Nejhezčí pohled na Lisabon je z lodi

Ne náhodou je většina staveb v Lisabonu včetně některých náměstí obraceno směrem k řece Tejo. Dříve se do Lisabonu přijíždělo hlavně po této řece, která vede až do Atlantického oceánu, a vjížděly sem jak oficiální návštěvy, tak i velké zaoceánské křižníky ze slavných záoceánských plaveb. Proto i dnes se vyplatí využít některé z lodních společností a prohlédnout si Lisabon z řeky Tejo.
Nalodíme se naproti nejživější tržnici v Lisabonu s čerstvými rybami, zeleninou, ovocem i květinami. Nejprve se ještě kousek vrátíme, abychom se pokochali pohledem na nejznámější náměstí Praca do Comércio, katedrálu Sé a na kopci posazenou barevnou Alfamu, které dominuje hrad Castelo de Sao Jorge a klášter St. Vincent. A z blízka si prohlédneme plachetnice kotvící pod kruhovým kostelem Santa Engrácia.
Pak loď nabere směr ke čtvrti Belém a nás zaujme opačný břeh řeky Tejo, kde se tyčí socha Krista Cristo Rei, která nezapře svou slavnou předlohu z Rio de Janeiro. Je vysoká 28m a samotný podstavec ještě 82m a vzhlíží na historické centrum Lisabonu. My ale pokračujeme dále a v dálce už se rýsuje mohutný most Ponte 25 de Abril, který připomíná datum revoluce 25.dubna 1974, původně nesl jméno diktatora Salazara. Jeho ocelová konstrukce se ne náhodou podobá mostu Golden Gate Bridge ze San Franciska, jen je pod ním ještě zavěšený tubus pro vlakové soupravy. Když ho podjíždíme, zvláštně rezonuje a nám se naskytnou zajímavé záběry obrovského mostu s malým přístavem pro rybářské loďky v pozadí.
Dále už z dálky upoutává naši pozornost zvláštní sousoší, Padrao dos Descombrimentos, je to Památník zámořských objevů, který je postaven, aby nejlépe vynikl při pohledu z lodi v místě, kudy projížděly zaoceánské karavely ze zámořských objevů. Vznikl v roce 1960 u příležitosti pětistého výročí smrti Jindřicha Mořeplavce, ale hlavně měl připomenout Portugalsko jako námořní velmoc. Památník je zdoben sochami portugalských mořeplavců, námořníků a dalších slavných Portugalců, kteří se podíleli na slavném věku portugalských zámořských objevů.
V dálce probleskují věžičky a ozdoby kláštera Mosteiro dos Jerónimos, který patří k nejkrásnějším nejen v Portugalsku a který uchovává i náhrobek nejslavnějšího portugalského mořeplavce Vasco da Gama. Ale nás už láká bývalá pevnost Torre de Belém usazená přímo v řece Tejo, která pamatuje ještě portugalské zámořské lodě ze zlatého věku Portugalska. Součástí této krásné gotické stavby je jednak klenutý prostor s děli chránící příjezd do Lisabonu, ale i terasa a strážní věž zdobená lany tesanými do kamene a dalšími ozdobami v maurském stylu, odkud jsou krásné výhledy na řeku Tejo a blízký klášter Mosteiro dos Jerónimos.

Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy

Máte zájem o zájezd do Lisabonu? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.geops.cz/zajezdy/portugalsko.  

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu