Památky a zajímavosti kraje Benátsko

Benátsko (italsky Veneto) je kraj na severovýchodě Itálie u zálivu Jaderského moře (tzv. Benátké laguně). Zahrnuje v sobě benátskou nížinu a na severu zasahuje až k jezeru Lago di Garda a pohoří Dolomity. Vznikl z území, které ovládala až do konce 18. století mocná benátská republika. Benátsko náleží k příslovečnému bohatému severu Itálie, soustředila se sem velká část průmyslové výroby v zemi a sídlí tu mnoho významných mezinárodních firem. Podnikavost a obchodní duch mají v kraji staletou tradici, Benátky byly jedním z hlavních středisek obchodu a také významným vývozcem textilu a skla. Kromě skláren, které se stále nacházejí na benátském ostrově Murano, se průmyslová výroba soustředila do městečka Mestre na pevnině proti Benátkám.

Benátská nížina je díky naplaveninám četných řek velice úrodný kraj, který odedávna prospíval a byl hustě obydlený. Bohatství a kulturní život se odráží v kráse zdejších měst i městeček a venkovských vil. Největším městem je Padova, sídlo jedné z prvních univerzit v Itálii. Celé historické jádro města je vystavěné z pěkných domů, paláců a kostelů, nejvýznamnější památkou je jistě kaple rodu Scrovegni, zdobená překrásnými Giottovými freskami, mohutný dóm, na jehož výstavbě se podílel Michelangelo, a chrám sv. Antonína Paduánského, vyhledávaný cíl poutníků. Méně známá, ale neméně krásná je Vicenza, jejíž podobu utvářejí především elegantní a půvabné pozdně renesanční paláce a vily architekta Palladia. Vicenza je zapsaná na seznamu UNESCO. Třetím větším městem je malebné Treviso, které svou architekturou a kanály lehce připomíná Benátky.
Po celém kraji jsou rozsety venkovské vily, mnohé rovněž od architekta Palladia. Mnohá městečka mají dlouhou a slavnou historii. Nedaleko Padovy se z nížiny zvedají vrchy Colli Euganei, krajina, kterou si oblíbil Petrarca. V Abanu Terme a Montegrottu Terme vyvěrají horké prameny. V laguně je kromě samotných Benátek hlavním přístavem Chioggia, příjemné rybářské město se zachovalým jádrem, proslavené Goldoniho hrou Poprask na laguně.

Zcela odlišná je krajina v okolí Verony a Lago di Garda – zde již začíná podhůří Alp. Jezero Lago di Garda, které tvoří hranici mezi Benátskem a Lombardií, se nachází pod alpským hřebenem Monte Baldo a jeho břehy lemované horami, s půvabnými městečky, hrady a četnými zahrady působí velmi malebně. Oblast je vyhledávaná rekreanty, k oblíbeným letoviskům patří Sirmione, Riva del Garda, Limone či Malcesine. Nachází se tu také vinařská oblast Bardolino a Valpolicella.
Verona patří k nejatraktivnějším městům Itálie, dochovaly se tu památky antické, středověké i renesanční a město je zapsané na seznam UNESCO. Turisté se jezdí dívat také na Juliin dům. V římské Aréně se dodnes hraje divadlo.

Do Benátska zasahují i Dolomity. Nachází se tu významné horské středisko Cortina d´Ampezzo pod masivem Monte Cristallo, většími městečky jsou pouze Feltre, Belluno a Vittorio Veneto v podhůří. Horská oblast je ovlivněná sousedním Jižním Tyrolskem a i zde se v některých vesnicích mluví německy. Žije tu také malý horský národ Ladinů s vlastním jazykem. K oblíbeným cílům turistů patří jezero Misurina a masiv Tre Cime di Lavaredo.

Máte zájem o zájezdy do benátek a Benátska? Najdete je na stránkách cestovní kanceláře GEOPS: www.italie.geops.cz/benatky-verona.  

Související destinace

Benátky a okolí

Benátky a okolí

Jedinečné severoitalské město Benátky snad ani není třeba blíže představovat. Starobylé elegantní město na laguně s kanály, výstavnými paláci, dómem San Marco i dalšími vznosnými chrámy, ale také malebnými zadumanými zákoutími v uličkách u menších kanálů. Ostrov Murano, na kterém stávaly a dodnes stojí světoznámé sklářské dílny, a také Burano s pestrobarevnými domky nad kanály a konečně opuštěný ostrov Torcello s prastarou bazilikou. V regionu Benátsko se nachází i další významná kulturní města, především Verona a Vincenza, zapsané na seznam UNESCO, Padova a také krásné venkovské vily benátské šlechty. Do kraje zasahuje i pohoří Dolomity.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu