Gastronomie Rakouska

Rakouská gastronomie se utvářela po staletí a přijímala vlivy z různých kultur: italské, polské, maďarské a samozřejmě také české. Rakušané rádi navštěvují restaurace a kavárny, nejen kvůli jídlu, ale také jako místa, kde se vede čilý společenský život. Rozlišuje se několik obvyklých typů stravovacích zařízení: Wirthaus je venkovská hospoda, zatímco Gasthaus je kultivovanější restaurace. Velké oblibě se těší vinné šenky – Heuriger, menší podniky, kde se servírují především nápoje a studené pohoštění za lidové ceny. Mnoho šenků má sezónní charakter, otevírají se během vinobraní a stáčení mladých vín. Ve městě jsou obvyklá zařízení typu Beissl (snack-bar), občerstvení Imbiss-Stube, kde lze dostat i denní menu, jídla připravuje i řada kaváren. Jenom vegetariáni mají ztíženou pozici – rakouská kuchyně je založena především na masitých jídlech a vegetariánských podniků mnoho není. Četné podniky však mají bufety s pestrou nabídkou bezmasého občerstvení, v oblibě jsou především těstoviny, směsice zeleniny a salátové talíře.

Některá typická jídla

Za nejtypičtější rakouské jídlo je považován asi obalovaný vídeňský řízek – Wienerschnitzel. Je vlastně původem z Itálie, kde se mu říká milánská kotleta, do Vídně se dostal zásluhou českého maršálka Václava Radeckého. Z dalších středoevropských jídel jsou v oblibě jistě pečené husy a kachny, hovězí špička s knedlíky (Tafelspitz) s osmaženými strouhanými brambory a směsicí křenu a jablek, plněné telecí (Gefüllte Kalbstbrust), zvěřina (např. srnčí hřbet - Rehbrücken) a „selský talíř“ – Bauernschmaus, talíř s několika druhy masa, obvykle s uzeným a obyčejným pečeným a také s párkem, knedlíky a zelím, tedy něco na způsob naší "jihočeské bašty". V oblibě je také chřest (Spargl). Z Maďarska sem přišel hovězí guláš s knedlíky (Rindgulasch), lze si objednat i bramborový guláš s frankfurtským párkem (Erdäpfelgulasch – brambory jsou zde známé pod názvem Erdäpfel – vlastně „erteple“). Z polévek se setkáte především s knedlíčkovou – Leberknödelsuppe a s Frittatensuppe, což je buď hovězí, nebo kuřecí polévka s tenkými proužky smaženého těsta a petrželkou. Dále jsou v oblibě omelety (Eierspeise) a různé zeleninové saláty, též salát se slanečkem nebo také s liškami.
Gurmány zaujmou různé regionální produkty: sýry, zejména z horských oblastí - s označením Bergkäse (horský sýr) nebo Almkäse (sýr ze salaše), špek, ve Waldviertlu například kapři, kvalitní brambory, makový olej a různé speciality z máku, ve Štýrsku olej z dýňových semen aj. Na podporu a propagaci regionální gastronomie vznikla iniciativa Genuss Österreich.

Přehled rakouské gastronomie se rozhodně nemůže obejít bez moučníků a sladkostí. Ty se těší skutečně velké oblibě a nabídka je pestrá. Největší slávu si dobyl dort sachr, čokoládový dort s polevou a se zavařeninou, obvykle meruňkovou. Ten pravý sachr podle originální receptury je k dostání ve vídeňském hotelu Sacher. Dále lze všude narazit na jablečný závin s hrozinkami a někdy i ořechy, makový závin a linecký dort z křehkého mandlového těsta a zavařeniny, k dalším tradičním a oblíbeným patří Dobosův dort z piškotového těsta proloženého čokoládovým krémem a s karamelovou polevou, čokoládový zákusek „srnčí hřbet“ (Rehrücken), bílý a velmi sladký dort Esterházy, ale také třeba koblihy se zavařeninou (Krapfen) nebo smažené tvarohové knedlíčky s kompotem (Topfenknödel). Specialitou Salcburska jsou takzvané Nockerl, což nejsou ovšem noky v původním slova smyslu, ale moučník ze zapečené bílkové pěny s horkou zavařeninou či rozmixovaným ovocem.

Nápoje

V Rakousku se vyrábí hodně druhů kvalitních vín i piv. Vína jsou zde k dostání převážně bílá – především veltlínské zelené (nejtypičtější odrůda, zejména v severních oblastech Weinviertlu a údolí Wachau), dále chardonnay (též Morillon), bíle burgundské (Weissburgunder), riesling a tramín. Ani červených není málo -především Zweigelt a frankovka – Blaufrankisch. Krajovými zvláštnostmi jsou růžové víno Schilcher z jižního Štýrska a Uhudler z Burgenlandska. Pivo vyrábí celá řada velkých i lokálních pivovarů, často se staletou tradicí. Známá jsou např. piva ze štýrského pivovaru Gösser nebo ze Schwechtu v Dolních Rakousích.

Z nealkoholických nápojů jsou obvyklé především různé ovocné džusy a mošty, např. jablečný, malinový nebo rybízový, a také zvláštní limonáda z bylinek Almdudler. Oblibu získává pivo s limonádou Radler. V čase vinobraní se s oblibou pijí burčáky (Sturm). Vyrábí se celá řada ovocných či bylinkových pálenek (Schnaps) – z jalovce, jeřabin, meruněk, kdoulí aj.
Pověstná je především rakouská káva. Především ve vídeňských kavárnách nabídka vskutku bohatá. Vedle obyčejné černé kávy– Mokka – si lze vybrat mezi Brauner- káva s trochu mléka, Melange – do poloviny káva a do poloviny mléko, silnou tureckou (Türkischer Kaffee), Einspänner – se šlehačkou, tedy naše známá "vídeňská káva", anebo různými ochucenými: Maria Theresia s trochou meruňkového nebo pomerančového likéru, nebo třeba Mazagran se zmrzlinou, rumem a likérem maraschino.

 Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.

Související destinace

Rakousko

Rakousko

Rakousko, snadno dostupná země v sousedství, nabízí až podivuhodné množství různorodých zážitků. Podmanivé velkoměsto Vídeň se svými památkami, muzei, kavárnami a jedinečnou atmosférou, řada dalších významných památek. Překrásná příroda Alp i líbezná krajina údolí Wachau nebo štýrských vinic. Skvělé výstavy umění. Různé termální lázně s nabídkou wellness služeb. Rázovité lidové tradice, řada pozoruhodných slavností a ovšem i gastronomické požitky a víno. A na sklonku roku kouzlo adventu, průvody čertů a percht, vánoční trhy a betlémy.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu