Šunka pršut

Pršut (také prošuto nebo prosciutto) je druh sušené vepřové šunky. Tradice pochází z Itálie, ale šunka je v různých obměnách vyráběna i v dalších přímořských státech. Samotné italské slovo prosciutto pochází z latinského perexsuctum = důkladně vysušený.
Jak vzniká pršut? Vyrábí se z vepřového masa (z vepřové kýty zbavené kůže, šlach a tuku), které se nejprve několik týdnů až měsíců naloží do soli či soli a koření a pak se několik měsíců až let suší na dobře větraném místě. Jednotlivé receptury se chuťově i vzhledově výrazně liší.
Vlastní prosciutto se vyrábí v Itálii v oblastech Toskánska, Veneta, Modeny… Nejproslulejší je Parmská šunka (italsky Prosciutto di Parma), typický produkt z oblasti mezi Milánem a Rimini. Byla známa již v době antiky. Říká se, že když Hannibal v roce 217 př.n.l. přišel do Parmy a byl přivítán jako osvoboditel, obyvatelé mu na oslavu připravili vepřovou kýtu konzervovanou v soli v dřevěných nádobách, kterou velice ocenil (v blízkosti Parmy byl bohatý zdroj soli v Salsomaggiore).
Šunka prosciutto se vyrábí podle vlastní tradice v dalších přímořských státech, některé země mají vlastní název, ale spojuje je podobný výrobní postup - sušení. Za všechny jmenujme:
Presunto v Portugalsku. Jambon de Bavonne ve Francii v Baskicku. Jamón iberko ve Španělsku (z černých prasat krmených jen žaludy). Elenski but v Bulharsku. Njeguška pršuta v Černé Hoře. Užicka pršuta v Srbsku. Dalmatinski pršut v Dalmácii a Istrijski v Istrii v Chorvatsku. Kraški i Primorski pršut ve Slovinsku a jambon afumat v Rumunsku. Podobná šunka se ale vyrábí i v Číně a v USA: Jinhua v Číně v Če-ťiangu a Virginia ham v USA.

Související destinace

Černá Hora

Černá Hora

Itálie

Itálie

Itálie, odedávna oblíbená země turistů, tak bohatá na všechno, co stojí za vidění. Místa, která byla odpradávna středisky kultury, památky etruské, řecké, římské, langobardské, románské, renesanční a barokní, nechybí ani moderní architektura. Řada památek je zapsaná na seznam UNESCO. Galerie s proslulými uměleckými díly. Rozmanitá příroda, vysoké hory, toskánské a umbrijské pahorky, překrásné pobřeží Ligurie i Amalfi, lesy s prastarými stromy v Kalábrii. průzračné moře a lákavé pláže. A ovšem i gastronomie, která slibuje příjemné zážitky, a řada výborných vín.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu