Program
1. den: odjezd ve 20 hodin z Prahy, další nástupní místa: Plzeň a po trase, svozy od 6 osob. Hradec Králové, Pardubice a za 400 Kč Brno, přejezd do
Itálie 2. den: kulturní i gastronomický klenot Toskánska: SAN GIMIGNANO (UNESCO),
poutní kostel, překrásné fresky (Ghirlandaio), prohlídka středověkého městečka rodových věží, kde jakoby se čas zastavil,
obchůdky s řemeslnými dílnami a s toskánskými produkty jako např. uzeniny, sýry,
olivový olej, možnost oběda, fakultativně první seznámení s toskánskou gastronomií:
ochutnávka místních sýrů a vína Vernaccia s výkladem a výhledy na okolí z věže nebo hradeb, večeře
3. den: cesta kouzelným krajem Chianti, RADDA IN CHIANTI, městečko ze 6.století neodmyslitelně spojené s regionem Chianti, obchod s místními delikatesami, hrad Meleto s původním benediktinským klášterem přestavěným v pevnost uprostřed vinic, ochutnávka olivových olejů, BADIA, klášter na místě poustevny z 8.století, malby ze 16. století, klášterní sklepy a ochutnávka vín, BROLIO, sídlo Barona Ricasoli (10€), propagátora toskánských vín, prohlídka zámku, parku a sklepů s ochutnávkou vín, večeře v hotelu
4. den: velký páteční toskánský trh a prohlídka starého města oblasti Chianti
CASTELLINA in CHIANTI, hrad a středověké městečko, projížďka po
pověstné Chiantské silnici s krásnými výhledy na krajinu,
exkurze do vinného statku v Chianti, kde vznikají slavná vína Chianti DOCG a vin Santo s ochutnávkou vín (10€), fakultativně
večerní ochutnávka s výkladem, např. různých typů toskánského sýra Pecorino, vín Chianti, salámů, paštik, olivových olejů, tapenád, modenského octa
balsamico a dalších místních produktů a lahůdek gastronomie, vše s výkladem, nakonec se sladkou tečkou v podobě tradičních sušenek cantucini, které se podávaji spolu s dezertním vínem Vin Santo
5. den: MONTERIGGIONI, opevněná vesnička na kopci proslavená Dantovým Peklem plná romantických zákoutí kamenných domů a květin, nákup místních specialit,
SIENA: odvěký rival Florencie, prohlídka katedrály (8€), hlavní náměstí
Piazza del Campo s radnicí a věží, úchvatná středověká a renesanční architektura, možnost oběda, uličky plné restaurací, vinoték a obchodů s místními produkty, individuálně věž, muzea nebo Siena pro pokročilé... fakultativně
večeře na rozloučenou s
Toskánskem a jeho gastronomií, odjezd večer
6. den: návrat do Prahy odpoledne
CK si vyhrazuje právo drobných přesunů programu vzhledem k počasí a aktuálním podmínkám v místech ochutnávek.
Doprava
klimatizovaným zájezdovým autobusem vybaveným přehravačem DVD, o přestávkách možnost občerstvení (teplé i studené nápoje za Kč)
Ubytování
3x ubytování v hotelu ve 2lůžkových pokojích s příslušenstvím
Stravování
v ceně je 3x snídaně a 2x večeře, na poslední den je možné si objednat za příplatek večeři v Sieně
Orientační ceny potravin:
Chléb 2€, káva od 1,50 €, 2 dl vína 1,50 €, víno láhev od 3-5 € (vína Chianti za vyšší ceny), minerální voda 1,5 l : 1-2 €, pivo/limo od 2 €, pizza čtvrtka/celá v rest. 2,70-5€/od 10 €, saláty velké nebo těstoviny od 8 €, zmrzlina od 2 €, hlavní jídlo od 15 €, menu o dvou chodech od 20 €
Pojištění
V ceně je zahrnuto povinné pojištění cestovních kanceláří proti úpadku.
Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění a pojištění na storno. Za příplatek lze u CK zprostředkovat komplexní pojištění do zahraničí od pojišťovny UNIQA (balíček obsahuje pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění na storno a pojištění odpovědnosti za škody).
Orientační ceny vstupného
San Gimignano, poutní kostel 5,50 €, věž 5,50 €, ochutnávka 6,50 €, Badia, prohlídka kláštera s ochutnávkou 8 €, Meleto, pevnost s malou ochutnávkou vín 10 €, výklad o olivových olejích s ochutnávkou 13 €, Brolio, zámek, park, vinařství a sklepy vč. ochutnávky 20 €, ochutnávka v hotelu s výkladem 12 €, exkurze do vinného statku v Chianti s ochutnávkou vín 15 €, Siena, prohlídka katedrály 6 €
Kapesné
orientační částka na kapesné je min. 90€, z toho na vstupné a ochutnávky 70€.
Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261
Zajímavosti
Palio - dostih v ulicích Sieny
Slavnost Palio je závod koní, který se datuje již do 13. st. Koná se vždy 2. července a 16. srpna a účastní se jej jen 10 ze 17 městských čtvrtí - kontrád. Během příprav se v každém okrsku dané kontrády objeví bohatá výzdoba v ulicích, mladí vyvěšují vlajky se znakem kontrády a Piazza del Campo se připravuje na Palio. Nebezpečné zatáčky se zabezpečují před případnými kolizemi a úrazy závodníků. Vnější část kolem závodiště se zaplní sedadly, ale vnitřek náměstí zůstane prázdný. Připravují se zvířata, doping je povolen. V den konání Palia si členové kontrád obléknou oděvy z 15. st. Odpoledne se koná dlouho očekávaný běh koní. Je to nebezpečný závod, který trvá jen několik minut, než koně třikrát objedou náměstí. Počítá se i kůň, který běží bez jezdce. Vítězem Palia je jen jediný kůň a jezdec, jediná kontráda, která pak své vítězství oslavuje několik dní v ulicích.
Vedle Sieny se palia konají i v dalších italských městech, např. ve Ferraře nebo alpském městě Asti.
Toskánská vína
Už dávní Etruskové nazývali Toskánsko – zemí vína neboli Enotria. Vinice na zdejších prosluněných kopcích mají příznivé přírodní podmínky a vinařství dlouhou tradici. Nejznámější vinařskou oblastí je Chianti (mezi Florencií a Sienou), dále pak vína z oblasti Val d´Orcia.
V Toskánsku převládají malé rodinné podniky, ale kvalitou se řadí na přední místo na světě. Nejvíce se proslavilo: Chianti classico, Brunello di Montalcino, Vino nobile di Monte Pulciano.
Chianti je velmi chuťově bohaté suché červené víno rubínové barvy, které se pěstuje mezi Florencí a Sienou.
Pověst říká: 3 Toskánská města Castellina, Radda a Taille vytvořili politickou ligu del Chianti.
V roce 1716 se oblast stala první vymezenou vinařskou oblastí .
V roce 1960 získali statut DOCG. Víno Chianti produkuje nejčastěji classico – pečeť z černým kohoutem (gallo nero).