Vinařská oblast Údolí Rhôny

S víny v údolí Rhôny se obchodovalo už za časů Římanů, a tak roku 71 zaznamenal historik Plinius starší, že zdejší vína z vinic kmene Allobrogesů se v Římě prodávají za vysoké ceny. V této oblasti se také (díky četnému napodobování zdejších vín a zneužívání značek) zrodil francouzský systém appellation contrôlée.

Z apelací červených vín zmíníme alespoň Hermitage (inkoustově tmavá vína z odrůdy Syrah, silná s vysokým obsahem tříslovin a chutí i vůni po malinách, borůvkách, pepří i dýmu, dlouho zrající), St. Joseph (hebká, středně tělnatá vína s chtí po ostružinách), Vacqueyras (tělnatá vína kořeněné chuti i dobrá růžová), Côtes du Rhône (rozsáhlá apelace s 10.000 producenty a s širokou paletou různých typů červených, růžových i bílých vín vyráběných z odrůd Grenache, Syrah, Mourvédre či Cinsault, nejlepší jsou označována jako Côtes du Rhône-Villages a jménem jedné ze 16 vesnic – např. Brézème, Laudun, Roaix, St.-Gervais, Séguret, Visan, Chusclan či Rochegude), Châteauneuf-du-Pape (jak lehká ovocná, tak i bohatě pikantní a trvanlivá vína, vyráběná ze 16 odrůd zde pěstovaných, zvláštností jsou vinice pokryté oblázky, které akumulují přes den teplo a v noci jej vydávají, což zlepšujě vyzrávání vína) či Cornas (tělnatá vína s výraznější chutí po ovoci a kouřovým charakterem). Z apelací bílých vín je nuno uvést Clairette de Die (šumivá suchá vína vyráběná z odrůdy Clairette – značka Crémant de Die a polosladká šumivá vína vyráběná ze směsi Clairette a Muscat – značka Clairette de Die Méthode), Château Grillet (voňavá suchá bílá vína s chutí po broskvích, ovšem velmi předražená) nebo Tavel (světle růžová vína která pil rád už Honoré de Balzac, velmi suchá, svěží, s chutí po ovoci). Plocha vinic 70.000 ha, roční výroba 450 milionů lahví.

Milovníky sýrů potěší Fourme d´Ambert (modrý plísňový sýr z oblasti Forez, v této oblasti sýru typu Forme najdeme mnoho a vždy trochu jiných), Tomme des Bauges (tepelně nezpracovaný lisovaný sýr) či Le Beaufortain (kozí sýr s oranžovou kůrkou. Gastronomické požitky nejvyšší úrovně nabízí z místní kuchyně třeba Blanquette de veau (telecí na bílém víně), Soupe à l´oignon (cibulačka), Quenelles de brochet (rybí karbanátky ze štiky), Poulet à la Demi-deuil (kuře s masovou nádivkou s lanýži), Andouillettes à la Lyonnaise (drštky nadívané telecím), oblíbené klobásky Rosette a saucisson, slavná rybí polévka Bouillabaisse či Bourride (dušené rybí maso v majonéze). Ze sladkostí snad jen Bugnes lyonnaises (citronové lívanečky).

Související destinace

Franche-Comté

Franche-Comté

Franche-Comté se nazývá území na východě Francie mezi Alsaskem a Alpami. Rozkládá se tu pohoří Jura, které je rájem turistů i ovdáků, s vápencovými skalami, jeskyněmi, propastmi, vodopády, mohutnými vyvěračkami řek a peřejemi a s krásně zelenou přírodou. Hlavní město je Besancon vystavěné z bílého vápence. V kraji se nachází solné doly Salins-les Bains s termálními lázněmi. Půvabné město Ornans je spjaté s malířem Courbetem. Franche-Comté má rovněž pozoruhodnou gastronomii, vyrábějí se tu zvláštní žlutá vína, uzeniny, sýr comté a stojí za to ochutnat proslulé kuřecí speciality.

Provence

Provence

Levandulová pole, olivové hájky a cedrové lesy, vinice, kamenná městečka a vsi na kopcích, tak vypadá Provence. Do idylické krajiny jsou zasazena města s dlouhou historií, s římskými památkami, románskými a gotickými kostely a paláci. Nachází se tu hned několik památek zapsaných na seznam UNESCO. Provence proslula jako kraj malířů a je jim vlastně až dodnes, zdejší scenérie si oblíbili Renoir, van Gogh i místní rodák Cézanne, působil tu Matisse, Chagal i Picasso. Oblíbená je místní gastronomie a k neodmyslitelným dojmům z Provence patří zdejší voňavé bylinky.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu