Bylinky z ProvenceV provensálské přírodě roste mnoho voňavých bylinek, které se hodí k ochucování jídel. Směs koření zvaná provensálské bylinky – „les herbes de
Provence“ – je známá všem gurmánům. Základ tvoří především bazalka, tymián a rozmarýn. Bazalka a také šalvěj se přidávají do polévek a omáček, rozmarýn se hodí k masu, estragon se dává do omáček, kerblík k masovým jídlům i omeletám. Oblíbený je fenykl – jak nať, tak semena, z nichž se vyrábí likéry. Některá jídla z
Provence se koření také levandulovými lístky.
Víte, že…?
…kostel v Saintes-Maries-de-la-Mer, který nemůžete minout, je nejen významným architektonickým skvostem převážně románského charakteru, ale že krypta kostela je také místem setkání Romů z celé Evropy.
...
Saintes-Maries-de-la-Mer je poutní místo, které je přímo spojené s pozemským životem biblické postavy. Každoročně v květnu se do něj sjíždějí tisíce Romů a starobylé městečko Saintes-Maries-de-la-Mer, jehož jméno v překladu znamená Svaté Marie z moře, zaplavuje koncem května podmanivá romská hudba.
…podle staré
legendy se totiž u zdejších břehů vylodily Marie Salomé a Marie matka Jakubova, které byly během pronásledování prvních křesťanů na loďce vyhnány z Palestiny a že Saintes-Maries-de-la-Mer je spojeno ještě se třetí světicí - se svatou Sárou. Sára žila v
Provence a zachránila loďku s oběma zmíněnými Mariemi, když podle legendy věnovala moři své šaty.
Díky tmavé barvě pleti ji jako patronku uctívají Romové. …v Saintes-Maries-de-la-Mer se každoročně koná
festival romské kultury. Sošku, která stojí v kryptě kostela, každoročně oblékají do nových nádherných oděvů a každý rok se účastní velkého procesí s hudbou, směřujícího z kostela k moři, kde se soška smočí ve vodě, než se vrátí zpět do kostela. Oblékání Sáry je způsob, jak jí říct, že jí svěřují všechnu svou radost, své bolesti, utrpení, všechny své úmysly. Po slavnosti se toto oblečení sejme, uloží se a kočovníci mohou příští rok přinést zase jiné.
...každoroční
romská pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer probíhá od 19. do 25. května a je zároveň kulturním festivalem a přehlídkou romské kultury.
Gastronomie Provence Gastronomie
Provence plně využívá možnosti tohohle tak pestrého kraje pod jižním sluncem. Základ tvoří
olivový olej, česnek, spousta bylinek, často se vyskytují rajčata. Jí se mnoho druhů zeleniny, například artyčoky, lilek, cukety a také jejich nadívané květy, fazole. Častá jsou
jídla z ryb na různý způsob (nejslavnější je polévka bouillabaisse), na pobřeží samozřejmě různé mořské plody včetně olihní, v oblasti
Camargue hovězí maso, v pohoří Alpilles skopové, v okolí Nice palačinky z cizrnové mouky – socca. K mnoha jídlům se podává česneková omáčka či majonéza aïoli. V départementu Vaucluse se sbírají
lahodné lanýže – místní „černé zlato.“ Nabídka moučníků a různých sladkostí je nepřeberná (např. různé sušenky, mandlové zákusky, nugáty, crème brulée, kaštanové krémy, kandované ovoce) a nezaměnitelnou vůni a chuť jim dodávají různé bylinky – někdy květy pomeranče a růže, jindy anýz, levandule či tymián.
Provence je samozřejmě důležitým vinařským krajem. Převažují červené odrůdy vína a růžová vína z
Provence jsou nejslavnější růžová vína na světě. Ve vinařské oblasti Côte-du-Rhône se vyrábí světoznámé
Châteauneuf-du-Pape, dále je zde oblast Côte-de-
Provence a menší apelace, např. Bandol, Cassis, Côteaux d' Aix-en-
Provence. Známý je také anýzový likér
pastis.
V
Provence je možné narazit na různé
gastronomické slavnosti, například zářijový festival rýže, zimní slavnost lanýžů, únorový karneval citrónů, festival třešní i melounů a říjnová slavnost kaštanů.