Kuchyně - jídlo a nápoje: Za jídlo se na
Slovensku zaplatí o něco více než v tuzemských obchodech. Ceny základních potravin a zboží jsou v současné době v průměru o 15 - 20 % vyšší než v ČR. Ceny služeb v restauracích a pohostinství jsou závislé od kategorie tohoto podniku. Průměrné ceny za oběd v podniku na úrovni II. – III. cenové kategorie se pohybují od 2,5 – 7,5 € bez nápojů (pivo 12° – 0,8 – 1,2 €, nealko 3 dcl – 0,5 – 0,8 €, káva 0,5 – 0,8 €). Slovenská kuchyně je zejména na jihu ovlivněna maďarskou (například přípravou kukuřice na jakýkoliv způsob a řadou gulášů řádně okořeněných čerstvou či sušenou paprikou), ale celkově se podobá české, kdy používá podobné suroviny i koření. Je však bohatší na bezmasá jídla, jejichž základem jsou brambory. Každý region má svoje speciality, celonárodním jídlem jsou nepochybně brynzové halušky, přelité rozpálenou slaninou a případně i kysanou smetanou. Dalšími typickými jídly jsou bramborové šišky, liptovské droby, rezance a sladké nebo slané pirohy (plněné brynzou, tvarohem, zelím nebo masovou směsí; pokud jsou sladké, jsou plněné povidly, sypané se mákem nebo ořechy). Maso je mnohem častější než ryby. Jako živánská pečeně se označuje maso opečené na otevřeném ohni, což je preferovaný způsob úpravy. Základem guláše (paprikáše) bývá skopové nebo jehněčí, slanina se přidává nejen do ražniči. Oblíbená je zvěřina (srnčí, jelení, dančí, bažant).
Prívarky jsou husté polévky a omáčky, prakticky z každé zeleniny, okořeněné např. petrželí a bobkovým listem. Přílohou je překvapivě chleba. Zejména na severu země se brambory kombinují se zelím, kedlubnami a fazolemi. Z polévek jsou nejoblíbenější kapustnica, houbová, fazolová a česneková.
Specialitou jsou sladká jídla, například lívance a moučníky, které se připravují zejména ve svátek nebo k slavnostnějším příležitostem: plněné záviny z kynutého těsta (makovníky, ořechovníky, tvarohovníky nebo slané kapustňáky), „české“ buchty a štrúdl.
Populární je pivo, ale pije se i víno, z bílých zejména Veltlínské zelené, Müller-Thurgau a Vlašský ryzlink, červené pak Modrý Portugal a Frankovka. Vinná réva se pěstuje především v oblasti Malých Karpat a při jižních hranicích
Slovenska; v okolí Slovenského Nového Mesta se daří tokajskému. Z tvrdého alkoholu vede borovička vyráběná z jalovcového destilátu a „pravá“ slivovice. „Zbojnícka káva“ se podává s hořící lihovinou a její chuť je obohacena mj. skořicí a bylinkami.
Vybrané speciality
brynza: měkký solený ovčí sýr hrudkovité konzistence, s nezaměnitelnou chutí a aroma (kromě
Slovenska se vyrábí ještě v Polsku, Rumunsku a na Ukrajině)
brynzové halušky: typické jídlo z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny
korbáčiky: tradiční copánkové sýry z ovčího sýra, podávají se přírodní, ochucené mletou paprikou, fritované nebo obalované, nebo plněné masem (korbáčiky se rozpletou, zapletou znovu s masem nakrájeným na proužky, obalí se v trojobalu a smaží)
langoše: těsto z hladké mouky, kvásku, soli a případně i vejce se zprudka opeče na oleji, přísady dle chuti (česnek, kyselá smetana, kečup, tatarská omáčka nebo povidla či marmeláda)
liptovské droby: k syrovým oloupaným nastrouhaným bramborám se přidá uvařené a umleté vepřové (plecko, bůček), přidá se cibulka osmažená na slanině, krupice, sůl, pepř, majoránka a utřený česnek. Směsí se naplní střeva nebo jiný obal, aby vznikla „jitrnice“, vaří se v horké vodě, poté peče v troubě a podává s kysaným zelím
lokše bramborové: placky z vařených brambor, hrubé mouky a vejce se pečou na plotně nebo na suché pánvi, upečené se mohou podávat naslano nebo nasladko, např. s nasekanými ořechy, mákem nebo povidly
opekance s mákem (pupáčky, bobaľki): koláčky z kynutého těsta, pečené v troubě, hotové zalité horkým mlékem, sypané mletým mákem s cukrem a přelité rozpuštěným máslem, které jsou tradiční součástí štědrovečerní večeře, protože mák symbolizuje bohatství
pagáče: slané škvarkové placky z kynutého těsta, sypané sezamem nebo kmínem
parenica: jemný ovčí sýr, vyrobeny z kysaného ovčího hrudkového sýra, podává se přírodní nebo smažený (plátky parenice se proloží plátky šunky, obalí v trojobalu a smaží)
ražniči: kousky různých druhů masa, paprika, slanina a cibule, nakrájené na podobně velké kousky se střídavě navléknou na špejli nebo jehlu, okoření a poté pečou nebo grilují
rezance: nudle, jako hlavní jídlo jsou oblíbené např. s drobnozrnnou čočkou na česneku, koření se koriandrem nebo
olivovým olejem.
Typickým výrobkem je ovčí sýr brynza (od 80 Kč za kilo) a pařený sýr oštěpek (od 150 Kč za kilo), dále pak slivovice, hruškovice a
calvados (zhruba od 90 Kč za litr).