| Zpět |
Informace - Gastronomie krajů Gaskoňsko a Languedoc
Gaskoňsko a Languedoc jsou regiony, které spolu sousedí, ale jejich gastronomie a vína, jsou velmi odlišná. Gaskoňsko ležící ve vnitrozemí se spoustou lesů, má hodně zvěřinových pokrmů a je proslulé i svými drůbežími lahůdkami hlavně foie gras. Languedoc má dlouhé mořské pobřeží a základem tradičních místní jídel jsou ryby a plody moře a olivový olej.
Vybrala jsem pro vás nejznámější jídla z obou oblastí, se kterými se můžete setkat v místních restauracích a popsala jsem i trochu rozdílnost vín obou regionů.
Foie gras (čti fua gra) jsou tučná játra speciálně pěstovaných hus nebo kachen, která jsou buď v celku tzv. en bloc nebo se přidávají do paštik. Většinou se servírují studená spolu s teplým toustem, na másle osmahnutým jablkem a skleničkou dezertního vína Sauternes. Výjimečně se servírují krájené na plátky a osmahnuté spolu s máslovou hruškou nebo žlutým jablkem.
Foie gras je gurmánská lahůdka, kterou si Francouzi nenechají vzít, i když chov těchto hus nebo kachen může být považované za týrání zvířat, protože husy nebo kachny, aby měly tak velká tučná játra, se nesmějí hýbat, a proto se chovají v malých klecích, dříve se prý dokonce zahrabávaly do země tak, že jim koukala jen hlava a krk a krmí se jen kukuřicí.
Canard aux cépes je kachna na houbách a červeném víně s kousky anglické slaniny (lardons).
Gésiér confits en salade jsou kousky kachního masa na listovém salátu.
Pommes sarladaises jsou brambory ze Sarlatu vařené s husím sádlem.
Divoká prasata z Périgordu jsou součástí jak zvěřinových paštik, tak i dalších zvěřinových pokrmů jako je např. dušené kančí na červeném víně nebo kančí šunka.
Vlašské ořechy z Dordogne jsou výborné s listovým salátem, kozím sýrem pokapané ořechovým olejem. Místní vlašské ořechy jsou výborné i na koláče nebo do piškotové buchty, ale i do slaných koláčů, kterým Francouzi říkají quiche.
Quercy noix je likér z vlašských ořechů.
Vína z oblasti Bergerac pocházejí z odrůd cabernet savignon, cabernet franc a merlot, které dávají plná červená vína blízká těm z Bordeaux. Mezi povolené bílé odrůdy patří sémillon, sauvignon a muscadelle a vznikají z ních jak suchá vína, tak i dezertní vína označená jako moëlleux.
Lanýže z Périgordu patří k nejlepším, přidávají se jak do vaječné omelety, tak i do smetanových jídel jako např. smetanových brambor, ale hodí se i masu.
Cassoulet je hustý zapečený pokrm z bílých fazolí, kachního masa a různých klobás, který pochází z Castenaudry kousek od Carcassonu. Podává se v keramických zapékacích mísách spolu s pečivem a lehkým listovým salátem s dresinkem z dijónské hořčice.
Zajíc na švestkách je specialita z Agen, které je proslulé pěstováním voňavých švestek.
Klobásky z Toulouse se vyrábějí z různých druhů mas a mohou být měkké i sušené.
Vína z Languedocu pochází z vinic jižně od Toulouse, které se táhnou kolem Carcassonu a zasahují až ke Středozemnímu moři. Nejvýznamnější jsou 3 oblasti: Corbiéres, Minervois a Fitou. Pěstují se tu nejvíce červené odrůdy grenache, syrah a mourvédre a vyrábí se z nich hlavně plné červené víno jižního stylu, ale i suchá růžová velmi podobná těm z Provence.
Kolem města Limoux kousek západně od Carcassonu se vyrábějí i výborné sekty klasickou metodou pod označením Blanquette de Limoux nebo Cremant de Limoux, které jsou ale výrazně levnější než sekty z jiných části Francie.
Tato vinařská oblast není příliš známá v zahraničí, protože se tu dlouho vyráběla vína nižší kvality jen pro potřeby Francie. Ale to už více než 15 let neplatí, dnes se tu vyrábějí kvalitní vína, která přitom nejsou předražená jako v jiných francouzských regionech, které jsou slavné v zahraničí. Proto zde získáte za své peníze velmi dobrou kvalitu.
Artichauts á la barigoule jsou malé artičoky plněné slaninou a zeleninou, které se dusí ve víně.
Boeuf en daube je hovězí marinované v červeném víně, cibuli a česneku, které se dusí s pomerančovou kůrou a rajčaty. Někdy se dělá i z tuňáka.
Brandade de morue je sušená solená treska, která se nejprve vaří ve vodě a pak se rozmixuje spolu s mlékem a olivovým olejem na pomazánku, která se pak natírá na kousky bagety.
Créme catalane je původně španělský dezert založený na vaječném krému, na kterém je flambovaná cukrová krusta. Tento dezert se servíruje v nízkých plochých porcelánových nebo keramických mističkách.
Autor článku Ing. Alena Frčková (průvodce nejen pro gurmánské zájezdy)
Chcete se blíže seznámit s těmito oblastmi Francie? Více informací na www.francie.geops.cz.
| Zpět |