Portugalsko po koronaviru

Slovo průvodce  Portugalsko po koronaviru

Portugalsko patří k mým nejoblíbenějším destinacím. Poprvé jsem do Portugalska přijela na dovolenou a hned si mě získalo svou barevností a pestrostí architektury i gastrononomie a příjemností a ochotou místních obyvatel. V cestovním ruchu tu pracuje spousta mladých lidí, kteří zvladají bravurně angličtinu, španělštinu a většinou i francoužštinu. Zprvu jsem neuměla moc portugalsky i když díky italštině a francoužštině jsem trochu rozuměla. Ale už od první návštěvy jsem věděla, že se do Portugalska budu ráda vracet. Po mém návratu bylo jasné, že se CK GEOPS vrátí ke své oblíbené destinaci Portugalsko, a to nově v podobě leteckých prodloužených eurovíkendů a od loňského roku vznikl i letecký okruh Portugalskem. Dříve se do Portugalska zajíždělo jen na pár dní při velkých okruzích po Španělsku. Provázela jsem i velký okruh Portugalskem pro naše architekty a stavitele mostů a silnic, které kromě historických staveb zajímaly i ty moderní.

Přijíždím do Portugalska s malými skupinami CK GEOPS většinou 4 krát ročně, a to jak do Lisabonu, tak i Porta a dalších zajímavých lokalit. Není divu, že mám v Portugalsku i spoustu přátel a známých. V době koronavirové pandemie jsem do Portugalska cestovat samozřejmě nemohla, ale zůstala jsem s nimi v kontaktu přes sociální sítě a měla jsem a mám tak možnost porovnat oficiální informace o situaci v Portugalsku, které se objevily v našich zprávách a ty „neoficiální“ jak to prožívali a prožívají sami Portugalci. V našich zprávách se o situaci v Portugalsku moc nemluvilo, protože nakažených bylo málo a vše rozumně zvládali. Portugalsko díky své trochu izolované poloze mimo střed dění v Evropě, profitovalo v historii několikrát včetně světových válek. Není tranzitní zemí pro nákladní dopravu a Portugalci ani příliš necestují po Evropě. Portugalská vláda moudře velmi brzy uzavřela hranice se Španělskem a preventivně uzavřela muzea, veřejné parky a kulturní turistické instituce.  A úroveň zdravotnictví je tu také na slušné úrovni, rozhodně lepší než v sousedním Španělsku. Proto už začátkem května mohlo dojít k uvolnění většiny restriktivních opatření. Troufám si říci, že červnový termín zájezdu do Lisabonu a okolí musel být zrušen jen kvůli naším restrikcím na hranicích resp. restrikcím týkajícím se návratu do ČR, ne kvůli těm v Portugalsku, kde je už teď bezpečno a většina turistických atrakcí a infrastruktury se vrátila do normálu.

Co mi chybí a čeho se nemůžu dočkat ? Moc se těším na pestrou a živou atmosféru historické části Lisabonu Alfama plnou barev a vůní a samozřejmě na sluníčko a výhledy na řeku Tejo, která svou mohutností připomíná blízký Atlantický oceán. Na skvělé svěží vinho verde ( lehké bílé víno ), čerstvé ryby obzvláště sardinky na grilu a plody moře včetně chobotnice na grilu, kterou umí Portugalci snad nejlépe na světě, ale i na další skvělé masové speciality, kterým Portugalci holdují stejně jako rybám a plodům moře. Chybí mi i osvěžující „portugalský koktejl“ bílé portské s tonicem v barech na břehu řeky Tejo s výhledem na západ slunce ...nebo známý brazilský koktejl caipirinha z plážového baru Guincho s výhledem na divoké vlny Atlantiku. Těším se i na sametová plná portugalská červená vína z oblastí Alentejo a slavné vinařské oblasti DOC Douro, která je známá svými strmými terasovitými svahy kolem řeky Douro, kam se jezdíme dívat a samozřejmě i ochutnávat vína při eurovíkendu do Porta a okolí v srpnu. Chybí mi i exotika portugalských tržnic a pekárny a cukrárny s vyhlášenými portugalskými sladkostmi hlavně ty nejslavnější se žloutkovým krémem pasteis de nata, které se prodávají ještě teplé, těším se na vůni proslulého portského vína...

Těším se i na krásnou portugalskou přírodu od romantických exotických zahrad se sochami správně pokrytými mechem, na květenu dokonalých zámeckých parků, nádherné divoké skalnaté pobřeží Atlantiku i až po vinice a korkové háje v okoli Evory. Nemohu se dočkat až zase uvidím typické portugalské krásné modro bílé dlaždice azulejos a půvabné neuvěřitelně zdobné monumentální stavby v manuelském stylu ( unikátní portugalský architektonický styl mimo Portugalsko označovaný jako pozdní gotika ) jako Torre de Belem nebo klášter Svatého Jeronýma, které jsou na seznamu UNESCO a klášter Svatého Jeronýma patří k nejkrásnějším klášterům v Evropě. Portugalci si ho velmi váží a byl místem podepsání Lisabonské smlouvy ( členskými státy EU ), připomíná to pamětní deska. Ale konají se tu i vojenské a policejní přehlídky. K mým oblíbeným patří i krásné portugalské románské kostely a katedrályLisabonu, Portu, Coimbře, Brage a Evoře a samozřejmě i malý kostelík svatého Antonína, kterého všichni Evropané znají jako Paduánského, ale Portugalci to neradi slyší, protože jejich národní patron a ochránce se narodil v Lisabonu, studoval ve slavném portugalském univerzitním městě Coimbra (dříve hlavní město Porutugalska) a v Padově strávil jen několik let života před svou smrtí. Každý rok se v Lisabonu v červnu konají velké slavností a procesí u příležitosti narození svatého Antonína, které vycházejí z malého kostelíka svatého Antonína v Alfamě, který byl postaven na místě jeho rodného domu a kam chodí v den svatby všechny svatební páry prosit svatého Antonína, aby požehnal jejich sňatku, pokud nemohou mít svatbu přímo tady. Nejoblíbenější je mít svatbu přímo na jeho den narození v katedrále v Lisabonu u tohoto slavného malého kostela, ale to se podaří jen několika dlouho dopředu vybraným párům.    

Portugalsku stojí za návštěvu nejen Lisabon a jeho okolí včetně nejzápadnějšího bodu evropského kontinentu a letních sídel portugalských králů, ale i portugalský venkov včetně megalitů, které jsou v korkových hájích u Evory nebo malých vesniček a nádherného kláštera v Tomaru. Spousta nádherných památek se nachází i na severu Portugalska snadno dosažitelných z Porta jako Braga nebo středověký Guimares s hradem, románskou kaplí a krásným historickým centrem, kde se narodil první portugalský král a kde se vyrábí slávné svěží bílé víno vinho verde. Půvabné je i malé historické městečko Amarante s krásným starým kostelem, někdy se nám podaří navštívit i místní farmářský trh, ale pokaždé se musíme zastavit v místní vyhlášené cukrárně.

A to je jen zlomek, co Portugalsko nabízí. Pokud vás něco z vyjmenovaných zajímavostí Portugalska zaujalo, stačí se jen podívat do nabídky portugalských zájezdů CK GEOPS, většinu provázím osobně.

Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodkyně CK GEOPS
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu