Program
1. den: odjezd z Prahy v 15 h, nástupní a svozová místa dle dohody s CK: Plzeň, svoz od 4 osob: Hradec Králové, Pardubice a za 400 Kč Brno a Olomouc, transfer přes SRN do Francie
2. den: cesta přes ORANGE k AVIGNONU, vinařské městečko CHÂTEAUNEUF-du-PAPE, exkurze a ochutnávka slavných vín, která se pěstovala pro papežskou tabuli, procházka mezi vinohrady a uličkami u hradu, AVIGNON (UNESCO), svědek papežské slávy středověku, procházka po hradbách Rocher des Doms, Papežský palác, most St-Benézet, fakult. večeře v centru města, provensálská gastronomie, kouzlo provensálských uliček
3. den: krásy přírody Provence : přírodní park v pohoří Lubéron s cedrovými a dubovými lesy, středověké BONNIEUX s paláci ze 13.století, turistika a ochutnávka slaných koláčů quiche, ROUSSILLON, barevná vesnička umělců uprostřed různobarevných skal z okrové zeminy, naleziště malířských hlinek, tradiční provensálský trh, kouzelné pole levandule, návštěva Muzea levandule s bohatým výběrem léčivé kosmetiky, provensálská gastronomie: ochutnávka provensálských specialit a vín v oblasti Lacoste na provensálském vinařství uprostřed vinohradů, možnost nákupu provensálských vin přímo od vinaře, podvečerní GORDES – okouzlující provensálské kamenné městečko s hradem a křivolakými uličkami, posazené na vrchol kopce, návrat na ubytování
4. den: van Goghovo město ARLES (UNESCO), římské památky a románská architektura (skvostný klášter St-Trophime), možnost oběda nebo posezení u kávy nebo "pastisu" v místech, kde van Gogh sedával, přírodní park Camargue, cesta za plameňáky, bílými koňmi a černými býky, poutní město SAINTES-MARIES-DE-LA-MER s katedrálou (hrob „černé“ svaté Sáry), indiv. projížďka lodí, oblast charakteristických písečných vín „vin de sables“, možnost koupání na písečných plážích, přejezd na ubytování u Aix-en-Provence, večerní ochutnávka místních specialit specialit (caviar d´aubergine, brandade de morue) a vín s výkladem
5. den: CASSIS, malebný rybářský přístav na nádherném pobřeží v oblasti zátok Les Calanques, malý historický přístav, fakult. romantická plavba lodí kolem vysokých vápencových útesů a zastrčenými zátokami, fakultativně oběd se specialitami s mořských plodů… a třeba si dáte i specialitu francouzské gastronomie, slavnou polévku bouillabaisse, pohoda a koupání v moři, nebo vyhlídková jízda turitickým vláčkem, na závěr ochutnávka jedinečného bílého vína AOC Cassis Blanc s průvodcem, večer odjezd
6. den: příjezd do Prahy dopoledne
CK si vyhrazuje právo drobných přesunů programu především vzhledem k počasí a aktuální situaci v místech ochutnávek.
Doprava
klimatizovaným autobusem vybaveným DVD, prodej nápojů
Upozornění: odjezdy a svozy z uvedených míst se uskuteční, pokud se sejde dostatečný počet zájemců. Trasy odjezdů se mohou změnit v závislosti na aktuální dopravní situaci.
Případné svozy z Brna bývají autobusy společnosti Student Agency a odjezdové místo zájezdového autobusu z Prahy je potom přesunuto na autobusové nádraží Florenc.
Ubytování
v hotelích typu Première Classe (2lůžkové pokoje a palanda, příslušenství na pokoji, TV), nebo Ibis Budget, 2x v oblasti Avignonu a 1x u městečka Salon-de-Provence. Lze objednat třílůžkové pokoje, doporučujeme však pouze rodinám s dítětem (pokoje jsou poměrně malé a třetí lůžko bývá obvykle palanda)
Stravování
není zahrnuto v ceně. Je možné objednat 3x snídaně za příplatek předem formou bufetu francouzského typu (džus, výběr teplých nápojů, několik marmelád, med, slané a sladké máslo, 1-2 druhy bagety, topinka, sladký rohlík, sladká bagetka nebo magdaléna, někdy výběr přesnídávka nebo jogurt, občas pudink), podávají se vždy v hotelu. Velmi doporučujeme mít zajištěné snídaně (v hotelích je velmi přísně pod pokutou zakázáno užívání jakýchkoli varných konvic a vařičů a hotely jsou situovány na okrajích měst a ráno se ve Francii nedá snídaně sehnat ani v blízkosti těch, které jsou blízko centra a program je bohatý - ráno nemají řidiči možnost teplých nápojů).
2x organizuje průvodce fakultativně pro zájemce společné jídlo: 1x oběd a 1x večeři (doporučujeme). V městech se dá pořídit menu již od 18 -20 €. Francouzský oběd je ale časově poměrně náročný a je potřeba tedy počítat minimálně s hodinou času.
Pro zájemce organizuje průvodkyně ještě fakultativně oběd v rámci prohlídky Arles a 1x organizuje pro zájemce ochutnávku specialit a místních vín s výkladem u hotelu - 12 € .
Orientační ceny ve Francii: bageta malá od 0,75 €, velká 1,50 €, plněný rohlík 1,50 €, mléko 1,90 €, sýr 350 g 1,50-3,50 €, dobré víno 4,50 -7 €, balená voda 1,5l za 1,50 €, pivo od 3,50 €, limo 1,90 €, zmrzlina 2 €, obložená bageta od 4,50 €, ovoce, rajčata od 2,5 €/kg, menu v restauraci od 17-18 €, káva 2,50-4,50 €; pohlednice od 0,50 €, známka 0,80 €, WC 0,70 €
Pojištění
zájezd zahrnuje povinné pojištění cestovní kanceláře ve smyslu zákona 159/99 sb.
Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.
Číslo poj. smlouvy: 1360500328 tarif K5; kontakt na Europ Assistance: +420 296 333696
• pojištění léčebných výloh v zahraničí pojišťuje vzniklé náklady na léky, ošetření a hospitalizaci až do výše 5.000.000 Kč a pojištění asistenčních služeb do výše 5.000.000 Kč
• pojištění stornopoplatků souvisejících se zrušením cesty ze zdravotních důvodů: plnění maximálně do výše 80 % ze stornopoplatku, nejvýše však 15.000 Kč
• úrazové poj.: plnění za trvalé následky úrazu (max. 300.000 Kč), úmrtí (max. 150.000 Kč)
• poj. odpovědnosti za škodu při cestě do zahraničí: škoda na zdraví a věci 1.000.000 Kč
• pojištění zavazadel (při překonání překážky) do výše 10.000 Kč
Orientační ceny vstupného
AVIGNON: most St. Bénézet – 5,50 €, Papežský palác – 11 € + audioguide 3 €, kombinace palác + most – 15 €
CHATEAUNEUF-DU-PAPE: exkurze do vinařství a ochutnávka 10 €
ROUSSILLON: lom – 3,50 €, ochutnávka slaných koláčů quiche s vínem rosé – 4 €, muzeum levandule - 6,80 € ochutnávka vín a specialit na zámečku: 18 €
ARLES: amfiteátr - 8 €, křížová chodba St. Trophime – 4,50 €, Cryptoportiques - 3,50 €, nekropole Les Alyscamps – 3,50 €
Camargue, ochutnávka písečného vína a gastronomie 12 €, jízda na koních - 25 € na hodinu
CASSIS : povinný vláček z parkoviště busu do centra 5 €, ochutnávka slavných vín Cassis 7 €, výlet lodí na 3 calanques 17€
Kapesné
Doporučujeme na vstupné a plánované ochutnávky 110-120 €, k tomu dle vlastního uvážení další kapesné.
Možné slevy
na osobu pro 3 osoby ve 3lůžkovém pokoji
Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261
Zajímavosti
Bylinky z Provence
V provensálské přírodě roste mnoho voňavých bylinek, které se hodí k ochucování jídel. Směs koření zvaná provensálské bylinky – „les herbes de Provence“ je známá všem gurmánům. Základ tvoří především bazalka, tymián a rozmarýn. Bazalka a také šalvěj se přidává do polévek a omáček, rozmarýn se hodí k masu, estragon se dává do omáček, kerblík k masovým jídlům i omeletám. Oblíbený je fenykl – jak nať, tak semena, z nichž se vyrábí likéry. Některá jídla z Provence se koření také levandulovými lístky.
Víte, že…?
…že kostel v Saintes-Maries-de-la-Mer, který nemůžete minout, je nejen významným architektonickým skvostem převážně románského charakteru, že krypta kostela je místem setkání Romů z celé Evropy?
... Saintes-Maries-de-la-Mer je poutní místo, které je přímo spojené s pozemským životem nějaké biblické postavy. Každoročně v květnu se do něj sjíždějí tisíce Romů a starobylé městečko Saintes-Maries-de-la-Mer, jehož jméno v překladu znamená Svaté Marie z moře, zaplavuje koncem května podmanivá romská hudba.
…že podle staré legendy se totiž u zdejších břehů vylodily Marie Salomé a Marie matka Jakubova, které byly během pronásledování prvních křesťanů na loďce vyhnány z Palestiny a že Saintes-Maries-de-la-Mer je spojeno ještě se třetí světicí - se svatou Sárou. Sára žila v Provence a zachránila loďku s oběma zmíněnými Mariemi, když podle legendy věnovala moři své šaty. Díky tmavé barvě pleti ji jako patronku uctívají Romové.
…že se Saintes-Maries-de-la-Mer každoročně koná festival romské kultury. Sošku, která stojí v kryptě kostela, každoročně oblékají do nových nádherných oděvů a každý rok se účastní velkého procesí s hudbou, směřujícího z kostela k moři, kde se soška smočí ve vodě, než se vrátí zpět do kostela. Oblékání Sáry je způsob, jak jí říct, že jí svěřují všechnu svou radost, své bolesti, utrpení, všechny své úmysly. Po slavnosti se toto oblečení sejme, uloží se a kočovníci mohou příští rok přinést zase jiné.
Každoroční romská pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer probíhá od 19. do 25. května a je zároveň kulturním festivalem a přehlídkou romské kultury.
Poznámky
Gastronomie Provence - základní informace
Gastronomie Provence plně využívá možnosti tohohle tak pestrého kraje pod jižním sluncem. Základ tvoří olivový olej, česnek, spousta bylinek, často se vyskytují rajčata. Jí se mnoho druhů zeleniny, například artyčoky, lilek, cukety a také jejich nadívané květy, fazole. Častá jsou jídla z ryb na různý způsob (daleko nejslavnější je polévka bouillabaisse), na pobřeží samozřejmě různé mořské plody včetně olihní, v oblasti Camargue hovězí maso, v pohoří Alpilles skopové, v okolí Nice palačinky z cizrnové mouky – socca. K mnoha jídlům se podává česneková omáčka či majonéza aïoli. V départementu Vaucluse se sbírají lahodné lanýže – místní „černé zlato.“ Nabídka moučníků a různých sladkostí je nepřeberná (např. různé sušenky, mandlové zákusky, nugáty, crème brulée, kaštanové krémy, kandované ovoce) a nezaměnitelnou vůni a chuť jim dodávají různé bylinky – někdy květy pomeranče a růže, jindy anýz, levandule či tymián.
Provence je samozřejmě důležitým vinařským krajem. Převažují červené odrůdy vína a růžová vína z Provence jsou nejslavnější růžová vína na světě. Ve vinařské oblasti Côte-du-Rhône se vyrábí světoznámé Châteauneuf-du-Pape, dále je zde oblast Côte-de-Provence a menší apelace, např. Bandol, Cassis, Côteaux d' Aix-en-Provence. Známý je také anýzový likér pastis.
V Provence je možné narazit na různé gastronomické slavnosti, například zářijový festival rýže, zimní slavnost lanýžů, únorový karneval citrónů, festival třešní i melounů a říjnová slavnost kaštanů.