Zelený ráj jižní Francie

Zájezd CK GEOPS Zelený ráj Francie, kaňony, víno a památky UNESCO dává už svým názvem znát, co všechno je v něm obsaženo. Opisuje oblouk vnitrozemskými kraji jižní Francie, které jsou turisty méně navštěvované, ale přitom bohaté jak na památky a architektonická díla, tak na přírodní krásy, a nabízejí také spoustu gastronomických požitků.
Oblast podél řeky Lot, historický kraj Quercy, je líbezná krajina říček lemovaných vysokými skalami, jasně zelených lesíků a polních pěšin mezi živými ploty. A velmi krásných vesnic a městeček, ať je to červená vesnice Collonges-la-Rouge, St-Cirq-Lapopie na skalním hřebeni s gotickými domy nebo Figeac, vystavený celý z bílého vápence, Champolionovo rodiště, což připomíná veliká kopie Rosettské desky přímo na náměstí. V Cahors, starobylém hlavním městě kraje, lze obdivovat středověký most s věžemi, historické náměstí, dům krále Jindřicha Navarského, a také se seznámit s rázovitými černými víny z odrůdy Malbec. Nedaleko se nachází slavné poutní místo Rocamadour, středověké městečko se sedmi kostely, malebně zasazené do strmého svahu.
Tato krajina byla osídlena už v pravěku. V jeskyni Peche-Merle se zachovala jedna z nejstarších známých uměleckých děl lidstva – pravěké malby koní s modrými skvrnami.
Na východ odtud leží oblast Aveyronu, kde bude možné obdivovat hned dvě skvělé katedrály, obě zapsané na seznamu UNESCO. V pěkném středověkém městečku Conques, vybudovaném na Svatojakubské cestě do Compostely, je to románská katedrála s nádherným průčelím vyzdobeným spoustou soch. Chrám v Rodez je zase gotický a celý postavený z načervenalých cihel. Další zastávkou na cestě bude dálniční most u Millau, nejvyšší v Evropě, vynikající technické dílo. A nedaleko odtud v jeskyních u Roquefortu dozrávají chutné ovčí sýry. Bude možné se seznámit s jejich výrobou a ochutnat.
Velkolepá díla přírody bude možné obdivovat nejprve v hlubokém údolí řeky Tarn a potom zase v kaňonu Ardèche, kde se nachází známá skalní brána Pont d´Arc. A poslední zastávku na zájezdu představuje Lyon, jedno z největších francouzských měst s řadou památek včetně dvou římských divadel a románsko-gotické katedrály, s pozoruhodnou dělnickou čtvrtí, řadou muzeí a také proslulých gurmánských restaurací.

Související destinace

Gaskoňsko

Gaskoňsko

Gaskoňsko a kraj Périgord jsou doslova zeleným rájem jihozápadní Francie. Kraj D´Artagnana, hrdiny ze Tří mušketýrů od A. Dumase. Zelené kopce , ospalé vísky, dívoká údolí řek (Rocamadour) , romantické meandry řek (Dordogne), nejkrásnější středověká architektura Francie (Moissac) a pohádková městečka (ST-Cirq-Lapopie) a několik vesnic s titulerm nejkrásnější vesnice Francie, památky UNESCO (Sarlat-la Caneda) i národní parky a zahrady, nejvýznamnější pravěká naleziště ( Lascaux), světoznámé trhy ( Sarlat), jedinečná gastronomie (kozí sýry, kachní játra, lanýře) a víno (Cahors) a koňak (Armagnac)

Languedoc

Languedoc

Jižní část Francie mezi západním pobřežím Středozemního moře a Pyrenejemi. Název languedoc připomíná starou jihofrancouzskou řeč langue d´oc a tradice specifické jihofrancouzské kultury jsou tu opět velmi živé. Hrady, na kterých středověké dámy přijímaly holdy trubadúrů i horské pevnosti a opevněná města, kde se bránili stoupenci sekty katarů. Nádherné katedrály z vápence nebo cihel, kláštery s jemnými plastikami, malebná kamenná města.je zde i mnoho přírodních krás - krasové pohoří Cévenny (UNESCO), strže řek Tarn, Jonte, Hérault a Aveyron, pobřežní laguny, krajina vinic i vrchovina v podhůří Pyrenejí. Na své si přijdou milovníci moře, turistiky, vína i gastronomie - specialitou je zejména sýr roquefort.

Périgord

Périgord

Zelený kraj v povodí řek Lot, Dordogne a Vezere,se zelenými loukami a lesíky, skalnatými břehy řek a živými ploty porostlými břečťanem. Krajina Périgordu patří asi k nejlíbeznějším místům Francie i přesto, že tu nejsou nápadné přírodní výtvory kromě propasti Gouffre de Padirac. Zzato se tu nacházejí památky na nejstarší lidské osídlení - jeskynní převisy, které sloužily lidem jako přístřeší,a jeskyně s krásnými malbami, mezi nimi i světoznámá Lascaux. Další lidská pokolení tu zanechala rovněž významné památky, zejména královská města Cahors a Périgueux, poutní místo Rocamadour vysoko na skál, chrámy a opatství na Svatojakubské cestě. A nezapomínejme na chutě Périgordu - k lahůdkám francouzské gastronomie patří zdejší tučná husí jatýrka, lanýže, pochoutky z ořechů a kozí sýry.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu