Zajímavosti Lisabonu a jeho okolí

Belém je předměstí Lisabonu, položené u řeky Tejo, odtud vyplouvaly zámořské karavely na své objevné cesty. Dnes je Belém plný museí a parků a najdete tu jak slavnou strážní věž Torre de Belém, tak i nádherný klášter Mosteiro dos Jerónimos. Nejpohodlnější je přijet sem z centra Lisabonu lodí.

Mosteiro dos Jerónimos patří k nejkrásnějším klášterům nejen v Portugalsku. Založil ho v roce 1501 Manuel I. ze zisku z obchodu s kořením, brzy po návratu slavného mořeplavce Vasco de Gama, který tu má nakonec i svůj náhrobek stejně jako někteří portugalští králové. Za návštěvu rozhodně stojí jak velmi zajímavý kostel, tak i přilehlý klášter.

Praça do Commercio je nejznámější a také nejslavnější náměstí v Lisabonu ležící přímo na nábřeží u řeky Tejo. Místní ho znají spíše jako Terreiro do Paço (Palácové náměstí), protože tu kdysi stával královský palác. Dnes náměstí dominuje jezdecká socha krále Josefa I.. Působivý je i triumfální oblouk, který je vstupní branou do čtvrti Baixa, ale tímto obloukem vstupovaly do města i vznešené návštěvy a velvyslanci a je považován za nejkrásnější bránu do Lisabonu.

Alfama patří k turisty nejvyhledávanějším čtvrtím Lisabonu, tyčí se vysoko na kopci kolem pevnosti a bývalého královského sídla Castelo de São Jorge. Alfama má svůj osobitý charakter s úzkými strmými křivolakými uličkami plnými malých barevných domků. Alfama patří k nejstarším částem Lisabonu.

Cascais je přímořské letovisko kousek od Lisabonu. Cascais chráněné v ústí řeky Tejo bylo od pradávna oblíbeným přístavem. Od 19.století je velmi populární svými romantickými písečnými plážemi vklíněnými mezi skaliska, přístavem plachetnic, úzkými uličkami historického centra a nádhernými vilami. V Cascais léto tráví i portugalský prezident.

Estoril je elegantní přímořské letovisko kousek od Lisabonu. Za sídlo si ho vybrali panovnící v exilu jako např. poslední italský král Umberto II. nebo rumunský král Karel. V dnešní době Estoril spíše už jen vzpomíná na svou slávu, ale přesto je místem mezinárodních konferencí a najdete tu kromě drahých hotelů, plážové promenády a několika golfových hřišť i slavné Casino, které inspirovalo autora agenta Jamese Bonda Iana Fleminga.

Colares je malý kraj u Sintry s dlouhou vinařskou tradicí. Vinná réva se sází do výkopů v písečných dunách, aby se hrozny ochránily před větry z Atlantiku. Pěstují se tu těžší červená sametová vína a bílá suchá vína typu maduro.

Evora, město v kraji Alentejo, bývalo už ve starověku významným střediskem. Nachází se zde jedna z významných univerzit v zemi. Město si zachovalo středověké jádro s malebnými ulicemi typickým bílých domků se žlutým lemováním, s věžičkovitými komínky. Nachází se tu mj. pozůstatky starověkého chrámu, hradby, středověká katedrála, staré univerzitní budovy, klášter sv. Františka z 15. století, regionální muzeum umění a na kraji města lze vidět oblouky akvaduktu ze 16. století, ve své době považovaného za div světa. Evora je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Máte zájem o zájezd do Lisabonu? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.geops.cz/zajezdy/portugalsko.  

Související destinace

Portugalsko

Portugalsko

Portugalsko - země na jihovýchodním cípu Evropy. Starobylá města s řadou památek na Římany, Maury, templáře, středověké i novověké vládce i odvážné mořeplavce, vznešené katedrály, kláštery, architektura v jedinečném manuelském slohu. Velkoměsta Lisabon a Porto, památky UNESCO, lákavé pobřeží Algarve. Příroda od pobřežních útesů a písečných dun až po vysoké hory, vinice, kde dozrávají výborná vína, teskné zpěvy fádo, to vše je Portugalsko.A k Portugalsku patří také kouzelné ostrovy v Atlantiku - Madeira, zelený ráj květin a vavřínů, a Azorské ostrovy.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu