Víte, že...?
Drak na krakovském Wawelu (Smok Wawelski)Legenda vypráví, že na úpatí návrší, kde vznikl později krakovský hrad
Wawel, míval doupě veliký drak. Každý den vyrážel na lov, hubil lidi a pustošil zemi. Podle pozdějších verzí měl obzvláštní zálibu v pannách a lidé mu museli každý měsíc přivést jednu jako oběť, aby ušetřil ostatní. Legendární zakladatel
Krakova, kníže Krak, poslal na draka své syny. Ti ho porazili, a to ne v boji, ale lstí - mladší z bratrů, který se rovněž jmenoval Krak, mu předhodil otrávenou návnadu. Přinesl drakovi jehně naplněné sírou. Drak dostal brzy po jídle strašnou žízeň, běžel k řece Wisle a pil a pil, ale nebyl schopný uhasit žár v útrobách a nakonec prostě praskl. Mladší Krak potom, podobně jako římský Romulus, porazil a zabil svého bratra a stal se po otci knížetem.
Tuto pověst zaznamenal jako první polský kronikář Wincenty Kadlubek ve 12. století. Postupně vzniklo více verzí, různí se i doba, do které je zasazena (podle některých podání draka zabil sám starší Krak, jak se slušelo na vládce a zakladatele města, podle jiných to byl naopak prostý švec Skuba, a ten potom dostal za ženu
Krakovu dceru). Na
Wawelu se dodnes ukazuje Dračí jeskyně a u řeky se tyčí monumentální socha draka, vytvořená podle návrhu Bronislawa Chromého. Každých pět minut chrlí oheň.
Kalwaria Zębrzydowska je název jak pro komplex kalvárie, která patří k nejvýznamnějším památkám
Polska, tak pro malé město v jižním
Polsku (
Malopolsko), v jehož sousedství se kalvárie rozkládá. Komplex sakrálních budov s názvem Sanktuarium pasyjno-maryjne w Kalwarii Zębrzydowskiej byl založen roku 1602, rychle se stal významným poutním místem a v roce 1999 byl přidán na seznam UNESCO. Městečko bylo založeno roku 1617 (pod názvem Zębrzydów) především proto, aby bylo kde ubytovat četné poutníky, kteří sem přicházeli. Při 1. dělení
Polska v roce 1772 bylo město připojeno k habsburské říši, pod níž pak náleželo až do roku 1918. V 18. století si zde vybudoval palác významný šlechtický rod Czartoryski (tato budova nyní slouží jako seminář). Později dostalo městečko jméno Kalwaria a posléze na konci 19. století
Kalwaria Zębrzydowska Skanzen WygielzowStavba
skanzenu, jehož plný název je Muzeum etnografického parku Visly ve Wygiełzowě, začala v roce 1968 a turisté ji mohli navštívit o 5 let později. Výstava přibližuje dřívější život obyvatel oblastí na řece Visle, západně od
Krakova, tedy západních Krakovů. Jejich konstrukce byla charakterizována roubenými konstrukcemi s valbovou střechou, doškovou. Chýše sousedily se stodolami a zvířecí místnosti byly pod stejnou střechou jako obytný dům. Skanzen se rozkládá na ploše 5,3 ha a skládá se z 25 velkých budov, včetně kostela, zámku a hostince, stejně jako několika menších studní.
Proč navštívit PolskoJe mnoho důvodů, proč navštívit našeho blízkého severního souseda.
Polsko je země s rozmanitou přírodou, se spoustou zajímavých měst a historických památek, s pozoruhodnými tradicemi i chutnou gastronomií.
Zatímco severní hranici tvoří rovinaté pobřeží Baltského moře, jih rámují hory. V oblasti
Malopolska jsou to Karpaty – polská část Tater, Pienin, na východě Biesczady, kterým odpovídají na Slovensku Nízké Beskydy. V okolí
Krakova se nachází vápencové pohoří
Krakovská vrchovina se strmými skalnatými vrcholky, na nichž vyrostly hrady – Orlí hnízda. Nejkrásnější částí vrchoviny je
národní park Ojców, krasová krajina s roklemi a jeskyněmi.
Polsko má celkem
13 památek na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Mnohé najdeme právě v
Malopolsku:
Krakov – původní sídlo králů, krásné starobylé město s více než 6 000 památkami,
solný důl Vělička (Wieliczka), Kalwaria Zebrzydowska – komplex barokních poutních kaplí, pietní místo -
koncentrační tábor Osvětim – Březinka (Auschwitz- Birkenau).
Jistě stojí za to objevit i výtečnou polskou gastronomii. K zajímavostem patří národní polské jídlo
Bigos (kysané i čerstvé zelí, několik druhů masa),
Źurek (kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem),
Chlodnik (bílá polévka z červené řepy, podává se studená s vejcem na tvrdo),
Pierogi (taštičky plněné různými náplněmi),
Zapiekanku (zapečená bageta s různými náplněmi) nebo mnoho dalších tradičních polských dobrot, které má ve svém jídelníčku téměř každá polská restaurace. Za pozornost stojí i
polské pivo (Zywiec, Tyskie, Okocim), které se dá pít i se sirupem (piwo i sok). Národním pitím je však
Zubrovka (Źubrówka) - (vodka destilovaná z žita s přídavkem stébla tomkovice vonné rostoucí převážně v Bělovežském pralese). Samozřejmostí jsou perfektně fungující služby za velmi přijatelné ceny!