Burgundsko a gastronomie

Burgundská jídla označená „á la bourguignonne“ mají většinou společný základ tvořený mladou cibulkou, houbami, kousky anglické slaniny a burgundským červeným vínem. Tak se připravuje jak hovězí, tak i známý kohout na víně. Další pojem v burgundské gastronomii je „meurette“, což je také omáčka z červeného vína, ale bez hub, a přidává se sem trocha brandy.

Město Lyon je opravdová Mekka gurmánů. Najdete tu největší koncentraci restaurací, které obdržely slavné Michelinské hvězdičky, protože sem utekli slavní šéfkuchaři z Paříže v čele s proslaveným Paulem Baccusem, který tu má svou nejproslulejší restauraci na okraji Lyonu, ale i další o něco levnější pojmenované podle světových stran.

Kromě toho v Lyonu najdete spoustu hospod a restaurací i pro běžné smrtelníky a Lyon je i centrem potravinářského průmyslu. Vyrábějí se tu kromě jiného i různé druhy uzenin a salámů. Spousta turistů, kteří přilétají na zdejší letiště, se tu zastaví alespoň na jeden den, aby si vychutnali gastronomické lahůdky v některé ze zdejších vyhlášených restaurací.

Pro vás jsme vybrali ty neznámější burgundská jídla, ale je jich ve skutečnosti mnohem více.

Boeuf Bourguignon se připravuje z kvalitního charolaiského hovězího, které se po marinování pomalu dusí v burgundském víně a pak se přidá mladá cibulka, slanina a houby

Escargots á la Bourguignonne jsou šneci, kteří se podle tradičního receptu nejprve vaří v bílém víně Chablis spolu s mrkví a cibulkou a pak se nadívají česnekopetrželkovou máslovou pěnou a zapékají se v troubě. V restauraci se šneci servírují v ulitách, na zvláštním talířku s důlky pro 6 šneků. Šnečí ulity se přidržují ve speciálních kleštičkách a speciální vidličkou se napichují.

Dijonský steak (čti dyžonský) se servíruje v omáčce ze smetany a dijonské hořčice. Tato omáčka se používá i k telecímu, králíkovi i vepřovému.

Oeufs en meurette jsou vejce sázené do omáčky z červeného vína, cibule, slaniny a trochy brandy.

Coq au vin je kohout na víně. Základem není překvapivě kohout, ale kuře nebo perlička. Šalotka, houby a anglická slanina na nudličky, to vše se dusí v červeném burgundském víně.

Rosette de Lyon je nejslavnější z lyonských salámů. Vyrábí se z vepřové kýty a servíruje se nakrájený na silné plátky.

Andouillettes á la Lyonnaise jsou dršťkové jitrnice, které se servírují se smaženou cibulkou, dijónskou hořčicí a hranolkami.

Epoisses je měkký pikantní sýr s aroma brandy.

Cantal de Bourgogne je tvrdý sýr připomínající čedar nebo comté. Tento sýr se hodí jak na horská jídla jako raclette nebo fondue, ale i na zapékání gratinování např. smetanových brambor.

Clafouits je třešňový koláč z třeného těsta, dochucený třešňovým likérem.

Informace k poznávacím zájezdům cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.francie.geops.cz/burgundsko. 

Související destinace

Burgundsko

Burgundsko

Burgundsko - oblast Francie, kde se dobře jí a pije, vznikají tu světově proslulá červená i bílá vína, Kraj, který patříval ke kulturním centrům Evropy a nacházely se tu nejvýznamnější kláštery i skvělý knížecí dvůr. kláštery Cluny či Fontenay, poutní kostel ve Vézelay, zapsaný na seznam UNESCO, města jako Dijon, Auxerre či Beaune, to všechno jsou cíle dobře známé turistům, stejně jako oblasti Mersault, Chablis či Chardonnay. Burgundsko má ale i starší historii - ve starověku tu žili Keltové a poblíž Bibracte utrpěli rozhodující porážku od Římanů, kteří tu pak vystavěli svá města - zejména v Autunu se dochovaly římské památky.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu