| Zpět |
Informace - Gastronomie francouzského Baskicka
Baskicko nabízí tradiční přímořskou kuchyni založenou na rybách a korýších. Tato veselá a barevná gastronomie je celá červená jako feferonky z Espelette. Feferonky tu objevíte ve všech jídlech. Dokonce i v místní specialitě nazývané piperade s vařenými rajčaty a cibulí. Po celém Baskicku se vyrábí šunka, která se ve všech ročních obdobích přidává do všech jídel. Tento kraj je, podobně jako všechny významné zemědělské oblasti francouzského jihozápadu (Landes, Gers, Lot-et-Garonne), krajem kachních nebo husích jatýrek foie gras. Při výrobě se využívá tradičních postupů, zvířata jsou překrmována a jejich játra se vaří tradičním způsobem ve vlastním tuku.
Vychutnejte si grilovaná kachní prsa s bramborami, hříbky nebo plněná ovocem. Stejně chutným a tradičním jídlem je i kuře po baskicku. Opečené kuřecí kousky se servírují s lahodnou omáčkou z rajčat, cibule a feferonek dušených ve sklence bílého vína.
Tento region je také regionem lovu a rybolovu. V blízkosti Pyrenejí se v průběhu velkého stěhování loví divocí holubi. Pečení v plátku slaniny představují skutečnou lahůdku. Rybáři se vrací z lovu s výbornými sladkovodními rybami a v jejich sítích často uvíznou tuňáci, sardinky a kalamáry.
Žádné jídlo se také neobejde bez měkkých nebo tvrdých ovčích sýrů, které ale v obchodech naleznete jen v létě. A konečně, specialitou města Bayonne je čokoláda. Můžete si tu koupit skořicovou čokoládu nebo tzv. béret basque (v překladu baskický baret), který je spojením čokolády a piškotu génoise.
Recept: Rozhodně vyzkoušejte také polévku garbure: 48 hodin předem prosolíme čerstvé vepřové kolínko. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme vzniklou pěnu a poté přidáme 7 mrkví, 2 kg brambor nakrájených na kostičky, 1 bouquet garni, 4 stroužky česneku a špetku soli a pepře. Vaříme 1 hodinu. Vidličkou zkontrolujeme, zda je kolínko dovařené. Do hrnce přimícháme 250 g zvlášť uvařených bílých fazolí.
| Zpět |