Mimořádně rozsáhlá vinařská oblast (330.000 ha vinic) Languedoc-Roussillon produkuje třetinu francouzské a desetinu světové produkce vína. Donedávna však jen málo vinohradů mělo označení appelation contrôlée a vína končila jako levné pitivo v supermarketech. V poslední době však dochází k výraznému zlepšení kvality i aspirací zdejších vín a lze se setkat s víny osobitých a přitažlivých chutí.
V poslední době se zde objevilo množství různých vin de pays (tzv. krajová vína), zaručeně nejlepších ve Francii. Z apelací červeného vína zmíníme Corbières (s velmi rozdílnými přírodními podmínkami a následně i různými typy vín, suchá tělnatá, zrající červená a plná suchá růžová, z této apelace pochází i Vin de Pays d´Oc, jedno ze špičkových vín plné chuti s příchutí po ovoci), Banyuls (alkoholizované víno – obdoba portského - vyráběné z odrůdy Grenache a s chutí po rozinkách, kávě či mandlích, které lze uchovávat až 40 let), Minervois (tělnatá suchá vysoké kvality, např Château Lastour a de Gourgazaud), Maury (alkoholizovaná bohatá vína typu portské vyráběná z odrůd Macabéo a Carignan), Roussillon (rozmanitá, ale většinou kořenná vína), Costières de Nimes (tělnatá červená, růžová). Mnohem méně jsou zastoupeny apelace s převahou bílých vín – Muscat Appelations (alkoholizovaná vína z několika podoblastí např. Frontignan či Mireval) a Limoux (suchá šumivá, podle místních vyráběná dávno před domem Perignonem), zajímavé nešumivé Chardonnay. Plocha vinic 330.000 ha, roční produkce 290 milionů lahví.