Portugalská vína

za posledních 15 let získala a stále získávají mnohem větší oblibu a známost hlavně díky velkým investicím do technologie a vybavení, které pomohly lépe využít unikátní podmínky pro pěstování vína v Portugalsku. Už to není jen Portské, víno pojmenované podle portugalského města PORTO, a těžká červená stolní vína. Stále známější a oblíbenější jsou lehká svěží Vinhos verde doslova zelená vína, které jsou nejčastěji bílá vína, a ideálně se hodí k místním rybám a plodům moře, ale i jako velmi příjemné osvěžení během letní dovolené.
Ale začneme od začátku nejužitějšími termíny objevujícími se na etiketách nebo ve vinných lístcích portugalských restaurací.

Branco = bílé, Tinto = červené, Rosado = růžové, Verde = zelené
Adamado nebo Doce = sladké, Secco = suché
Brutto = suché a šumivé, Licoroso = dolihované
Maduro = uzrálé v sudu nejčastěji dřevěném dubovém
Generoso = aperitiv nebo dezertní víno
Adega = sklep, Quinta = vinařství

Systém třídění vín v Portugalsku je v podstatě podobný systému ve Francii (AOC) a Itálii (DOC). Založený na původu z jednotlivých regionů, kde jsou definovaná pravidla pěstování hroznů a jejich zpracování např. povolené odrůdy a „charakterové“ vlastnosti vína. Takže pokud tyto pravidla vinař dodrží, může si na etiketu napsat např. DOC Douro, což znamená, že hrozny pocházejí jen z tohoto regionu a vinař splnil místní pravidla. Další nejpoužívanější zkratka pro označení původu je IPR podobné francouzskému IGT označuje víno z regionu, který nezískal DOC, takže podmínky pro vinaře jsou o něco méně přísné, ale také je to garance původu a dodržení určitých pravidel.

Nejznámější vinné regiony v Portugalsku:
Douro, Dao, Ribatejo, Estremadura, Bairrada, Alentejo

Několik zajímavostí o zvláštních portugalských vínech:
Vinhos Verdes je z technologického hlediska jeden typ portugalského vína. Tato vína se vyrábějí z hroznů, které zrají vysoko nad zemí na podpěrách nebo stromech. Hrozny se sbírají ne úplně zralé (proto verde = zelené) a víno kvasí v lahvích, což způsobuje jeho svěžest, jemnost a mírnou šumivost. Mohou být bílá, červená i růžová, ale nejoblíbenější a nejběžnější jsou bílá a mají často méně alkoholu než srovnatelná vína. Pocházejí z oblasti kolem řeky Douro, konkrétně z Minho. Poslední dobou neuvěřitelně oblíbená i v zahraničí.
Colares je malý kraj u Sintry s dlouhou vinařskou tradicí. Vinná réva se sází do výkopů v písečných dunách, aby se hrozny ochránily před větry z Atlantiku. Místní těžší červená sametová vína mohou mít jako velmi mladá výraznější taniny, které zráním mizí. Místní bílá vína jsou suchá, typu maduro, což znamená, že zrají v sudech, což většinou způsobuje, že jsou trochu těžší a mají více alkoholu.
Bílý Bucelas se pěstuje severozápadně od Lisabonu hlavně z odrůdy Arinto a je velmi ceněný, srovnávaný dokonce s francouzským Chablis. Toto suché bílé víno se hodí k rybám a plodům moře.
Moscatel ze Setúbal patří k nejznámějším sladkým dezerním fortifikovaným vínům.
Portské víno = vinho generoso patří mezi tzv. fortifikovaná vína, která se obohacují pálenkou z vína podobně jako ve Francii Pineau v oblasti Koňaku nebo Marcvin v kraji Franche Comté. Nejznámější jsou sladká červená portská vína, ale existují i bílá a to sladká i suchá a v různých variantách stáří. Hrozny používané na výrobu portských vín pocházejí z oblasti kolem řeku Douro.
Madeira = vinho da Madeira je v podstatě víno podobné portskému pocházející z ostrova Madeira. Jedná se tedy také o fortifikované víno, které se používá jako aperitiv nebo dezertní víno.

Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy

Související destinace

Portugalsko

Portugalsko

Portugalsko - země na jihovýchodním cípu Evropy. Starobylá města s řadou památek na Římany, Maury, templáře, středověké i novověké vládce i odvážné mořeplavce, vznešené katedrály, kláštery, architektura v jedinečném manuelském slohu. Velkoměsta Lisabon a Porto, památky UNESCO, lákavé pobřeží Algarve. Příroda od pobřežních útesů a písečných dun až po vysoké hory, vinice, kde dozrávají výborná vína, teskné zpěvy fádo, to vše je Portugalsko.A k Portugalsku patří také kouzelné ostrovy v Atlantiku - Madeira, zelený ráj květin a vavřínů, a Azorské ostrovy.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu