Toskánská vína

V Toskánsku se pěstují hlavně červená vína převážně z odrůdy Sangiovese, a to jak drahá vína určená k archivaci, tak i zajímavá červená vína určená ke každodenní konzumaci, která se pohybují v úplně jiné cenové kategorii. Nejvíce vína v Toskánsku vyprodukuje region Chianti, který je i nejznámější, následuje Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.

Bílá vína, nejčastěji z odrůdy Trebbiano a Malvasia, tvoří v Toskánsku jen velmi malou část celkové produkce a často se z bílých hroznů vyrábí dezertní víno vin santo, obdoba našeho slámového vína. V poslední době se stává módní a oblíbenou i grappa, vinná pálenka, která se po zrání v dřevěných sudech srovnává s calvadosem nebo dokoce i koňakem.

Vybrali jsme pro vás nejvýznamnější regiony Toskánska a ve zkratce je popíšeme.

Vína Chianti DOCG jsou založené na červené odrůdě Sangiovese a pochází z jedné ze 7 přesně vymezených podoblastí Toskánska zhruba jižně od Florencie a jsou to nejznámější toskánská vína. Mladá Chianti se servírují při teplotě kolem 14 °C často s bílý masem nebo těstovinami, naopak Chianti reserva, která musela zrát min. 3 roky se podávají při teplotě 16-17 °C často k oblíbeným zvěřinovým jídlům. Chiante classico pochází z centrální přesně vymezené oblasti Chianti. Bílé Chianti neexistuje.

Vernaccia di San Gimignano DOCG je bílé víno z odrůdy vernaccia a z vinic kolem historického města San Gimignano. Je to víno světlé barvy, zraje až do zlatavé, ve vůni elegatní, svěží až subtilní, Vyrábí se i ve variantě riserva, která musí zrát min. o 1 rok déle

Vino Nobile di Montepulciano DOCG se pěstuje jihozápadně od Sienny kolem vesničky Montepulciano ve výšce 250 až 600m. Základem je odrůda Sangiovese 60-80% a Canaiolo nero 10-20%. Je to velmi elegatní víno, v mládí často s výraznou tříslovinou, která časem vymizí a která je potřeba pro archivaci. Vyzrálejší se podávají při teplotě 15-16 °C s jemným pečeným červeným masem včetně zvěřiny nebo se výborně hodí ke staršímu pecorinu.

Brunello di Montalcino DOCG základem je odrůda Sangiovese grosso, což je varianta Sangiovese, z vinic u vesničky Montalcino, což je jihozápadně od Montepulciana. Toto víno je známé až z 2.poloviny 19.stol. a ideálně se hodí k pečenému nebo smaženému masu nebo ostřejším sýrům a podává se při teplotě 17 -18 °C a dobré je ho dekantovat min.1hod. před podáváním.

Vin Santo del Chianti Classico DOC má za sebou dlouhou historii. Hrozny z odrůdy Trebbiano a Malvasia, vyjímečně i Sangiovese vypěstované v regionu Chianti se suší na slaměných roštech nebo v malých bedničkách na čerstvém vzduchu nebo dobře větraném podkroví. Vylisované víno pak zraje v malých soudcích caratelli. Vyrábí se suchá i sladká verze. Suchá připomíná až sherry a podává se při teplotě 10-12 °C, sladká verze se ideálně hodí k místním tvrdým sušenkám cantucci a serviruje se při teplotě 6-8 C.

Elba DOC zahrnuje bílá, růžová i červená vína. Bílá vína z odrůdy Trebbiano nebo Ansonica se ideálně hodí k rybám a plodům moře podává se pří teplotě 8 – 10 °C. Růžová vína jsou z odrůdy Sangiovese a červená z odrůdy Sangiovese a Malvasia nera, příp. z místní odrůdy Aleatico. Na Elbě se produkují v menší míře i desertní vína z odrůd Malvasia bianca a Trebbiano.

Grappa: pro výrobu grappy se používají hrozny po vylisování, které si výrobci vybírají přímo u vinařů a vyrábí grappu z jednotlivých vinných odrůd. Grappa pak existuje jak bílá, lahvovaná hned po destilaci, tak i zlatá, která se nechává zrát v různých typech sudů včetně barikových, a říká se jí pak stařená, anebo se grappa dochucuje různými bylinami nebo ovocem.

Související destinace

Toskánsko

Toskánsko

Líbezná krajina pahorků s obilnými lány, olivovými hájky nebo vinicemi, osamělé statky obklopené cypřiši, vesnice a města z kamenných domů na kopcích - tak vypadá Toskánsko. Jeho hlavní město Florencie je jedním z nejnavštěvovanějších měst v Evropě, láká jak svou skvělou architekturou, doplněnou i malířskou a sochařskou výzdobou, tak svými sbírkami umění, významnými kulturními městy jsou také Siena, Arezzo, Pisa, Lucca, velmi pozoruhodné je město věží San Gimignano. Památky se však v Toskánsku nacházejí doslova na každém roku. A velmi lákavá je také zdejší gastronomie a kvalitní vína.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu