Švýcarsko a železnice

K poznávání Švýcarska patří neodmyslitelně i zdejší železnice. Švýcarské vlaky jsou velmi moderní, pohodlné, jezdí často a dochvilně. Na zemi, jejíž značnou část tvoří velehory, má Švýcarsko až překvapivě hustou železniční síť. Železnice překonávají zdánlivě nedostupné vysokohorské oblasti, zasahují i do výšek na 2 000 m nad mořem, horské masivy prorážejí tunely a hluboká údolí překlenují obdivuhodné mosty a viadukty. Pro strmý terén se dobře hodí ozubnicové tratě.
Vedle běžných dopravních spojů vč. rychlíků Intercity a vysokorychlostních vlaků a početných turistických zubaček a lanovek do hor se ve Švýcarsku nachází řada vyhlídkových tratí, na nichž můžou turisté obdivovat nádheru alpské krajiny. Některé mají pro lepší výhled prosklenou střechu.
K známým a pozoruhodným švýcarským železnicím patří trať Ledovcového expresu - Glacier Express, která spojuje Zermatt a Svatý Mořic a vlak projíždí přes 91 tunel a 291 most a viadukt, nejstarší ozubnicová železnice Brienzer Rothornbahn vedoucí do výše 2350 m, Schyninge Platte Bahn, rovněž ozubená, vedoucí na kruhovou vyhlídku Schyninge Platte ve výši 2 100 m, Matterhorn-Gotthard Bahn, úzkokolejka vedoucí přes průsmyk Oberalp, vyhlídková dráha Golden Pass Express z Montreux do Lucernu přes průsmyk Brüning. Skvělým dílem techniky je ozubená železnice z Wengenu na Kleine Scheidegg, která následně vede přímo skrz horu Eiger až na Jungfraujoch do nejvýše položené stanice Evropy v závratné výšce 3 454 m. Fantastické zážitky nabízí Bernina Express na nejvýše položené trati v Alpách; vede z Churu až do italského Tirana, překonává bez použití zubů průsmyk Bernina a míří od hor pokrytých ledovci až do teplé středomořské krajiny se subtropickou vegetací. Cesta Wilhelm Tell Expressem začíná plavbou přes Vierwaldstättské jezero a vlak projíždí tunelem sv. Gottharda do Lugana. Okouzlující je také cesta po železnici údolím Centovalli (Sta údolí) z Locarna do italské Domodosy; projíždí přes 79 mostů či viaduktů a 24 tunely, vede divokými stržemi a kolem vinic a kaštanových hájů.

Související zájezdy

Související destinace

Švýcarsko

Švýcarsko

Švýcarsko - země hor, ledovců a jezer, oblíbený cíl turistů a rekreantů. Koho by nelákal pohled na Matterhorn či na mohutných Aletschský ledovec. Ale také země s bohatým a specifickým kulturním dědictvím, světovými velkoměsty Curych a Ženeva, s železnicemi, z nichž jsou mnohé technickým zázrakem a cesta vlakem je zde zážitkem sama o sobě. S okouzlujícími scenériemi vinic u Ženevského jezera a líbeznou krajinou u jezer Lago Maggiore a Lugano. A také lákavou gastronomií - rösti, fondu, raclette, skvělé čokoláda, na 400 druhů sýrů, kvalitní a vzácná vína...

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu