Francie slovo průvodce

Slovo průvodce Francie po corona viru

Francie je země, kde v podstatě trávím nejvíce času v průběhu roku. Nejvíce poznávacích zájezdů od CK GEOPS mám ve Francii a v zimě dělám delegáta ve Francouzských Alpách většinou těch Savojských. Když nejsem pár týdnů ve Francii, už se mi po ní stýská. Sama si zařizuji rezervace na muzea, lodě, na exkurze a ochutnávky na vinařstvích a není divu, že jsem za poslední roky získala spoustu francouzských kamarádů a přátel. Z Francie ze Savojských Alp jsem odjížděla těsně před uzavřením našich hranic v polovině března a samozřejmě jsem neměla šanci se do Francie zatím vrátit. Ale píši si se svými kamarády z Francie přes sociální sítě a netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci zase do Francie vyrazit. Do Francie bohužel dorazila nákaza corona viru jak z Německa, kdy největší nápor zažily alsaské Mulhousy, naštěstí malé alsaské vinařské vesničky se podařilo uchránit, píši si docela pravidelně s vinařkou z Alsaska, kam už léta jezdíme na víno a ti jako většina Alsasanů nakoupili zásoby jídla a vyhýbali se městům, kterých zas až tolik v Alsasku není. A aktuálně situace v Alsasku je už pod kontrolou a zbylí nakažení už jsou jen v nemocnicích, které jsou jen ve městech. Druhým zdrojem nákazy byla samozřejmě Itálie, která sousedí s Francouzskou riviérou, ale tam už z preventivních důvodů zkrátili letošní karneval v Nice a Mentonu na konci února, aby omezili množství přijíždějících turistů hlavně z Itálie. I tady se již situace výrazně zlepšila, i když francouzská vládla z preventivních opatření dovolila otevřít restaurace ve Francii až od 15.června.

Už se nemůžu dočkat až si dám francouzskou kávu a některou z francouzských skvělých sladkých zákusků v typické francouzské kavárně, až se zakousnu do pravé francouzské bagety s francouzskou paštikou, francouzským sýrem a úžasným červeným francouzským vínem. A zase uslyším krásný zvuk francoužštiny... Samozřejmě mi chybí i půvabné francouzské vesničky s farmářskými trhy a květinami nazdobené uličky a vyhlídka na rozsáhlé francouzské vinice. Těším se i na staré romantické kamenné francouzské kostely, kostelíky, kláštery a hrady a na nádherné francouzské středověké památky.

Chybí mi i turistika v úchvatné francouzské přírodě mezi poutními místy a malými půvavnými vesničkami, stejně jako turistika ve francouzkých pohořích a horách včetně alsaských Vogéz a francouzského středohoří. A nelze nezmínit i krásy francouzského pobřeží Atlaniku se starými majestátními přístavy jako např. v La Rochelle a půvabná přímořská letoviska jako Archachon v Bordeaux a Saint Martin de Ré na malém atlantském ostrůvku Ré nebo Saintes Maries de la Mére v Provence na pobřeží Středozemního moře. I slavné vinařské oblasti jako Burgundsko, Champagne a Alsasko se svými proslavenými vinařstvími, ale i půvabnými hrázděnými domy, kostelíky a tržnicemi a kamennými hrady a zdobnými katedrálami a zámky s dokonalými francouzskými parky....

I francouzské vnitrozemí a u nás neznámé regiony Francie jako Franche Comté, Quercy, Aveyron nebo Auvergne, nabízí spoustu přírodních, uměleckých i gastronomických pokladů. Od neznámých půvabných malých vesniček zasazených v nedotčené přírodě, které byly zastávkami poutníků na Svatojakubské cestě s malými kostelíky i kláštery, přes oblasti s kaňony a sopkami proslulé ve Francii svými sýry a tradičními pokrmy, přes městečka pamatující ještě Římany a svou středověkou slávu, na které se v turistických průvodcích tak trochu zapomnělo jako např. Cahors nebo Saintes v oblasti Charente.

Autor článku: Ing. Alena Frčková - průvodce nejen pro gurmánské zájezdy 

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu