Itálie, památky UNESCO

UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu.

UNESCO je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) OSN. Sídlí v Paříži. Podnětem ke vzniku organizace byly hrůzy právě skončené druhé světové války. Hlavním úkolem UNESCO je proto usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu. UNESCO bylo založeno podepsáním Ústavy v Londýně na ustavující diplomatické konferenci 4. listopadu 1945. Ratifikace Ústavy se zúčastnilo dvacet zakládajících států: Austrálie, Brazílie, Čína, Československo, Dánsko, Dominikánská republika, Egypt, Francie, Indie, Jižní Afrika, Kanada, Libanon, Mexiko, Norsko, Nový Zéland, Řecko, Saúdská Arábie, Spojené království, Turecko a USA. V současné době má UNESCO 191 členů. Zabývá se činností v pěti hlavních oborech: Vzdělání, přírodní vědy, sociální a humanitní vědy, kultura a komunikace a informace. Projekty podporované UNESCO zahrnují šíření gramotnosti, odborné a školicí programy, programy mezinárodní vědní spolupráce, propagaci nezávislých médií a svobody tisku, regionální a kulturní historické projekty, propagaci kulturní různorodosti, dohody mezinárodní spolupráce v oblasti kulturního a přírodního dědictví a ochrany lidských práv, a pokusy vyrovnat rozdíly v možnosti využití digitálních technologií ve světě.

Památky na seznamu UNESCO na území Itálie:

Skalní kresby ve Val Camonice: údolí s jedním z největších nalezišť petroglyfů (1979)

Kostel a dominikánský klášter Santa Maria delle Grazie v Miláně se slavnou malbou Poslední večeře od Leonarda da Vinci v refektáři (1980)

Řím a Vatikán – historické centrum: antické památky a budovy patřící Svaté stolici (1980, 1990)

Florencie - historické centrum: Historické centrum města, symbol renesance (1982)

Pisa a Piazza del Duomo: mistrovská díla středověké architektury (katedrála, baptisterium a zvonice - Šikmá věž) (1987)

Benátky a Benátská laguna: kulturní památky města a na 118 okolních ostrovech (1987)

San Gimignano - historické centrum: typické rodové věže věžemi, symboly bohatství místních patricijských rodin (1990)

Matera - historické centrum: historické město a okolí, velký počet příbytků ve skalních slujích vč. kaplí s freskami (1993)

Vicenza a Palladiovy vily v Benátsku: architekt Andrea Palladio je autorem palladianského stylu, který se pak rozšířil do západní Evropy (1994, 1996)

Crespi d´Adda: typické dělnické město 19. a 20. století (1995)

Ferrara a delta Pádu: historické jádro města s renesančními památkami (1995, 1999)

Neapol - historické centrum: historické jádro města svědčí o vlivu mnoha kultur (1995)

Siena – historické centrum: příklad středověkého toskánského města (1995)

Castel del Monte: unikátní osmiboký hrad Hohenštaufů ze 13. století (1996)

Ravenna - raně křesťanské památky: raně křesťanské monumenty a mozaiky z 5. až 6. století (1996)

Pienza – historické centrum: město v Toskánsku, kde se při stavbě začaly poprvé uplatňovat renesanční ideje (1996)

Alberobello: město v Apulii s typickými domy (tzv. trulli), které se stavějí z kamenů bez použití malty (1996)

Královský palác Caserta s parkem, akvadukt Vanvitelli a komplex San Luecio z 18. století: vše vytvořeno Carlem Borbonem v polovině 18. století, aby konkuroval Versailles a Madridu (1997)

Archeologické naleziště v Agrigentu: zbytky chrámů v dórském stylu a pozdější helénistické a římské město (1997)

Archeologické naleziště v Pompejích, Herculaneu a Torre Annunziata: města a vily zasypané po výbuchu Vesuvu v r. 79 (1997)

Botanická zahrada v Padově: první botanická zahrada na světě, založená r.1545 (1997)

Modena - katedrála, brána Torre Civica a náměstí Piazza Grande: skvělý příklad románského umění a práce dvou velikých umělců: Giovanni Lanfranca a Wiligelma (1997)

Amalfské pobřeží: pobřeží Amalfi je ztělesněná krása a přírodní rozmanitost (1997)

Pontovenere, Cinque Terre a ostrovy Palmaria, Tino, Tinetto: ligurská pobřežní oblast mezi Cinque Terre a Portovenere je kulturní krajina velké přírodní i kulturní hodnoty (1997)

Královské budovy rodu Savojského: komplex budov vévody Emmanuela Philiberta Savojského v Turíně (1997

Nurágy Su Nuraxi do Barumini: komplex kruhových obranných věží z otesaného kamene s komnatami s klenutými stropy ze 2. stol. př. n. l. na Sardini (1997)

Villa Romana del Casale v Piazza Armerina na Sicílii: vila ze 4. století ve městě Piazza Armerina na Sicílii je jedním z nejluxusnějších příkladů památek tohoto typu, mimořádné mozaiky (1997)

Archeologické naleziště a patriarchální bazilika v Aquilei: římské město zaniklé v 5. století (většina stále zůstává neodkryta), lze očekávat významné nálezy. Patriarchální bazilika vyniká mozaikovou dlažbou (1998)

Národní park Cilento a Vallo di Diano s archeologickými nalezišti Paestum a Velia a Certosa di Padule: řada svatyní a osad podél tří horských hřbetů, táhnoucích se od východu k západu Kampánie. Hranice mezi řeckými koloniemi Magna Grecia a domorodým etruským a lukánským osídlením (1998)

Urbino – historické centrum: městečko na kopcích z 15. stol., sídlo významného knížecího rodu a jedno z center renesančního umění (1998)

Hadránova vila v Tivoli: komplex klasických budov postavený v 2. století n. l. římským císařem Hadriánem (1999)

Assisi, bazilika svatého Františka a další františkánské památky: velká díla středověkého umění, jako např. bazilika sv. Františka a obrazy malířů jako byl Simone Martini, Cimabue, Pietro Lorenzetti a Gioto (2000

Město Verona: město kultury a umění, kde se zachovalo mnoho památek od starověku přes středověk a renesanci (2000)

Liparské ostrovy: souostroví vulkanického původu se známou sopkou Stromboli (2000)

Villa d´Este: svým palácem a zahradou je jednou z nejvýznamnějších ukázek nejčistší renesanční kultury (2001)

Pozdně barokní města v údolí Val di Noto (jihovýchodní Sicílie): 8 měst v jihovýchodní Sicílii: Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa a Scicli. Všechna byla znovu vystavěna po zničujícím zemětřesení v r.1693 (2002)

Sacri Monti v Piemontu a Lombardii: 9 architektonických celků - kaplí a jiných staveb v horské krajině, pocházejících z 16. a 17. století (2003)

Etruské nekropole Cerveteri a Tarquinia: dva velké etruské hřbitovy, které reprezentují odlišné typy pohřebních praktik v období od 9. do 1. století př. n. l. (2004)

Val d´Orcia: krajina v údolí Val d'Orcia v Toskánsku je součástí oblasti kolem Sieny, jež se vyvíjela od 14. století pod vlivem města (2004)

Syrakusy a skalní nekropole Pantalica na Sicílii: v Syrakusách je dochována osada Ortýgia založená Řeky z Korintu v 8. stol. př.n.l. Nekropole Pantalica zahrnuje na 5 000 hrobek vytesaných ve skále ze 13. až 15. stol. př. n. l. (2005)

Janov: Le strade Nuove a komplex Palazzi dei Rolli: historické centrum Janova vzniklé na přelomu 16. a 17. stol. je prvním příkladem urbanistického plánování centra města v Evropě (2006)

Rhétská dráha v Albule: technická památka, společně se Švýcarskem (2008)

Mantova a Sabbioneta: historické centrum měst (2008)

Dolomity: pohoří mimořádné krásy, krasový systém, ledovec, hluboká údolí, skalní stěny (2009)

Monte San Giorgio: zalesněná hora jižně od Luganského jezera je považována za nejbohatší naleziště mořských fosilií z doby středního triasu (2003, rozšířeno 2010)

Prehistorická kůlová obydlí v Alpách: Kůlová obydlí z období 5000 až 500 let před naším letopočtem v blízkosti jezer, řek či mokřadů (2011)   

Mocenská střediska Langobardů v Itálii: 7 lokalit v severní a střední Itálii, které zahrnují pevnosti, kláštery a kostely z dob Langobardů - 6.-8. století (Brescia, Cividale del Friuli, Castelseprio, Campello sul Cliturno, Spoleto, Benevento, Monte Sant´Angelo) (2011)

Vily a zahrady Medicejských v Toskánsku: 12 vil a zahrad v Toskánsku jako odkaz mocného rodu Medici, překrásná zahradní architektura (2013)

Sopka Etna: mohutná, neustále činná sopka na Sicílii je předmětem intenzivních věděckých výzkumů, na jejích svazích se rozvinula pozoruhodná kulturní zemědělská krajina (2013)

Kulturní krajina vinic v Piemontu, Langhe-Roero a Monferrato: krajina mezi řekou Pád a Ligurskými Alpami a vinicemi, vesničkami na kopcích, hrady, románskými kostelíky a statky, utvářená již od 5. staletí př. n. l. pěstováním vinné révy a již za starého Říma proslulá díky vynikajícím vínům (2014) 

Arabsko-normanské památky na Sicílii: Palermo, chrámy v Monreale a Cefalu: 9 staveb (paláce, kostely, katedrály, most) spojující vlivy Západu, Byzance a muslimského světa z období normanských sicilských králů (1130-1194). 2015

 Převzato ze seznamů památek UNESCO na wikipedii.

 

Související destinace

Itálie

Itálie

Itálie, odedávna oblíbená země turistů, tak bohatá na všechno, co stojí za vidění. Místa, která byla odpradávna středisky kultury, památky etruské, řecké, římské, langobardské, románské, renesanční a barokní, nechybí ani moderní architektura. Řada památek je zapsaná na seznam UNESCO. Galerie s proslulými uměleckými díly. Rozmanitá příroda, vysoké hory, toskánské a umbrijské pahorky, překrásné pobřeží Ligurie i Amalfi, lesy s prastarými stromy v Kalábrii. průzračné moře a lákavé pláže. A ovšem i gastronomie, která slibuje příjemné zážitky, a řada výborných vín.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu