Slovo úvodem
Itálie je pokládána za kolébku vinařství. Archeologické nálezy potvrzují, že
systematické pěstování vinné révy na území Itálie započali již Etruskové.
Hovoříme o 8. století před naším letopočtem. O rozvinutém obchodu s vínem
se dá již zmínit v souvislosti s Římskou říší. Díky ní se jednak šířily
vědomosti, poznatky o pěstovaní vinné révy do střední a západní Evropy, ale
také obchod s vínem se stal velmi výnosným a preferovaným. Nejvýznamnějším
střediskem obchodu s vínem byly do zničení po výbuchu sopky v roce 79 n.
l. Pompeje. Posléze začala vznikat i regionání centra obchodu s vínem po
celé říši. K rozšíření používání vína a to včetně kultovních obřadů
přispělo po uznání oficiálním náboženstvím i křesťanství. Rozpad
Západořímské říše znamenal velké změny v uspořádání států a s tím spojené
stěhování národů. Je zřejmé, že další rozvoj mohlo přinést až uklidnění
situace. Zájem o ušlechtilá vína a další rozvoj obchodu přišel až se
vzestupem velkých obchodních center, měst jako byly Benátky, Florencie či
Janov. Začalo se obchodovat s víny z Francie. Místní pěstitelství vinné révy
pro obchodní potřeby však upadalo. Snad jen díky kláštěrům si pěstování
vinné révy udrželo svoji tradici a mohlo na ni následně v 19. století
navázat. Za působení francouzských vinařů byly v Piemontu a Toskánsku
vyšlechtěny druhy vinné révy jako Barolo, Chianti a Brunello. Nyní jsou z
nich nejoblíbenější vína Itálie, která dobývají i vinařské trhy po celém
světě.
Vína severozápadní Itálie: Piemont, Údolí Aosty a Ligurie
V krajích Piemont a Údolí Aosty se pěstuje víno i ve velmi vysokých polohách na horských svazích. Nejlepší vína pocházejí z pohoří Langhe na jihozápad od Turína: dvě červená: Barbaresco a těžší Barolo, obě z odrůdy Nebbiolo, dále potom lehčí Dolcetto, které se pije mladé, a Barbera, např. Barbera d´Alba nebo d´Asti. Bílá vína zastupuje především Moscato d´Asti. V Asti se vyrábí rovněž kvalitní šumivá vína. Stejně jako výše uvedené druhy vín jsou nejkvalitenější z nich oceněná klasifikací nejvyšší kvality DOCG.
V Ligurii nenajdeme velké plochy vinic, ale na některých místech se pěstuje réva na terasovitých políčkách, zejména v oblasti vesnic Cinque Terre. Nejkvalitnějším ligurským vínem je červené Rossese de Dolceaqua. V oblasti Cinque Terre se lisuje bílé víno téhož jména a také drahé dezertní víno Schiachetra.
Vína severovýchodní Itálie: Jižní Tyrolsko, Tridentsko, Benátsko
Také v Jižním Tyrolsku a Tridentsku (Trentino) se pěstují vína vysoko na svazích Alp a mnohá jsou velmi kvalitní, např. z oblasti Kalterer See. Pochází odtud réva Tramín (Gewürztraminer) a některé regionální odrůdy. Převažují sice bílá vína, ale vzácná nejsou ani červená (Teroldego, Marzimino).
Mnoho vín se vyrábí v Benátsku (Veneto): bílá vína Soave, Bianco di Custozza či šumivé Prosecco, červené Merlot di Veneto, Valpolicella či Bardolino od jezera Lago di Garda. Dobrá bílá vína se vyrábějí také ve Furlánsku (Friuli).
Vína střední Itálie: Emilia Romagna, Toskánsko, Umbrie
Emilia-Romagna je známá spíš díky svým jiným gastronomickým specialitám, rovinatý terén navíc není pro pěstování vína nejvhodnější. U nás jsou známá pouze šumivá vína Lambrusco z okolí Modeny, která mohou být bílá, červená i růžová. Některá dosáhla na apelaci DOC. V oblasti Modeny a Reggio nell´Emilia se z vinných hroznů vyrábí rovněž vinný ocet balsamico, který zraje po mnoho let v sudech a je jen mírně kyselý, takže připomíná sirup.
Nicméně v okolí Parmy se vyrábí několik druhů dobrých vín a jsou tu tři apelace DOC: Malvasia, Rosso a Sauvignon. Regionální zajímavostí je sladké červené, mírně šumivé víno Fortana di Taro. Známější je vinařská oblast Romagna v okolí Rimini a Ravenny; pochází odtud i známé Sangiovese di Romagna.
Toskánsko je naproti tomu zemí vinařství zaslíbenou a vinic tu najdeme nespočet. Dost vín v současnosti získalo apelaci DOCG (Denominazione d´Origine Controllata e Garantita), která je zárukou největší kvality. Z bílých je nejznámější Vernaccia di San Gimignano. Převahu mají ale červená, a to především odrůdy Sangiovese a jeho varianty, Cabernet Merlot, Cabernet Franc. K červeným vínům se tradičně přidává i malé množství bílého vína, především z odrůdy Trebbiano. Nejvýznamnějšími špičkovými víny jsou Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, vyráběné z hroznů Sangiovese, a Brunello di Montalcino. Tato vína patří k nejlepším v Itálii.
Ale i mnohá toskánská vína bez značky kvality jsou ve skutečnosti vynikající. V minulosti bývala většina zdejších vín vedena jako pouhá stolní vína, přestože ve skutečnosti předčila i leckterá jiná vína označovaná jako DOC (dnes též DOP) i DOCG. Při jejich výrobě však nebyly (či v současnosti nejsou) dodržovány některé přísné předpisy nutné k dosažení a uchování těchto klasifikací.
V Toskánsku se vyrábí také silné dezertní víno Vinsanto, které se s oblibou konzumuje společně s tvrdými mandlovými sušenkami cantuccini.
Také Umbrie patří k oblíbeným vinařským oblastem. Tady je známé především bílé Orvieto Classico a dobré červené Sagrantino di Montefalco DOCG.
Vína střední Itálie: okolí Říma a Lazio
Pěstování vína má především v okolí Říma a oblasti Castelli Romani tisíciletou tradici. Častá je zde především bílá odrůda Trebbiano. Nejznámější ze zdejších vín je Frascati, dále pak Colli Albani, Marino a Velletri.
V severním Laziu, v okolí Montefiascone, se vyrábí pověstné bílé víno Est!Est!Est!, které proslavila především legenda o jeho původu – služebník biskupa Fuggera měl v každém městě, kde biskup nocoval, vybrat hostinec, kde podávají nejlepší víno, a ten označit nápisem Est. Z jednoho místního vína byl však tak nadšen, že napsal na dveře rovnou Est!Est!Est!
Vína středovýchodní Itálie: Marche, Abruzzy a Molise
Přestože vína z těchto hornatých odlehlých regionů jsou známá jen málo, najdou se zde zajímavé druhy. V regionu Marche dosáhlo na apelaci DOCG víno Verdichio z okolí Jesi, kvalitu slibuje červené Rosso Piceno z okolí města Ascoli Piceno a rovněž Rosso Conero z hroznů Montepulciano.
V Abruzzách a Molise známe v současnosti dva významné druhy vín, která lze sehnat i v našich obchodech: červené Montepulciano d´Abruzzo DOC, které má i růžovou variantu Cerasuolo, a bílé Trebbiano d´Abruzzo DOC. Zdejší Montepulciano by se nemělo zaměňovat s toskánským; pochází z místní autochtonní odrůdy révy, která až časem dostala pod vlivem toskánského vinařství tenhle název. Kvalita zdejších regionálních vín v současnosti velice stoupla a rozhodně stojí za to se s nimi seznámit.
Vína jižní Itálie a Sicílie
Také na jihu Itálie má vinařství dlouhou tradici a především v Apulii a Kampánii se produkuje řada vín, byť mnohá nejsou příliš známá. V Kampánii je to např. známé víno Lacrimae Christi, vynikající Greco di Tufo a Fiano d´Avellino či těžká červená vína z oblasti Cilento, v Apulii bílá vína z odrůd Malvasia a Chardonnay a známé Locorotondo či červené Primitivo di Mandura a Salice Salentino, v Kalábrii červené silné Ciró a bíle Greco di Bianco. Teplé jižní klima je příznivější pro výrobu červených vín.
Kvalitní vína pocházejí také z ostrova Sicílie, kde se réva pěstuje např. na svazích Etny. Proslulost si získala silná sladká vína Marsala, za zmínku stojí také Regaleali, Rapitala či Corvo.
Také z ostrova Sardinie pocházejí různá kvalitní vína, některá ze zvláštních místních odrůd - připomeňme alespoň bílé Vermentino di Sardegna, které běžně dovážejí obchodní řetězce i k nám, vysoce kvalitní Vermentino di Gallura DOCG Trebbiano Sardo, červené Mandrolasi a silné dolihované Vernaccia, které připomíná sherry.