Vila a zahrady Ephrussi de Rotschild

Vila Ephrussi de Rotschild je obklopena zahradami, které patří jistě k nejkrásnějším na Azurovém pobřeží. Nachází se na poloostrově Cap Ferrat na pobřeží mezi Nice a Monakem. Byla postavena počátku 20. století (1905-1912) pro excentrickou baronku Béatrici Ephrussi de Rotschild, dceru barona Alfonse Rotschilda, která tehdy měla již za sebou katastrofální manželství s ruským bankéřem Mauricem Ephrussim a zdědila nesmírné bohatství po svém otci. Odmítla projekty mnoha významných architektů a nakonec svěřila práci J.M. Auburtinovi a A. Messiahovi. Vilu si zařídila přepychově v rokokovém stylu a umístila do ní své rozsáhlé sbírky porcelánu, tapisérií, obrazů a dalších uměleckých předmětů a historického nábytku.
Samotná vila je elegantní budova ve stylu italské renesance, uvnitř s arkádovým nádvořím. Interiéry jsou přístupné. Lze si prohlédnout barončiny salóny, jídelnu s vystaveným nádobím, sál se sbírkami porcelánu a obytné pokoje, vesměs zařízené ve slohu Ludvíka XVI., přičemž v inventáři je mnoho původních gobelínů, koberců či drobných kousků nábytku z Versailles. S rokokovým vkusem ladí i čínský salónek a sbírka kostýmů a různých předmětů z Dálného východu. Nicméně vila byla zároveň zařízena velice prakticky a na svou dobu zcela moderně – s výtahy, telefony a koupelnami, z nichž lze navštívit jednu velmi podivuhodnou.

Rozsáhlé zahrady jsou skutečně mistrovským dílem – byly vybudovány v nepříznivém, skalnatém terénu vystaveném ostrým větrům. Současnou podobu jim dal ve 30. letech malíř a zahradní architekt Louis Marchand, který park zrestauroval po barončině smrti, když vila připadla Francouzskému institutu. Právě on zde zřídil tematické zahradní celky. Nejvýznamnější, francouzská zahrada, vznikla však už na návrh samotné Béatrice. Má tvar lodě a její středobod tvoří vodní nádrž s vodotrysky a vodními hrami. Je zde množství stromů – olivy, cypřiše, borovice z Aleppa. V noci bývala zahrada skvěle osvětlena, takže svítila na dálku. Dále je zde španělská, florentská a japonská zahrada, zvláštní zahrada kamenů, kde jsou vystaveny různé zbytky budov a sloupořadí a kamenné plastiky, exotická zahrada s kaktusy, agávemi a jinými sukulenty, půvabná provensálská zahrada s olivovými stromy, borovicemi a levandulí a zahrada růží se stovkou druhů této nádherné květiny.

 Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS zaměřených na zahrady či národní parky najdete na www.geops.cz/zajezdy/narodni-parky-a-zahrady.

Související zájezdy

Související destinace

Azurové pobřeží

Azurové pobřeží

Azurové pobřeží, u nás známé také jako Francouzská riviéra, patří k nejvyhlášenějším rekreačním oblastem vůbec. Od 19. století tu vznikají letoviska s luxusními hotely a honosnými vilami. Ale už dávno předtím tuto oblast objevili staří Řekové a po nich Římané a založili tady řadu vzkvétajících měst, z nichž některá existují dodnes (Nice, Antibes, Fréjus).. I v současnosti se na pobřeží navíc zachovaly pokojné rybářské vesnice, které si oblíbili mnozí malíři, a nahoře na útesech se tyčí malebné "vesnice na bidýlku".

Provence

Provence

Levandulová pole, olivové hájky a cedrové lesy, vinice, kamenná městečka a vsi na kopcích, tak vypadá Provence. Do idylické krajiny jsou zasazena města s dlouhou historií, s římskými památkami, románskými a gotickými kostely a paláci. Nachází se tu hned několik památek zapsaných na seznam UNESCO. Provence proslula jako kraj malířů a je jim vlastně až dodnes, zdejší scenérie si oblíbili Renoir, van Gogh i místní rodák Cézanne, působil tu Matisse, Chagal i Picasso. Oblíbená je místní gastronomie a k neodmyslitelným dojmům z Provence patří zdejší voňavé bylinky.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu