Vinařství - Languedoc-Roussillon

Mimořádně rozsáhlá vinařská oblast (330.000 ha vinic) Languedoc-Roussillon produkuje třetinu francouzské a desetinu světové produkce vína. Donedávna však jen málo vinohradů mělo označení appelation contrôlée a vína končila jako levné pitivo v supermarketech. V poslední době však dochází k výraznému zlepšení kvality i aspirací zdejších vín a lze se setkat s víny osobitých a přitažlivých chutí.

V poslední době se zde objevilo množství různých vin de pays (tzv. krajová vína), zaručeně nejlepších ve Francii. Z apelací červeného vína zmíníme Corbières (s velmi rozdílnými přírodními podmínkami a následně i různými typy vín, suchá tělnatá, zrající červená a plná suchá růžová, z této apelace pochází i Vin de Pays d´Oc, jedno ze špičkových vín plné chuti s příchutí po ovoci), Banyuls (alkoholizované víno – obdoba portského - vyráběné z odrůdy Grenache a s chutí po rozinkách, kávě či mandlích, které lze uchovávat až 40 let), Minervois (tělnatá suchá vysoké kvality, např Château Lastour a de Gourgazaud), Maury (alkoholizovaná bohatá vína typu portské vyráběná z odrůd Macabéo a Carignan), Roussillon (rozmanitá, ale většinou kořenná vína), Costières de Nimes (tělnatá červená, růžová). Mnohem méně jsou zastoupeny apelace s převahou bílých vín – Muscat Appelations (alkoholizovaná vína z několika podoblastí např. Frontignan či Mireval) a Limoux (suchá šumivá, podle místních vyráběná dávno před domem Perignonem), zajímavé nešumivé Chardonnay. Plocha vinic 330.000 ha, roční produkce 290 milionů lahví.

Související zájezdy

Související destinace

Languedoc

Languedoc

Jižní část Francie mezi západním pobřežím Středozemního moře a Pyrenejemi. Název languedoc připomíná starou jihofrancouzskou řeč langue d´oc a tradice specifické jihofrancouzské kultury jsou tu opět velmi živé. Hrady, na kterých středověké dámy přijímaly holdy trubadúrů i horské pevnosti a opevněná města, kde se bránili stoupenci sekty katarů. Nádherné katedrály z vápence nebo cihel, kláštery s jemnými plastikami, malebná kamenná města.je zde i mnoho přírodních krás - krasové pohoří Cévenny (UNESCO), strže řek Tarn, Jonte, Hérault a Aveyron, pobřežní laguny, krajina vinic i vrchovina v podhůří Pyrenejí. Na své si přijdou milovníci moře, turistiky, vína i gastronomie - specialitou je zejména sýr roquefort.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu