Burgundská jídla označená „á la bourguignonne“ mají většinou společný základ tvořený mladou cibulkou, houbami, kousky anglické slaniny a burgundským červeným vínem. Tak se připravuje jak hovězí, tak i známý kohout na víně. Další pojem v burgundské gastronomii je „meurette“, což je také omáčka z červeného vína, ale bez hub, a přidává se sem trocha brandy.
Město Lyon je opravdová Mekka gurmánů. Najdete tu největší koncentraci restaurací, které obdržely slavné Michelinské hvězdičky, protože sem utekli slavní šéfkuchaři z Paříže v čele s proslaveným Paulem Baccusem, který tu má svou nejproslulejší restauraci na okraji Lyonu, ale i další o něco levnější pojmenované podle světových stran.
Kromě toho v Lyonu najdete spoustu hospod a restaurací i pro běžné smrtelníky a Lyon je i centrem potravinářského průmyslu. Vyrábějí se tu kromě jiného i různé druhy uzenin a salámů. Spousta turistů, kteří přilétají na zdejší letiště, se tu zastaví alespoň na jeden den, aby si vychutnali gastronomické lahůdky v některé ze zdejších vyhlášených restaurací.
Pro vás jsme vybrali ty neznámější burgundská jídla, ale je jich ve skutečnosti mnohem více.
Boeuf Bourguignon se připravuje z kvalitního charolaiského hovězího, které se po marinování pomalu dusí v burgundském víně a pak se přidá mladá cibulka, slanina a houby
Escargots á la Bourguignonne jsou šneci, kteří se podle tradičního receptu nejprve vaří v bílém víně Chablis spolu s mrkví a cibulkou a pak se nadívají česnekopetrželkovou máslovou pěnou a zapékají se v troubě. V restauraci se šneci servírují v ulitách, na zvláštním talířku s důlky pro 6 šneků. Šnečí ulity se přidržují ve speciálních kleštičkách a speciální vidličkou se napichují.
Dijonský steak (čti dyžonský) se servíruje v omáčce ze smetany a dijonské hořčice. Tato omáčka se používá i k telecímu, králíkovi i vepřovému.
Oeufs en meurette jsou vejce sázené do omáčky z červeného vína, cibule, slaniny a trochy brandy.
Coq au vin je kohout na víně. Základem není překvapivě kohout, ale kuře nebo perlička. Šalotka, houby a anglická slanina na nudličky, to vše se dusí v červeném burgundském víně.
Rosette de Lyon je nejslavnější z lyonských salámů. Vyrábí se z vepřové kýty a servíruje se nakrájený na silné plátky.
Andouillettes á la Lyonnaise jsou dršťkové jitrnice, které se servírují se smaženou cibulkou, dijónskou hořčicí a hranolkami.
Epoisses je měkký pikantní sýr s aroma brandy.
Cantal de Bourgogne je tvrdý sýr připomínající čedar nebo comté. Tento sýr se hodí jak na horská jídla jako raclette nebo fondue, ale i na zapékání gratinování např. smetanových brambor.
Clafouits je třešňový koláč z třeného těsta, dochucený třešňovým likérem.
Informace k poznávacím zájezdům cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.francie.geops.cz/burgundsko.