| Zpět |

Naši průvodci - Frčková Alena

Ing. Alena Frčková: Rok narození: 1975
Bydliště : Praha 5
Vzdělání : gymnázium v Plzni a Vysoká škola ekonomická v Praze
Jazyky :
anglicky velmi pokročile ( včetně průvodcovského výkladu a tlumočení prohlídek a ochutnávek, obchodního jednání a obchodní korespondence )

francouzsky velmi pokročile ( včetně tlumočení prohlídek a ochutnávek, obchodní korespondence, historie, umění a francouzské literatury )

německy velmi pokročile ( včetně obchodní korespondence,  historie, umění, včetně tlumočení prohlídek a  ochutnávek gastronimie a vín )

latinsky základní znalost ( včetně literatury, historie a architektury )

italsky  pokročile ( včetně gastronomie a ochutnávek, tlumočení prohlídek )

švédsky  základní znalost ( včetně gastronomie )

portugalsky základní znalost ( včetně architetkury, gastronomie a ochutnávek)

španělsky  základní znalost

Kurzy :

2020 Kurz SEO  pro redakční systémy a využití sociálních sítí v marketingu 

od roku 2018 Pravidelné přednášky z biblické terminologie, biblických příběhů a sakrálního umění ( Česká Hustitská Církev )

2017 Kurz španělštiny v Institutu Cervantes v Praze

2013 Kurz vaření a poznávání exotických koření v Malajsii (Penang )

2011 Kurz vaření karibské kuchyně a poznávání exotických koření ( Celebrity Cruise)

2010 Řešení krizových situací v cestovním ruchu (Asociace průvodců)

2010 Rétorika pro průvodce (Asociace průvodců)

2009 Dějiny umění a architektury v angličtině ( PIS )

2009 Přednášky z ikonografie a křesťanské terminologie ( PIS )

2008 Jazykový kurz angličtiny pro průvodce ( PIS )

2008 Kurz plánování golfu pro DMC agentury a cestovní kanceláře a školení pro doprovod golfových turistů (Golfová federace ČR )

2008 Kurz první pomoci pro průvodce ( Tyrkys )

2008 Kurz průvodců pro region Praha ( Tyrkys ) absolvován s vyznamenáním

2008 Kurz průvodců a delegátů cestovního ruchu ( Tyrkys )

2007 Kurzy vaření středomořské kuchyně ( Hotel Holiday Inn )

2007 Kurz vaření v Toskánsku a Provence

2005 Kurzy, jak degustovat sýry ( Dům vín a sýrů U Závoje)

2003 Kurz degustace vína v angličtině ( Max Munson)

2002 Kurz degustace vína v češtině ( p. Vincena)

Typy zájezdů : poznávací zájezdy, katalogové zájezdy, firemní na zakázku, pro školy, děti i odborníky jako např. pro architekty nebo učitele, Čechy i cizince; v zimě delegát na lyžařské zájezdy ve Francii

Zaměření na oblasti : na Francii, Itálii, Portugalsko,  Dánsko, jižní Švědsko, Holandsko, Belgii, Švýcarsko, Německo, Rakousko ( zvláště vinné regiony a gurmánská turistika včetně doporučení, rezervace a tlumočení degustací

Co vyhledávám a co mě baví : Poznávací zájezdy nebo pobytové s více výlety zaměřené na kulturní a přírodní památky. Konkrétně historické, architektonické a umělecké památky, gurmánské zajímavosti a vína včetně šampaňských a destilátů jako např. cognac, armagnac a calvados/">calvados nebo zajímavá piva. Ale i poznávací zájezdy za přírodou, ale jen s lehkou turistikou. V zimě i pozice delegáta na lyžařských zájezdech ve Francii , kde organizuji výlety na farmy a trhy a ochutnávky francouzských vín a místních specialit.

Čemu se vyhýbám : Cyklo zájezdy, kanoistika, rafty, adrenalinové sporty, horolezectví a přechody hor s veškerým vybavením na zádech.

Ostatní activity : Průvodce pro Prahu a ČR  tématické prohlídky na míru, private tours v ČR i v zahraničí, osobní průvodce a sommelier, koncepce prohlídek pro incomingové cestovni kanceláře, doporučení restaurací, kulturních akcí, tlumočení ochutnávak a exkurzí na vinařství ( z angličtiny, francoužštiny, němčiny příp. italštiny)

Produkční :pro tiskové konference, módní přehlídky, párty, promo akce včetně jejich moderování

Marketingové poradenství: tvorba marketingových materiálů pro agentury kongresové turistiky na veletrhy a výstavy v zahraničí. Tvorba katalogových textů, výběr fotografií, korektury a komunikace s grafiky

Personální poradenství : pohovory a výběr zaměstnanců včetně hodnocení zaměstnanců

Externista na kongresy : hospitality desk v hotelu nebo na letišti, koordinace hostesek při registracích a během kongresu, koordinace transferů z letiště a z hotelů, vítání VIP osob na letišti, koordinace společenských akci a doprovod skupiny na společenské akce příp. výpomoc při plánování kongresů např. velký počet kongresů v rámci našeho Předsednictví EU

Další záliby : Biblické texty a sakrální umění, architektura a historie, gurmánská gastronomie včetně vaření, vín a piv, destilátů, vaření, pikniky a grilování v přírodě, dlouhé procházky v přírodě, fotografování, jak atmosféry městeček a přírody, tak detailů architektury a místních lidí, cestování ve vzdálenějších zemích ( poznávání cizích zemí a kultur), klasická a etno hudba, design a dekorace interiérů, pěstovaní květin a bylinek.

Vztak k cestování: Cestování je záliba celé mé rodiny. Cestovala jsem už jako malé dítě, kam se dalo doma i v zahraničí. Koníčkem mého otce bylo provázet na firemních zájezdech do Jugoslávie, kde jsme mu s mamkou pomáhali dělat delegáta a organizovat výlety. Po roce 1989 jsme začali jezdit na poznávací zájezdy do Západní Evropy a já jsem se nadchla pro angličtinu a později pro francoužštinu, švédštinu a italštinu. Se svým bývalým přítelem, který je Švéd jsme procestovali křížem krážem Evropu, Blízký Východ, Jižní Asii, USA a Střední Ameriku. V Evropě jsme se asi nejraději vraceli  do Francie a Itálie , kde jsme nejraději jezdili autem po malých vesničkách, bydleli v malých pensionech nebo v soukromí, ochutnávali místní speciality a vína a  kochali se přírodními i kulturním krásami. V současnosti mám přítele z Rakouska kousek od Vídně a společně objevujeme různé regiony Rakouska a jižní Moravy včetně přírodních krás, historie, umění, gastronomie a vín a vzniklo z toho již několik zajímavých zájezdů. Největším zážitkem je vždy pro mě možnost si popovídat s místními lidmi, což je i to, co mě pohání v učení jazyků.

Vztah ke gastronomii  a vínům : Vína a gastronomie jsou mým velkým koníčkem. Při mém častém cestování ráda objevuji nová regionální jídla a snažím se je pak doma uvařit podle koupených kuchařek nebo jen z paměti. Už skoro 18 let mám kurz na degustování vín a to česky a anglicky a dostudovala jsem později i potřebnou terminologii i francouzsky, italsky a i německy. Na zájezdech poznávacích i lyžařských organizuji nebo tlumočím návštěvy farem, večeře a ochutnávky vín, sýrů a regionálních pokrmů. Už jsem vedla i kurzy vaření, když jsem měla k dispozici kuchyni v mobil homech nebo apartmánech. Osobně jsem se zúčastnila kurzů vaření pod vedením slavných šéfkuchařů v ČR i zahraničí.

Když se zeptáte, co mám nejraději. Musím přiznat, že je toho po všem tom cestování opravdu hodně. Ale pokud to mám řící stručně, tak to jsou jídla z čerstvé zeleniny, sýrů, ryb a plodů moře ovoněné olivovým olejem nebo čerstvým máslem, čerstvými bylinkami nebo exotickým kořením, které si vozím ze svých cest. Nejraději nakupuji na trzích, tržnicích nebo farmách. Největším zážitkem asi byla pro mě návštěva trhů v Asii, Střední Americe a Blízkém Východě V restauracích dávám přednost malým porcím různých jídel ve formě míchaných předkrmů nebo degustačních menu, kde se dá toho, co nejvíce ochutnat. Mám hodně ráda francouzskou, portugalskou a italskou gastronomii, ale ráda si dám i mexická jídla a v zimě i švýcarská, rakouská nebo německá. Mým úplně největším gurmánských zážitkem byla návštěva slavné restaurace nejslavnějšího francouzského šefkuchaře Paula Baucuse u Lyonu, která dlouhodobě vlastní 3*Michelin a možnost si s ním krátce popovídat francouzsky.

Vztah k historii : Historie mě zajímala už od školy, ale ne v podobě seznamu datumů, ale vždy jsem se snažila zjistit detaily, proč a jak určitá událost probíhala, co jí předcházelo a následovalo, kdo byli hlavní aktéři atd.. Když se chystám do nějakého místa poprvé, vždy se snažím zjistit hlavní historické události, které zásadně ovlivnily život lidí v té oblasti a daří se mi pak lépe chápat jejich mentalitu, tradice, vztahy k různým cizincům atd. Na zájezdech take vysvětluji nejdůležitější historické události a příběhy nejvýznamnějších historických postav.

Vztah k přírodě, zahradám a přírodním parkům: Ráda chodím v přírodě v každém ročním období, obdivuji kytičky, stromy, houby i výhledy na horské vrcholy a kaňony řek, stejně jako na útesy nebo pláže moře. A žasnu nad tím, co dokáží vytvořit zahradnící v parcích francouzského i anglického typu. Obzvlášť mám ráda subtropickou vegetaci na Francouzské rivíéře nebo v Portugalsku a lehkou turistiku v Alpách ve Francii, Rakousku i Švýcarsku. Jen nejsem na dlouhé přechody hor s ruksakem a šplhání po cestách pro horolezce typu via Ferrata. Ráda bydlím v chatách nebo bungalovech  Miluji pikniky a grilování v přírodě a sbírání hub.

Vztah k architektuře : Zajímají mě vyjímečné stavby i mosty. Jak ty staré římské, řecké, egyptské nebo aztécké, tak i moderní v Americe, Francii nebo třeba i v Rotterdamu. Slabost mám pro románské a gotické kostely a kláštery. Když jsem začala provázet v Praze, tak jsem si v rámci doškolování průvodců vybrala i Dějiny umění a architektury v angličtině. Poměrně často provázím i skupiny architektů a stavařů a někdy tlumočím i odborné exkurze např. na fracouzský most Millau. Doma se o architektuře a stavbách hodně mluví, táta i bratr mají stavební průmyslovku a bratr se podílel kromě jiného na takových projektech jako byla Sazka Arena nebo stavba nové budovy letiště. Na gymnáziu jsem maturovala z matematiky a fyziky, protože jsem se uvažovala kromě ekonomie i o studiu na stavební fakultě ČVUT, kam jsem se nakonec kvůli výbornému prospěchu dostala bez přijímacích zkoušek. Jen ve finále jsem se rozhodla pro VŠE. Takže k architektuře mám velmi blízko.

Vztah k umění : Mám ráda různé typy umění od umění starých mistrů v kostelech a klášterech přes renesanční a barokní malby a sochy, ale i díla impresionistů a moderní umění. Mezi mé záliby patří i návštěvy galerií a výstav a to jak s přáteli, tak i se skupinami. Snažím se vždy předem nastudovat, co se dá o autorovi a konkrétní výstavě, tak abych lépe pochopila vystavené exponáty a baví mě na výstavě hledat charakteristické rysy autora nebo typické rysy jeho konkrétního uměleckého období. Často také doprovázím jak školní, tak i skupiny odborníků na umělecké výstavy. Snažím se vždy připravit tak, abych dokázala i odborníkům říci k autorovi a výstavě něco zajímavého, co nevěděli. Ale ráda se nechám i poučit od nich. V poslední době mě zaujaly výstavy pořádané ve Vídni a to konkrétně výstava Frída Kahlo, Augusta Rodina a Hanse von Aachena

Stručný životopis : Narodila jsem se v Plzni, kde jsem vystudovala gymnázium a odmaturovala jsem z češtiny, němčiny, matematiky a fyziky. Pokračovala jsem v Praze na VŠE (Vysoké škole ekonomické) podnikohospodářské fakultě se zaměřením na marketing, management, personalistiku a později obchodní jednání na fakultě mezinárodních vztahů. Po škole jsem pracovala v oblasti marketingu, médií a reklamy více než 9 let. Měla jsem nastarosti hlavně materiály pro ČSA ( České Airolinie ) a zastoupení britského vydavatelství knižních průvodců Time out pro ČR. Byla jsem v redakční radě ČSA Review, zajištovala jsem i produkci a korektury pro incomingovou brožuru Welcome Guide ČSA a zvláštní formy prezentace na palubách ČSA. Zastupovala jsem i ČSA na konferencích v zahraničí v rámci asociace leteckých společností IMB (Inflight Marketing Bureau).

Po více než 9 letech mě začala lákat kongresová turistika a pořádání společenských akcí, jako tiskové konference a různé párty. Zjistila jsem, že by mě bavilo i zaskočit občas jako průvodce a tak jsem absolvovala několik kurzů a získala jsem povolení provázet v Praze a kurzy pro delegáty a provázení v zahraničí. V rámci našeho předsednictví EU jsem se podílele na organizování velkého množství kongresů a různých společenských akcí a vítala jsem a provázela i VIP osoby. Celý život jsem byla zvyklá hodně cestovala a když jsem začala provázet ve Francii a Itálii, ukázalo se, že se velmi hodí, že mám kurz na degustování vín a sýrů, vyznám se ve francouzské a italské gastronomii a mám zkušenosti s pořádáním společenských akcí. Protože dokáži jak tlumočit profesionální ochutnávku ve vinotéce, tak i zorganizovat vlastní ochutnávku vín a regionálních specialit. Nakoupím vína a místní jídla v supermarketu, na trhu, farmě nebo místních obchůdcích a připravím ochutnávku v apartmánu hotelu, ve snídaňové místnosti nebo formou pikniku na lavicích u hotelu spojenou s komentářem a vysvětlením pojmů z oblasti gastronomie a vín jak obecně, tak i pojmů konkrétního regionu. Klienti pak mají šanci poznat a ochutnat nová jídla a vína a vědí, co koupit domů pro sebe nebo své blízké a mohou lépe pochopit místní gastronomii a gurmánské zajímavosti. Při společných večeřích v restauracích nejen pomohu vybrat jídlo a víno příp. místni pivo , ale i ukazuji, jak se správně jedí různé plody moře, jak je správně loupat, otevírat a s čím se nejlépe jedí a čím je nelépe zapíjet. Na několika zájezdech, kde jsme bydleli v apartmánech s kuchyňkou jsou dokonce zorganizovala i kurz vaření místní kuchyně.

V Geopsu pani Roztočilovou napadlo, že bych mohla začít o gastronomii a vínech začít i psát, když o nich dokáži tak dlouze povídat a zjistila jsem, že mě to baví a jde to. A tak na webu Geopsu najdete spoustu mých článků. Čas od času mě některá CK požádala o úpravu programu zájezdu, ale až v Geopsu jsem začala tvořit úplně nové zájezdy hlavně zaměřené na gastronomii, ale i za přírodou, zahrady/">zahradami , uměním a architekturou a pomáhat s přípravou katalogu a textů na web Vždy mě potěší, když potkám klienty, kteří se mnou byli na nějakém zájezdu a chtějí vědět, které další zájezdy provázím nebo když si skupina vyžaduje v CK za průvodce jen mě.

Autor článku Ing. Alena Frčková průvodce se zaměřením na historii, umění, architekturu, gastronomii a víno

vybrané články průvodce:

Portugalsko:  země po coronaviru

Francieslovo průvodce

Rakouskoslovo průvodce

| Zpět |
Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu