Program
1. den: odlet z ČR odpoledne do Portugalska, let Praha-Porto, transfer na ubytování v PORTO
2. den: PORTO (UNESCO), proslulé město nad řekou Douro, cesta vyhlídkovým busem za památkami i výhledy, historické i moderní centrum, katedrála Sé z 12. stol. vysoko nad řekou, slavná dominanta města Torre dos Clerigos, Casa Musica, Avenida da Boavista, Fundaçaode Serralves, krásný veřejný park s museem moderního umění, Castelo do Queijo trůnící na břehu, pláže Matosinhos, Palacio de Cristal, výtahem nebo pěšky do rybářské čtvrti Ribeira (UNESCO), Palácio de Bolsa, výhledy na slavný most Ponte Dom Luis I, fakult. plavba lodí pod 6ti mosty až k ústí do moře, nábřeží čtvrti Villa Nova de Gaia s rybářskými loďkami, místní delikatesy ve stylové tržnici, možnost výjezdu moderní kabinkovou lanovkou s pohledy na Monsteiro da Serra do Pilar a celé historické centrum, exkurze do výrobny proslulých vín porto s ochutnávkou a možností nákupu, večerní nábřeží plné restaurací, možnost večeře (i s plody moře a rybami)
3. den: fakultativní celodenní výlet do okolí řeky Douro (UNESCO) autobusem a lodí s obědem, cesta autobusem z centra PORTA do údolí řeky Douro a kouzelnou krajinou do AMARANTE, půvabné historické městečko a středisko vinařské oblasti podél řeky Douro s jedinečnou bazilikou sv. Gonçalo, místní trh, lze ochutnat typické cukrářské dobroty, dále historická vesnička PROVESENDE, cesta úžasně malebnou krajinou kolem vinohradů a vinařských usedlostí na neuvěřitelně strmých svazích, PINHAO, stylové nádraží s azulejos, oběd místní kuchyně, lodní plavba (50 min.), exkurze do vinařství s ochutnávkou vín DOC Douro, přejezd do REGUA, večer návrat busem do PORTA podél řeky Douro a pro zájemce večerní Porto
4. den: fakultativní celodenní autobusový výlet vinicemi do vnitrozemí regionu Minho a řeky Douro, oblasti známé nejen svými zvláštními zelenými víny Vinho Verde, ale i červenými a bílými víny, exkurze do vinařství s ochutnávkou, GUIMARÃES (UNESCO), město označované za kolébku portugalského národa (narodil se 1. portugalská král Alfons I.), historické centrum s vévodským palácem, hrad Castelo de Saõ Miguel, kostel Nossa Senhora da Oliveira s olivovníkem ze 14 stol. BRAGA, historické město, jedno z nejstarších v Portugalsku, měst, katedrála, arcibiskupské sídlo, park Svaté Barbory, řada kostelů, podle času i barokní klenot Bom Jesus do Monte, významný poutní chrám se schodištěm a křížovou cestou, zasazený krásně na zelený kopec nad městem, historická lanovka s pohonem založeným důmyslně na přečerpávání vody, která je dodnes činná, možnost lehké turistiky v rozsáhlém lesoparku, návrat do PORTA, fakult. večeře a procházky ve večerním městě
5. den: PORTO, dle času odletu individuální volno, transfer na letiště a odlet do ČR (Porto – Praha), návrat odpoledne
CK si vyhrazuje právo záměn částí programu nebo směru jízdy lodi vzhledem k úpravám letového řádu a změnám v dopravě.V případě, že dojde k nepředpokládaným změnám leteckého řádu může být přímý let Praha Porto nahrazen letem Praha - Lisabon - Porto a totéž ve směru zpět.
Zájezd je realizovatelný od počtu 15 klientů.
Doprava
letecky Praha-Porto-Praha přímý let s ČSA, ( v případě náhlé změny letových řádů si CK vyhrazuje právo využití letu s TAP s přestupem v Lisabonu. Po PORTU je pohybujete veřejnou dopravou (metro, tramvaj) Výlety pak mikrobusem nebo ev. vlakem a lodí.
Ubytování
4x hotel v PORTO v hotelu*** s dostupností MHD, 2 lůžkové pokoje pokoje s příslušenstvím, umístění hotelu umožňuje individuální program
Stravování
V ceně jsou 4x snídaně formou bufetu, podávají se na hotelu. Večeře a další stravování se řeší v rámci programu a na doporučení průvodce, popřípadě v restauraci v blízkosti hotelu.
Pojištění
zájezd zahrnuje povinné pojištění cestovní kanceláře ve smyslu zákona 159/99 Sb.
Cena zájezdu nezahrnuje léčebné pojištění. CK GEOPS nabízí svým zákazníkům komplexní pojištění za příplatek. Jedná se o komplexní pojištění pojišťovny UNIQA, které zahrnuje balíček služeb obsahující: úrazové pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění léčebných výloh v zahraničí a pojištění zavazadel.
Číslo poj. smlouvy: 1360500328 tarif K5S; kontakt na Europ Assistance: +420 296 333696
• pojištění léčebných výloh v zahraničí pojišťuje vzniklé náklady na léky, ošetření a hospitalizaci až do výše 5.000.000 Kč a pojištění asistenčních služeb do výše 5.000.000 Kč
• pojištění stornopoplatků souvisejících se zrušením cesty ze zdravotních důvodů: plnění maximálně do výše 80 % ze stornopoplatku, nejvýše však 40.000 Kč
• úrazové poj.: plnění za trvalé následky úrazu (max. 300.000 Kč), úmrtí (max. 150.000 Kč)
• poj. odpovědnosti za škodu při cestě do zahraničí: škoda na zdraví a věci 1.000.000 Kč
• pojištění zavazadel (při překonání překážky) do výše 15.000 Kč (5.000 Kč/os)
Orientační ceny vstupného
Výlet lodí do údolí vinic: aktuální ceny dospělý 2 870 Kč, dítě do 16let student po předložení průkazu,2 710 Kč. Dopředu zajišťujeme zálohou, ale k přesnému vyúčtování dojde přímo na zájezdu.
Vstupy jsou pouze orientační a uvádíme celkový přehled, ne všechna místa musí být realizována, záleží na zájmu klientů a případné úpravě trasy.
PORTO: kostel sv. Františka – 3,5 €, křížová chodba katedrály – 3 €, sklepy s portským – 10 €, loďka s vyhlídkami po řece 12,5 €, lanovka na most sv. Ludvíka – 6 € / 1 cesta, 8 € zp., ochutnávka vína cca 10€.
Průvodce nesmí v areálech provádět výklad, zajistí však vstupné a výklad provede mimo areál.
Celková orientační částka na vstupy je cca 95 €.
Výlety
Během pobytu v Portu organizujeme 2 výlety:
výlet lodí údolím řeky Douro ( nutné zálohu předem, vyúčtování na místě, děti studenti a důchodci slevu) a není omezen na počet
výlet autobusem za příplatek uskuteční se pro skupinu min. 12 osob.
Měna
V Portugalsku se využívá měna euro €. V Portu jsou k dispozici bankomaty a i v obchodech je možné platit kartou, v restauracích velmi omezeně.
Možné slevy
Doporučujeme využít věrnostní slevu CK GEOPS. Na vstupné Portugalci respektují slevy pro seniory i studenty.
Pořadatel: GEOPS - CK, s.r.o., IČO: 25633261
Zajímavosti
Portugalská vína
za posledních 15 let získala a stále získávají mnohem větší oblibu a známost hlavně díky velkým investicím do technologie a vybavení, které pomohly lépe využít unikátní podmínky pro pěstování vína v Portugalsku. Už to není jen Portské, víno pojmenované podle portugalského města PORTO, a těžká červená stolní vína. Stále známější a oblíbenější jsou lehká svěží Vinhos verde doslova zelená vína, které jsou nejčastěji bílá vína, a ideálně se hodí k místním rybám a plodům moře, ale i jako velmi příjemné osvěžení během letní dovolené
Ale začneme od začátku nejužitějšími termíny objevujícími se na etiketách nebo ve vinných lístcích portugalských restaurací:
Branco = bílé, Tinto = červené, Rosado = růžové, Verde = zelené
Adamado nebo Doce = sladké, Secco = suché
Brutto = suché a šumivé, Licoroso = dolihované
Maduro = uzrálé v sudu nejčastěji dřevěném dubovém
Generoso = aperitiv nebo dezertní víno
Adega = sklep, Quinta = vinařství
Systém třídění vín v Portugalsku je v podstatě podobný systému ve Francii (AOC) a Itálii (DOC). Založený na původu z jednotlivých regionů, kde jsou definovaná pravidla pěstování hroznů a jejich zpracování např. povolené odrůdy a „charakterové“ vlastnosti vína. Takže pokud tyto pravidla vinař dodrží, může si na etiketu napsat např. DOC Douro, což znamená, že hrozny pocházejí jen z tohoto regionu a vinař splnil místní pravidla. Další nejpoužívanější zkratka pro označení původu je IPR podobné francouzskému IGT označuje víno z regionu, který nezískal DOC, takže podmínky pro vinaře jsou o něco méně přísné, ale také je to garance původu a dodržení určitých pravidel.
Nejznámější vinné regiony v Portugalsku:
Douro, Dao, Ribatejo, Estremadura, Bairrada, Alentejo
Několik zajímavostí o zvláštních portugalských vínech:
Vinhos Verdes je z technologického hlediska jeden typ portugalského vína. Tato vína se vyrábějí z hroznů, které zrají vysoko nad zemí na podpěrách nebo stromech. Hrozny se sbírají ne úplně zralé (proto verde = zelené) a víno kvasí v lahvích, což způsobuje jeho svěžest, jemnost a mírnou šumivost. Mohou být bílá, červená i růžová, ale nejoblíbenější a nejběžnější jsou bílá a mají často méně alkoholu než srovnatelná vína. Pocházejí z oblasti kolem řeky Douro, konkrétně z Minho. Poslední dobou neuvěřitelně oblíbená i v zahraničí.
Colares je malý kraj u Sintry s dlouhou vinařskou tradicí. Vinná réva se sází do výkopů v písečných dunách, aby se hrozny ochránily před větry z Atlantiku. Místní těžší červená sametová vína mohou mít jako velmi mladá výraznější taniny, které zráním mizí. Místní bílá vína jsou suchá, typu maduro, což znamená, že zrají v sudech, což většinou způsobuje, že jsou trochu těžší a mají více alkoholu.
Bílý Bucelas se pěstuje severozápadně od Lisabonu hlavně z odrůdy Arinto a je velmi ceněný, srovnávaný dokonce s francouzským Chablis. Toto suché bílé víno se hodí k rybám a plodům moře.
Moscatel ze Setúbal patří k nejznámějším sladkým dezerním fortifikovaným vínům.
Portské víno = vinho generoso patří mezi tzv. fortifikovaná vína, která se obohacují pálenkou z vína podobně jako ve Francii Pineau v oblasti Koňaku nebo Marcvin v kraji Franche Comté. Nejznámější jsou sladká červená portská vína, ale existují i bílá a to sladká i suchá a v různých variantách stáří. Hrozny používané na výrobu portských vín pocházejí z oblasti kolem řeku Douro.
Madeira = vinho da Madeira je v podstatě víno podobné portskému pocházející z ostrova Madeira. Jedná se tedy také o fortifikované víno, které se používá jako aperitiv nebo dezertní víno.
Portugalská gastronomie
je plná pokrmů z čerstvých ryb a plodů moře, ale i zajímavých jídel z hovězího a jehněčího masa. Portugalci ale milují i sladké koláčky pasteis de nata plněné vanilkovým krémem, ořechy, mandlemi i exotickým kořením a čerstvé ovoce a zeleninu. Většina sýrů se tu vyrábí z ovčího nebo kozího mléka.
Portugalsko má výhodu, že velká část pobřeží leží u Atlantského oceánu, který je mnohem bohatší na ryby a plody moře než Středozemní moře. A Portugalci si vychutnávají ryby i plody moře i s různým exotickým kořením, které přivezli portugalští mořeplavci nebo s sebou přinesli Arabové. K nejoblíbenějším rybám patří čerstvá treska bacalhau a sardinky a z plodů moře krevety, kalamáry a mušle. Oblíbená jsou tu i jídla z grilu v podobě různých špízů rybích, masových i v kombinaci s krevetami a kalamáry a dušená masa se zeleninou a fazolemi favas.
Mezi jídla, které byste měli určitě ochutnat, patří:
Arroz de mariscos je v podstatě rizoto s rybami a plody moře trochu připomínající španělskou paelu, ale má mnohem více šťávy.
Cataplana de peixe e mariscos se jmenuje po pánvi tvaru wok často měděné připomínající loď, kde se dusí ve šťávě ryby a plody moře. Servíruje se často i s ozdobným poklopem, který zadržuje všechny ty úžasné vůně.
Açorda de marisco je zvláštní kaše (někdy označená jako polévka) z rozvařeného chleba ovoněná česnekem, olejem a koriandrem, která se servíruje nejčastěji s krevetami.
Caldeirada de peixe jsou ryby a plody moře dušené ve šťávě s rajčaty, bramborami a paprikou.
Sardinhas assadas jsou čerstvé grilované sardinky servírované často s čerstvým zeleninovým salátem.
Frango á piri-piri je velmi oblíbené jídlo z dovezené z bývalých portugalských kolonií v Africe, jedná se o grilované kuřecí s čili.
Sopa de pedra „ kamenna polévka“ je odvozená z pověsti o žebravém mnichovi. Tato velmi chutná polévka obsahuje maso i různou zeleninu.
Leitão a Bairrada je pečení sele s křupavou kůrčičkou, které se jí teplé i studené a dá se koupit v obchodech s lahůdkami.
Feijoada je dušené vepřové nebo jehněčí se zeleninou a fazolemi ovoněné paprikou.
Mezi portugalskými sýry je nejlepší máslový sýr Serra, který stárnutím tvrdne a získává na pikantnosti. Rabaçal se nazývá jemný sýr z Coimbry, zatímco Azeitão z okolí Setúbalu je dost ostrý a Saloio, suchý čerstvý sýr, si získal oblibu pro mléčnou chuť. Některé sýry se mohou uchovávat i v oleji.
Sladké koláčky pasteis de natamají zajímavé náplně a je jich neuvěřitelné množství různých druhů. Na každém rohu v Lisabonu narazíte na místní pekárny, které fungují i jako kavárny a bistra a ty mají plné výlohy a prosklené pulty různých pasteis de nata. Kromě těch plněných běžnými náplněmi jako je vanilkový krém, ořechy, mandle nebo jablka, tu najdete i plněné sladkými bramborami nebo zvláštně upravenými fazolemi a vejci.
Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy
Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy.
Porto - Amarante - Pinhao - Guimaraes - Braga - Bom Jesus do Monte