Genuss Region Österreich - to nejlepší z rakouské gastronomie

Iniciativa Genuss Region Österreich, organizovaná rakouským ministrem zemědělství Josefem Pröllem, představuje turistům a zejména gurmánům Rakousko coby zemi gastronomických zážitků. Účelem je povzbudit jednotlivé regiony, zejména drobné zemědělce, v produkci kvalitních potravin a krajových specialit a také posílit v lidech vědomí, že kulturní krajina jednotlivých regionů a jejich kvalitní produkty jsou spolu neoddělitelně spjaté a dodávají každé oblasti jedinečný ráz.

Na stránkách iniciativy Genuss Region se lze dočíst o krajových specialitách všech 9 spolkových zemí - každá země se může pochlubit rostlinnými či živočišnými produkty a potravinami, které jsou považovány za jedinečné. Na seznam se dostal velký počet sýrů různých druhů a z různých oblastí, hovězí, šunka, jehněčí, jablka – např. z Tyrolska nebo Štýrska, špek, kapři – např. z dolnorakouského Waldviertlu a Štýrska, ale i brambory (z Tyrolska, Horních Rakous a waldviertleské „erteple“), dýně a dýňový olej ze Štýrska a okolí Retzu, jablečné a hruškové štávy, jahody, burgenlandské třešně, cibule z oblasti Laa, waldviertelský mák, meruňky z údolí Wachau a burgenlandského Kittsee, chmel z Horních Rakous, burgenlandské kaštany a ořechy, štýrský křen a dokonce i bylinky – z Burgenlandu a hornorakouského Mühlviertlu. Mezi regiony nabízejícími gurmánské požitky nechybí ani hlavní město Vídeň – je koneckonců známo, že Vídeň s okolím je docela významnou vinařskou oblastí, méně však už, že produkuje rovněž kvalitní zeleninu bez genetických úprav. Raritou jsou pak jihorakouská kávová zrna ze Štýrska.

Zápis na seznam podléhá velmi přísným pravidlům. Jsou vybírány potraviny z geograficky definovaných oblastí, přičemž tyto potraviny musí být pro danou oblast typické, tradiční, produkované místními výrobci, a je nutné, aby byly prokazatelně kvalitní. Alkoholické nápoje na seznam původně nebyly zařazovány, s výjimkou ovocných vín a likérů, časem se pravidla změnila.

Na tuto činnost navázaly stovky restaurací a hospod, které nabízejí hostům chutná jídla z regionálních specialit a pořádají několikrát v roce zážitkové týdny. Přes sto pohostinných zařízení soutěží o titul zážitkové hospody roku.

http://www.genuss-region.at

Autor článku: Mgr.Blanka Mauleová

 Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.  

Související zájezdy

Související destinace

Rakousko

Rakousko

Rakousko, snadno dostupná země v sousedství, nabízí až podivuhodné množství různorodých zážitků. Podmanivé velkoměsto Vídeň se svými památkami, muzei, kavárnami a jedinečnou atmosférou, řada dalších významných památek. Překrásná příroda Alp i líbezná krajina údolí Wachau nebo štýrských vinic. Skvělé výstavy umění. Různé termální lázně s nabídkou wellness služeb. Rázovité lidové tradice, řada pozoruhodných slavností a ovšem i gastronomické požitky a víno. A na sklonku roku kouzlo adventu, průvody čertů a percht, vánoční trhy a betlémy.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu