Program
1. den: odjezd z Prahy ve 15 h, transfer přes SRN, další nástupní místo: Plzeň, svoz od 6 osob: Hradec Králové, Pardubice, z Liberce za 190 Kč, zBrna za 400 Kč
2. den: cesta přes
ORANGE k
AVIGNONU, vinařské městečko
CHÂTEAUNEUF-du-PAPE, exkurze a ochutnávka slavných vín, která se pěstovala pro papežskou tabuli, procházka mezi vinohrady a uličkami ke hradu,
AVIGNON (UNESCO), svědek papežské slávy středověku, procházka po hradbách Rocher des Doms, Papežský palác, most St-Benézet, fakult. večeře v centru města,
provensálská gastronomie, kouzlo provensálských uliček
3. den:krásy přírody
Provence GORDES – okouzlující barevné městečko "na nebi" s hradem a křivolakými uličkami plné galerií a kaváren, posazené na vrchol kopce,
ROUSSILLON, barevná vesnička umělců uprostřed různobarevných skal z okrové zeminy,
turistika a ochutnávka slaných koláčů quiche, provencálský trh, středověké
BONNIEUX s hradbami ze 13.století, kouzelné pole levandule, návštěva
Muzea levandule s boatým výběrem kosmetiky, večer
provensálská gastronomie:
ochutnávka provensálských specialit a vín v oblasti Lacoste na zámečku ze 17. století uprostřed vinohradů, možnost nákupu, pozdní návrat na ubytování
4. den: van Goghovo město
ARLES, antická aréna*, skvost románské architektury, klášter St-Trophime*, popř. antická nekropole Les Alyscamps*, možnost oběda nebo posezení u kávy nebo "pastisu" v místech, kde
van Gogh sedával,
přírodní park Camargue, poutní město
Stes-MARIES-de-la-MER s katedrálou (hrob „černé“ svaté Sáry),
projížďka lodí, pěšky nebo třeba koňmo za plameňáky, bílými koňmi a černými býky, oblast charakteristických vín „vin de sables“, možnost
koupání na písečných plážích, přejezd na ubytování u Aix-en-
Provence, večerní ochutnávka místních specialit a vín s výkladem (12€)
5. den: půvabné rybářské městečko
CASSIS a
přírodní park Calanques - výhledy na moře, skaliska, úzké hluboké zátoky a vinice,
MARSEILLE, starý přístav, chrám Notre Dame de la Garde, pro zájemce individ.
mimořádná výstava Le Grand Atelier du Midi - Od Van Gogha po Bonnarda a fauvisty, zaměřená na postuimpresionisty, kteří používali jasné barvy a nechávali se inspirovat zejména zářivou krajinou a světlem provence a
Azurového pobřeží,
výlet lodí na Frioulské ostrovy kolem ostrovní pevnosti If, kde byl vězněn hrabě Monte Cristo, možnost koupání na ostrovech,
fakultativně večeře na rozloučenou v přístavní romantické restauraci… a třeba si dáte i specialitu francouzské gastronomie, slavnou polévku bouillabaisse
6. den: příjezd do Prahy odpoledne
CK si vyhrazuje právo drobných přesunů programu především vzhledem k počasí a aktuální situaci v místech ochutnávek.
Doprava
klimatizovaným autobusem vybaveným DVD, barem na teplé i studené nápoje za Kč.
Ubytování
v hotelích typu Première Classe (2lůžkové pokoje a palanda, příslušenství na pokoji, TV) a ETAP
Stravování
není zahrnuto v ceně. Je možné objednat 3x snídani za Kč 450. Jsou formou kontinentálního bufetu, podávají se v hotelu. Snídaně doporučujeme, na hotelu nelze používat vařiče ani varné konvice.
2x organizuje průvodce fakultativně pro zájemce společnou večeři. V městech se dá pořídit menu již od 18 -20 €. Francouzský oběd je ale časově poměrně náročný a je potřeba tedy počítat minimálně s hodinou času.
Orientační ceny ve Francii: bageta malá od 0,75 €, velká 1,50 €, plněný rohlík 1,50€, mléko 1,90 €, sýr 350 g 1,50-3,50 €, dobré víno 4,50 -7 €, balená voda 1,5l 0,50 €, pivo 3,50 €, limo 1,90 €, zmrzlina 2 €, obložená bageta od 4,50 €, ovoce, rajčata od 2,5 €/kg, menu v restauraci od 18 €, káva 1,50-2,50 €; pohlednice od 0,50 €, známka 0,70 €, WC 0,70 €
Pojištění
Zájezd obsahuje povinné pojištění CK ve smyslu zákona 159/99 sb. proti úpadku; nezahrnuje komplexní pojištění. Doporučujeme komplexní pojištění u pojišťovny UNIQA (pojištění úrazové, léčebné v zahraničí, za náhradu škod a především pojištění na storno zájezdu ve výši 28 Kč/den (minimálně však 84 Kč) nebo pouze léčebné pojištění ve výši 20 Kč/den.
Orientační ceny vstupného
Avignon – most St. Bénézet – 5,50 €, Papežský palác – 11,50 €, kombinace palác + most – 15 €. Chateauneuf-du-Pape, ochutnáka 10 €, Fort de Buoux – 4 €, Roussillon – 3,50 €, ochutnávka vín a specialit na zámečku: 10 €, Arles - amfiteátr - 6 €, křížová chodba St. Trophime – 3,50 €, Cryptoportiques - 3,50 €, Musée Arleten - 4 €, Musée Réattu - 4 €, nekropole Les Alyscamps – 5 €, Camargue, ochutnávka písečmného vína a gastronomie 8€, Marseille - loď na ostrov If - 10 €, pevnost If - 5 €, městský vyhlídkový vláček: bazilika St. Victor, Notre Dame de la Garde - 7 €, Cassis, vláček od parkoviště 3 €, plavba lodí ke Calanques – 15 €, plavba lodí na Frioulské ostrovy – 15 €
Možné slevy
na osobu pro 3 osoby ve 3lůžkovém pokoji
Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261
Zajímavosti
Bylinky z Provence
V provensálské přírodě roste mnoho voňavých bylinek, které se hodí k ochucování jídel. Směs koření zvaná provensálské bylinky – „les herbes de Provence“ je známá všem gurmánům. Základ tvoří především bazalka, tymián a rozmarýn. Bazalka a také šalvěj se přidává do polévek a omáček, rozmarýn se hodí k masu, estragon se dává do omáček k mořským plodům, kerblík k masovým jídlům i omeletám. Oblíbený je fenykl – jak nať, tak semena, z nichž se vyrábí likéry. Pro jídla z Provence je typické kořenění levandulovými lístky.
Víte, že…?
…že katedrála v Saintes-Maries-de-la-Mer, kterou nemůžete minout, je nejen významným architektonickým skvostem převážně románského charakteru, že má chrámy ve 2 patrech, že zčásti podzemní katedrála je místem setkání Romů z celé Evropy?
... Saintes-Maries-de-la-Mer je poutní místo, které je přímo spojené s pozemským životem nějaké biblické postavy. Každoročně v květnu se do něj sjíždějí tisíce Romů a starobylé městečko Saintes-Maries-de-la-Mer, jehož jméno v překladu znamená Svaté Marie z moře, zaplavuje koncem května podmanivá romská hudba.
…že podle staré legendy se totiž u zdejších břehů vylodily Marie Salomé a Marie matka Jakubova, které byly během pronásledování prvních křesťanů na loďce vyhnány z Palestiny a že Saintes-Maries-de-la-Mer je spojeno ještě se třetí světicí - se svatou Sárou. Sára žila v Provence spolu s oběma zmíněnými Mariemi. Díky tmavé barvě pleti ji jako patronku uctívají Romové.
…že se Saintes-Maries-de-la-Mer každoročně koná festival romské kultury. Sošku, která stojí v kryptě kostela, každoročně oblékají do nových nádherných oděvů a každý rok se účastní velkého procesí s hudbou, směřujícího z kostela k moři, kde se soška smočí ve vodě, než se vrátí zpět do kostela. Oblékání Sáry je způsob, jak jí říct, že jí svěřují všechnu svou radost, své bolesti, utrpení, všechny své úmysly. Po slavnosti se toto oblečení sejme, uloží se a kočovníci mohou příští rok přinést zase jiné.
Každoroční romská pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer probíhá od 19. do 25. května a je zároveň kulturním festivalem a přehlídkou romské kultury.
Poznámky
Le Grand Atélier du Midi - veliká výstava umění malířů z přelomu 19. a 20. století spjatých s jihovýchodem Francie - Provencí a Azurovým pobřežím. Výstava je rozdělena na dvě části, z nichž jedna - Od Van Gogha po Bonnarda - probíhá v Marseille.
Jak napovídá název, výstava v Marseille je zaměřena na díla malířů, kteří se vyznačovali především výraznými, zářivými barvami - jako Vincent Van Gogh a fauvisté. Zaměřuje se také na hledání a vytváření snových říší, dokonalého světa. Pro mnohé soudobé tvůrce představoval jih Francie jakousi Arkádii, idylickou krajinu, kde ožívají mýty a lze tam potkat fauny a dryády. Takto potom provensálskou krajinu ztvárňovali na svých obrazech.
K vidění je na 200 vynikajících uměleckých děl.
Gastronomie Provence - základní informace
Gastronomie Provence plně využívá možnosti tohohle tak pestrého kraje pod jižním sluncem. Základ tvoří olivový olej, česnek, spousta bylinek, často se vyskytují rajčata. Jí se mnoho druhů zeleniny, například artyčoky, lilek, cukety a také jejich nadívané květy, fazole. Častá jsou jídla z ryb na různý způsob (daleko nejslavnější je polévka bouillabaisse), na pobřeží samozřejmě různé mořské plody včetně olihní, v oblasti Camargue hovězí maso, v pohoří Alpilles skopové, v okolí Nice palačinky z cizrnové mouky – socca. K mnoha jídlům se podává česneková omáčka či majonéza aïoli. V départementu Vaucluse se sbírají lahodné lanýže – místní „černé zlato.“ Nabídka moučníků a různých sladkostí je nepřeberná (např. různé sušenka, mandlové zákusky, nugáty, crème brulée z pudinku a karamelu, kaštanové krémy, kandované ovoce) a nezaměnitelnou vůni a chuť jim dodávají různé bylinky – někdy květy pomeranče a anýzu, jindy levandule či tymián.
Provence je samozřejmě důležitým vinařským krajem. Jsou převážně červená a popularitu získávají také růžová. Ve vinařské oblasti Côtes du Rhône se vyrání světoznámé Châteauneuf-du-Pape, dále je zde oblast Côtes-de-Provece a menší apelace, např. Bandol, Cassis, Coteaux d' Aix-en-Provece. Známý je také zelený anýzový likér pastis.
V Provence je možné narazit na různé gastronomické slavnosti, například zimní slavnost lanýžů, předjarní karneval citrónů, festival třešní i melounů a říjnová slavnost kaštanů.