Maďarská kuchyně a víno

Snad opravdu každému z nás se pod názvem maďarské kuchyně ihned vybaví slova jako maďarský guláš nebo paprikáš, jedná se totiž o nejznámější a mnohdy také nejchutnější maďarské pokrmy. Kuchyně se v Maďarsku vyvíjela podle pradávných tradic po celá léta a ovlivňovat se nechala zejména kuchyní bulharskou, slovenskou a rakouskou. Dnes má tato kuchyně díky rafinovanosti a jednoduchosti svých jídel pověst důmyslné tradiční kuchyně, ve které se objevuje harmonie všech chutí i barev.

Nepostradatelnými ingrediencemi maďarské kuchyně jsou nejrůznější druhy koření, zelenina a ovoce, lahodná lesní zvěřina a ryby, které musí být samozřejmě uloveny či vypěstovány na maďarském území. Nejčastěji používaným kořením je pak v této kuchyni jak jinak než paprika - základní ingredience u většiny maďarských specialit, a dokonce se přidává i do nejrůznějších omáček a polévek. Červená paprika kraluje celé maďarské kuchyni. Na čestném druhém místě se pak drží kysaná smetana. Tou se totiž v této zemi ochucují a zjemňují polévky, masové i zeleninové pokrmy, saláty nebo třeba omáčky.

Nejtypičtějším maďarským jídlem je maďarský guláš či perkelt, maďarská kuchyně má však i mnoho dalších výjimečných pokrmů, mezi které patří například plněné zelné listy, tradiční rybí polévka halaszlé ze sladkovodních ryb, husí pečínka se švestkami, hortobáďské roštěnky, zbojnické maso na rožni nebo vynikající halušky somlo. Ale i rychlá jídla Langre, slané palačinky a pagáčky.

Celý svět zná maďarský špek a uzeniny. Největší světový festival klobás, který probíhá v říjnu na jihovýchodě Maďarska v Békescsabě nabízí paprikáše, kolbasz, czigar, szalam. Nejlepší jsou bezesporu značka Gyulai a Szégéd.

Maďaři však nejen rádi vaří, ale také s velkou oblibou pečou. Domácí sladkosti, zákusky, palačinky a koláče vám zde tedy nabízejí útulné cukrárny i malé příjemné kavárny. Asi tou nejlepší sladkou specialitou jsou v Maďarsku neodolatelné palačinky a la Gundel, pojmenované podle bývalého a celosvětově proslulého restauratéra Gundela a somloy galoska (lehounký pudinkový moučník se šlehačkou).

To vše umějí Maďaři také zapít skvělými víny či pálinkami a vytancovat při svižných lidových tancích, snad nejznámější je csardás. Nejznámější vína Maďarska? Kékfrankos a ólaszrizling oblasti Šoproně, sűrkebarat v oblasti Badacsonyi, Kékfrankos a Cabernet oblasti Villany, Egri Bikaver, Kadarka a Leanyka oblasti Eger, samorodni, hárslevely, furmint, samorodny a muskathely oblasti Tokaje a korunováno samozřejmě králem vín a „vínem králů“, což je tokajské víno aszú (3-7putýnkové)

Egesegedre!

Máte zájem o zájezdy do Maďarska? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na stránce www.madarsko.geops.cz.  

Související destinace

Maďarsko

Maďarsko

Maďarsko známé i méně známé. Země, kde se tančí ohnivý čardáš, kde jsou téměř v každém městě termální lázně, kde se vyrábějí vynikající tokajská i egerská vína a také klobásy, salámy a guláš. Maďarské "moře" Balaton. Hlavní město Budapešť na Dunaji, jedna z perel střední Evropy. Rázovitá pastevecká kultura, stáda bílého rohatého dobytka a koní. Ale také řada kulturních měst se spoustou památek, často skoro orientálního rázu, zelené lesy BUkových hor, jeskyně a dokonce i jeskynní termální lázně, pestré folklórní slavnosti v čase karnevalu, na Velikonoce, na den svatého Štěpána, o vinobraní i o adventu.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu