Typy zájezdů

Destinace

Vyhledat zájezd

| Zpět |

Informace - Alsasko a gastronomie

Tarte flambée je slaná velmi tenká vrstva těsta tenčí než pizza, většinou ve tvaru oválu, potřená kysanou smetanou, na které jsou nejčastěji velmi tenké plátky cibule, kousky anglické slaniny a plátky místního sýru münster. Servíruje se na dřevěném prkénku v restauraci, pokud se prodává u okénka s sebou, bývá často na tvrdém papíru. Pozor: flambé má 2 významy v gastronomii, jednak jídlo pokapané alkoholem a zapálené, ale v tomto případě to znamená oheň, který je v peci na dřevo, kde se tento „slaný koláč“ peče. A dobře ho doplňuje sklenička bílého alsaského vína pinot gris (rulandské šedé) nebo pinot noire (rulandské modré).

Tartine avec münster je silný krajíc venkovského chleba potřený kysanou smetanou, posypaný smaženou cibulkou s anglickou slaninou nadrobno a pokladený plátky místního sýra münster. Takto obložené krajíce se rozpékají v peci nebo troubě a zapíjejí se svařeným vínem (vin chaud) nebo alsaským pinot noire (rulandské modré), přip. gewürztraminem (bílé víno tramín).

Choucroute patří k Alsasku a je to v podstatě pečené kyselé zelí spolu s uzeným nebo pečeným masem nebo silnými plátky anglické slaniny a klobásami. Servíruje se v keramických zapékacích mísách spolu s vařeným bramborem a pečivem. A dobře ho doplňuje sklenička bílého alsaského vína pinot gris (rulandské šedé) nebo pinot noire (rulandské modré).

Baekeoffe je národní pokrm Alsaska a Alsasané jsou na něj právem hrdí. Příprava trvá více než 24hod., ale výsledek rozhodně stojí za to. Nejprve se naloží do bílého suchého vína na větší kousky 3 druhy masa: hovězí, vepřové a jehněčí spolu s mrkví, pórkem, bobkovým listem, novým kořením a příp. tymiánem a nechá se marinovat 24hod. Pak se smíchá se syrovými bramborami na plátky a nechá se péci ve víně v keramické zapékací míse s poklopem až do změknutí masa i zeleniny. Zapékací mísa se položí doprostřed stolu a přidá se jen listový lehký salát s francouzským dresinkem (malou lžičku dijónské hořčice, lžičku bílého vinného octa a lžíci olivového oleje). A dobře to vše doplňuje sklenička bílého alsaského vína pinot gris (rulandské šedé) nebo pinot noire (rulandské modré).

Kougelhupf je nejznámější desert v Alsasku. Využívá se často na něj forma na bábovku a chuťově připomíná naši kynutou vánočku doplněnou spoustou rozinek v rumu. K vidění jsou různé velikosti od úplně malinkých až po obrovské. Někdy bývá v restauracích servírovaný jako glacé s polevou (glazurou) z Marc de Gewürtztraminu (Marc je druh pálenky z vína).

Dort Forêt Noire (Schwarzwaldský dort) pojmenovaný podle blízkého pohoři Černý les. Existuje spousta variant, ale základem je vždy čokoládový piškot a kompotové višně. Někdy je na něm ještě vrstva vanilkového pudinku a šlehačka.

Autor článku: Ing.Alena Frčková, průvodkyně

| Zpět |
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu