Horské vesnice Provence

Specialitou tohoto území jsou villages perchés – vesnice ve vnitrozemí umístěné na skalnatých vrcholech jako orlí hnízda, budované ve středověku jako opevněná sídla proti nájezdům kmenů Ligurů, Keltů, Římanů, Vandalů nebo Saracénů. Domy se stavěly na skalách, které nahrazovaly hradby, většinou kolem strážní věže, která hlídala přístup do údolí. Mezi nimi byly jen úzké uličky, poskytující stín v letních měsících. Někdy se stavěly do spirály (Mougins u Cannes, Callian v depart. Var).
Teprve když hrozby pominuly, lidé se začali stěhovat do údolí a na pobřeží. Dnes při kvalitě cest a komunikačních prostředků se sem lidé vracejí kvůli klidu a tichu, které se stávají synonymem pro kvalitu života. Setkáváme se s nimi zejména ve vnitrozemí departmentu Var a Vaucluse, ale v okolí Nice, kde hory spadají přímo do moře, se z nich staly opravdové hvězdy. Éze nebo Colle-sur Loup jsou nejnavštěvovanější vesnice na Côte d´Azur, ale nejkrásnější z nich Saorge, vystavěnou v několika patrech, doslova vytesanou do skály, najdete v údolí de la Roya v jihovýchodních Alpách u hranice s Itálií.
Francouzi rozlišují tři typy vesnic: malebné vesnice, vesnice s charakterem a nejkrásnější vesnice Francie, kterých je celkem 141 a z toho 18 v regionu PACA s největší koncentrací v pohoří Lubéron. Tato asociace byla založena v r. 1982 s cílem ochrany, rozvoje a podpory těchto vesnic, aby tak byly zachovány hodnoty předků. Dříve neznámé, někdy opuštěné vesničky byly rekonstruovány a na jejích náměstí s kašnami a staletými platany se vrátila dřívější živost.

Alpes Maritimes: Coaraze, Goudron, Ste Agnes
Var: Bargeme, Gassin, Seillans, Tourtour
Bouches du Rhone: Les Baux de Provence
Vaucluse: Gordes, Lourmarin, Ansouis, Ménerbes, Roussillon, Venasque, Ségueret
Alpes de Haute Provence: Moustiers Sainte Marie
Hautes Alpes: La Grave la Meije, St. Véran

Související zájezdy

Související destinace

Azurové pobřeží

Azurové pobřeží

Azurové pobřeží, u nás známé také jako Francouzská riviéra, patří k nejvyhlášenějším rekreačním oblastem vůbec. Od 19. století tu vznikají letoviska s luxusními hotely a honosnými vilami. Ale už dávno předtím tuto oblast objevili staří Řekové a po nich Římané a založili tady řadu vzkvétajících měst, z nichž některá existují dodnes (Nice, Antibes, Fréjus).. I v současnosti se na pobřeží navíc zachovaly pokojné rybářské vesnice, které si oblíbili mnozí malíři, a nahoře na útesech se tyčí malebné "vesnice na bidýlku".

Provence

Provence

Levandulová pole, olivové hájky a cedrové lesy, vinice, kamenná městečka a vsi na kopcích, tak vypadá Provence. Do idylické krajiny jsou zasazena města s dlouhou historií, s římskými památkami, románskými a gotickými kostely a paláci. Nachází se tu hned několik památek zapsaných na seznam UNESCO. Provence proslula jako kraj malířů a je jim vlastně až dodnes, zdejší scenérie si oblíbili Renoir, van Gogh i místní rodák Cézanne, působil tu Matisse, Chagal i Picasso. Oblíbená je místní gastronomie a k neodmyslitelným dojmům z Provence patří zdejší voňavé bylinky.

Přímořské Alpy

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu