Toskánská kuchyně

Ryby a plody moře, které jsou připravovány velmi jednoduše – vařené, grilované či pečené. K místním specialitám patří sušená treska (baccala), dušené sépie (calamari in zimino) či mladí úhoři z ústí řeky Arno.
Baccala' - Sušená treska - Treska se loví v Antarktickém oceáně a je známa buď jako baccala nebo stoccafisso. Baccala se uchovává v soli a po 4 dnech se má přemíra soli odstranit.
Pici – tlusté domácí špagety zhotovené jen z mouky a vody jsou specialitou náhorních městeček jižně od Sieny, kde je doprovází rajská omáčka.
Cantucci – mandlové sušenky ve tvaru půlměsíce pochází z Prata. Namáčejí se do Vin Santo (bílé dezertní víno).
Pollo alla fiorentina - Florentské kuře - výborná směs kuřecích prsíček, drobků chleba, parmazánu, špenátu, cibule, celeru, krémového sýru, papriky a česnekového prášku.
Casseruola alla fiorentina - Florentské dušené maso se zeleninou, těstoviny pokryté omáčkou (vyrobenou ze špenátu, krému z houbové polévky, česneku, estragonu a majoránky) s kousky párku, jež jsou obaleny ve vajíčku a ve směsi z ricotty. Podává se vlažné. Výborná pochutina pro jarní dny.
Arista di maiale alla fiorentina - vepřová pečeně na pepři a rozmarýnu
Crostini – opečené chlebíčky pokapané olivovým olejem a natřené různými pomazánkami (rajčatová, játrová kaparová, cibulová, sardelová).
Fettunta - toasty z bílého chleba s olivovým olejem. Tento pokrm je často spojován s listopadem, kdy se ze sklizených oliv lisuje čerstvý olivový olej. Jeho chuť nejvíce vynikne právě na plátcích opečeného křupavého bílého chleba.
Bílé fazole - vařené se šalvějí v olivovém oleji, servírované s tuňakem a bílým chlebem.
Panzanella – letní salát z okoralého chleba nasáklého vodou a olivovým olejem, doplněný rajčaty, česnekem a bazalkou.
Ribollita – Je z kapusty, fazolí, a základ tvoří den starý toskánský chléb. Ribollita vlastně znamená „znovu povařený“, zelenina svařená s chlebem obsahuje na polévku velmi málo vody, zato je dochucená výborným olivovým extra panenským olejem.
Syrová šunka - je trochu peprnější než parmská nebo benátská. K ní se podává často žlutý meloun nebo čerstvé fíky.
Sformato – rozšlehaná vejce a špenát ve formě bábovky
Cacciucco – livornská obdoba francouzské bujabézy – řídké rajčatové pyré s feferonkami, přelité přes plátky pečiva, a dušené ryby a dary moře
Trippa all fiorentina - Dršťky ve florentském stylu. Bartolomeo Sacchi dostal tento recept od Mistra Martino. "Hlavní chod s dršťkami… se vaří a podává na talíři, posypaný kořením. Někteří také přidávají strouhaný sýr".
Fegatelli - Játra na špejli Játra na špejli s kostičkou chleba. Opékaná na rožni nad otevřeným ohněm nebo v troubě.
Cenci - Sladké lívanečky, stejně jako florentské schiacciaty, jsou sušenky tradičně podávány v čase karnevalu. Jsou k dostání po celé severní a jižní Itálii, a mají různá jména, podle oblasti. V Boloni se jim například říká frappole a v Miláně chiacchiere.

Více zde: http://www.prima1vera.com/toskanska-kuchyne/

Související destinace

Toskánsko

Toskánsko

Líbezná krajina pahorků s obilnými lány, olivovými hájky nebo vinicemi, osamělé statky obklopené cypřiši, vesnice a města z kamenných domů na kopcích - tak vypadá Toskánsko. Jeho hlavní město Florencie je jedním z nejnavštěvovanějších měst v Evropě, láká jak svou skvělou architekturou, doplněnou i malířskou a sochařskou výzdobou, tak svými sbírkami umění, významnými kulturními městy jsou také Siena, Arezzo, Pisa, Lucca, velmi pozoruhodné je město věží San Gimignano. Památky se však v Toskánsku nacházejí doslova na každém roku. A velmi lákavá je také zdejší gastronomie a kvalitní vína.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu