Rakousko - slovo průvodce

Slovo průvodce Rakousko po corona viru

K Rakousku mám velmi blízko, nejen že patřím k zemím, kde často provázím, ale poslední roky tu trávím poměrně hodně času i soukromě se svým přítelem, který je Rakušan z malé dolnorakouské vinařské vesničky kousek od Vídně. Díky němu a našim rakouským přátelům se nám podařilo objevit a přidat do zájezdů spoustu zajímavých míst od těch přírodních, historických a architektonických až po ty gastronomické přes krásné malé vesničky.

V době corona virové pandemie jsem do Rakouska cestovat nemohla, ale zůstala jsem v každodenním kontaktu nejen se svým přítelem, ale i jeho kamarády přes sociální sítě a měla jsem a mám tak možnost porovnat oficiální informace o situaci v Rakousku, které se objevily v našich zprávách a ty „neoficiální“ jak to prožívali a prožívají sami Rakušané. Jih Rakouska hlavně Tyrolsko při hranicích s Itálií nešťastně ovlivnila epidemie corona viru z Itálie, zbytek Rakouska ostatní spolkové země měly nakažených výrazně méně, obzvlášť severovýchodní oblasti jako Dolnorakousko a Burgenlandsko s Neziderských jezerem byly postižené minimálně. Rakousko velmi brzy uzavřelo hranice nejen s Itálií, ale i s Německem a ostatním sousedními státy a díky vysoké úrovni lékařské péče, ale i díky germánskému vrozenému smyslu pro disciplínu a respektování oficiálních nařízení, se epidemii corona viru podařilo velmi úspěšně zvládnout.

V dnešní době se již situace v Rakousku vrací do normálu a restaurace a heuriger (vinařství s restaurací) se již otevřely (dříve než u nás ) a pensiony a hotely se otevřou v nejbližší době. Zástupci Rakouska již velmi brzy začali vyjednávat s okolními státy včetně České Republiky o otevření hranic a obnovení turistického ruchu.

Už se nemohu dočkat až si zase budu moci vychutnat rakouský zelený veltlín v některém z heuriger a k němu výborné rakouské sýry, pomazánky, ryby i vídeňský řízek. Až se zase budu moci projít po vinici a malými vinařskými vesničkami ve Weinviertel ( vinařská oblast vedoucí až k hranicím naší jižní Moravy) a až si u Neziderského jezera budu moci znovu dát plné sametové Blaufrankisch, což je červená odrůda blízká naší frankovce, ale v oblasti Burgenlandska, kam oficiálně oblast Neziderského jezera patří, je velmi příjemné teplé klima, díky kterému se tu rodí nejlepší rakouská plná červená vína, ale výborná jsou i místní svěží bílá vína včetně těch dezertních typu Tokaj. Podél jezera jsou pláže využívající teplou vodu mělkého jezera včetně plážových barů připomínající rozlohou a klimatem břeh klidného moře. Milovníci umění, historie a hudby mohou navštívit Eisenstadt se zámkem rodu Esterhazy a unikátním poutním kostelem, milovnící termálních lázní si oblíbí Martini Terme situované přímo na Neziderském jezeře i s venkovními bazény a v létě i s plážovými venkovními bary. Velmi příjemné klima je tu i na podzim, kdy se místní malebné vinařské vesničky, vinné sklepy a Kellergasse (uličky vinných sklípků ) otevírají a ožívají na slavnosti Martiniloben, což je obdoba našich svatomartinských slavností včetně svatomartinských hus a doprovodných hudebně folklórních akcí.

V Rakousku podobně jako ve Francii a Itálii jsou vína a gastronomie neodmyslitelně spojená s historií a kulturou. První vinice tu už vysadili Římané a zbyly tu po nich i architektonické památky včetně základů obrovského římského města Carnuntum severovýchodně od Vídně. Klosterneuburg slavný klášter kousek od Vídně nabízí jak historicko umělecký okruh spojený s rodem Babenberků a Habsburků, tak i okruh vinařský včetně historikých vinařských sklepů a ochutnávky skvělých vín, kdy Klosterneuburg je i v dnešní době velké prosperující vinařství.

Dolnorakousko má i oblast lesů a rybníků Waldviertel, která připomíná naše Jižní Čechy včetně chovu kaprů a výroby piva např. ve Weitře, kde se pivo vyrábí již od středověku v krásné historické vesničce pod zámkem. Za zmíňku stojí i dolnorakouské termální prameny a krásně značené turistické stezky a přírodní parky.

Do Dolnorakouska patří i část rakouských Alp jižně od Vídně a Wiener Neustadt včetně oblasti Semmering, která částečně zasahuje i do sousedního Štýrska. Oblast Semmeringu si zamiloval i císař Franz Josef a Sissi, kteří využívali historickou železnici a nechali tu vystavět úchvatný systém železničních tunelů a mostů díky čemu je oblasti Semmeringu na seznamu UNESCO. V městečku Semmering je připomíná nejen ulice Hochstrasse a historický Sudbahnhotel, ale i muzeum pod širým nebem a malé historické železniční museum včetně historických plakátů, suvenýrů a makety místní železnice s jezdícími vláčky. Odtud vede turistická trasa s lesními vyhlídkami na železniční tunely a viadukty, které se dosud hojně používají pro železniční koridor spojující Vídeň s italským Terstem a jeden z mistních mostů se dostal i na šilinkovou bankovku. Jinak oblast Semmeringu je oblíbená na letní i zimní turistiku a různé sportovní aktivity a nechybí tu ani lanovky, vyhlídky, horské chaty a skvěle značené trasy. Měla jsem možnost to vše vyzkoušet v létě i v zimě.

Sousední Štýrsko má hornatou alpskou severní část a jižní část je známá pěstováním ovoce hlavně jablek, hrušek, výrobou vína a dýňového oleje. Z ovoce se tu vyrábí i výborné ovocné pálenky a špickové ovocné octy včetně těch typu balsamico. Štýrsko má nejen historické památky, ale i své termální lázně, ty moderní i historické. Za návštěvu určitě stojí vesnička Riegersburg s obrovským hradem s vyhlídkami a historickou expozicí včetně zařízených místností s nábytkem patřící stále jedné větvi šlechtického rodu Liechtensteinů, a vše je uprostřed vinic. V blízkosti je možné ochutnat místní sýry i štýrská vína a pár kilometrů odtud sídlí i nejslavnější rakouská čokoládovna, kde je možné nahlédnout skrz obrovské skleněné plochy do výroby a hlavně ochutnat obrovské množství různých čokolád s různými příchutěmi včetně čokoládových pralinek.

A to je jen zlomek, co sousední Rakousko nabízí. Pokud vás něco z vyjmenovaných zajímavostí zaujalo, stačí se jen podívat do nabídky rakouských zájezdů CK GEOPS, většinu provázím osobně.

Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodkyně CK GEOPS ( článek vznikl v první polovině května 2020 ).

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu