda nebo
eidam, ale ne všichni vědí, jak se holandské sýry vyrábějí podle tradičních
metod na holandských farmách a že existuje mnohem více druhů než se k nám
dováží. My se o výrobě holandských sýrů
dozvídáme více přímo od jedné z farmářek, dokonce jedna z nich i
mluví česky díky rodičům, kteří přšli před lety z Čech. A hlavně jich
spoustu ochutnáme a rovnou je i můžeme koupit. Vite, že se v Holandsku kromě známých
mladých kravských sýrů vyrábějí i ovčí a kozí
? A nejen to na farmě kam jezdíme ochutnáváme i staré sýry staré až 1
rok, které připomínají až parmazán a sýry s přidavkem různých bylinek a
koření a specialitou regionu jsou i uzené sýry v podobě malých hnědých
válečků.
Holanďané milují ryby a plody moře, mají to trochu usnadněné tím, že mají přístup
k moři. Určitě stojí za to ochutnat Kibbeling, což je filet z čerstvé
tresky nakrájený na menší kousky obalený v křupavém těstíčku, prodávají ho
jako fast food v rybích stáncích s domácí omáčkou, my si Kibbeling
dávám ve vyhlášeném rybím bistru v Delftu a pro ty, co jim zachutná i
v rybím stánku v Haagu. Ve
stejném těstíčku se obalují i vyloupané krevety nebo dokonce mušle. Nejlepší
omáčku k tomu vyrábějí v rybárně v Delftu . Mušle se tu podobně
jako v Belgii a Francii jedi nejčastěji z malých černých kastrůlků
s řapíkatým celerem na bílém víně s čerstvými křupavými bramborovými
hranolkami a zapíjejí se tu místním pivem. O jejich oblibě svěči i to, že vznikl
i řetězec fast foodu na mušle Leon, který tu má spoustu poboček. Další
specialitou je nakládaný sleď, kterého Holanďané jedí buď vykoštěného
s nadrobno nasekanou cibulkou a plátky cibule v malé housce brodje nebo
celého jen obaleného v cibulce. Zlí jazykové tvrdí, že ti nejzdatnější ho
uchopí za ocásek a celého si ho strčí do úst...My si ho dáváme vykoštěného
v housce a chutná skvěle buď v Amsterdamu nebo Haagu.
Ochutnáváme i holandské krokety a vlámské hranolky.
Krokety jsou takové malé válečky obalené v křupavé strouhankové krustě buď
masové s velmi jemnou našlehanou masovou směsí a nebo sýrové uvnitř
s teplým holanským tvrdým sýrem a prodávají je buď fast foody, které
prodávají vlámské hranolky nebo si je můžete koupit ve zvláštních automatech se
skleněnými okénky, kde jsou po jednom v malých papírových lodičkách
udržované teplé. Tyhle automaty jsou v Holandsku jak na ulici tak na
dálničních odpočivadlech. Vyhlášené jsou vlámské hranolky, jejiž tajemstvím
kromě zvláštní odrůdy brambor je dvojí smažení díky kterému se správně přemění
škrob a používají i speciální tuk na smažení. Jsou pak skvělé křupavé, ale
uvnitř vláčné a prodávají se v různě velkých kornoutech s různými
omáčkami od jemných až po ty pikatní.
Tak jak jinde hranolky odmítám, tady se na ně těším a znám i ta nejvyhlášenější
místa na ně, jak v Amsterdamu tak i třeba v Brugách.
Věděli jste, že existuje více druhů waflí ? Já znám minimálně tři druhy, ale asi nejradši mám
ty kynuté Gaufre z Liege, které se v podobě malých kuliček zmáčkou do
waflovače, kde se správně opečou a chutnají skvěle jen tak nebo s čerstvým
ovocem, šlehačkou nebo čokoládou. Ale ráda i si dám i ty holandské tenké
placičky, které se rozříznou jako taková malá kapsa a slepí se teplým
karamelem. Oba druhy ochutnáváme čerstvé teplé do ruky v květinovém parku
Keukenhof nebo v Amsterdamu.
Co má společeného Holandsko a Indonéská kuchyně ? Budete možná překvapeni, ale Holanďané milují
lehce pikantní kořeněné indonéské jídlo. Holandští mořeplavci na něj narazili
při svých objevech v Asii a Indonésie byla nejvýznamnější nizozemnskou
kolonii. Dodnes indonéské restaurace v Nizozemsku provozují Indonésané
žijící v Nizozemsku a přivlastnili si ji jako Angličané tu indickou. Takže
když má Holanďan nějakou návštěvu vezme je do indonéské restaurace na tzv.
Rijsttafel, což je doslova „rýžový stůl“ degustační menu servírované na
samostatných talířcích a mističkách. Údajně to vzniklo tak, že Holanďané když
přijeli do Indonésie a Indonésané se jich zeptatli, co chtějí ochutnat, řekli
prostě všechno a tak Indonésané začali na stůl nosit všechno v malích
miskách a mističkách. Od masa přes zeleninu a různé přílohy. Nejznámějším
pokrmem je saté servírované na špejlích zalité lehce pikantní arašídovou
omáčkou nebo nasi goreng, což je zvlášťně smažená rýže.
To vše a ještě víc budete moci poznat, zažít a
ochutnat, pokud si vyberete některý ze zájezdů CK GEOPS do Holandska nebo
Beneluxu.
Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodkyně CK GEOPS se
zaměřením na historii, umění a gastronomii.
| Zpět |