Vína z údolí Loiry

Vinou révu zde pěstovali již kolem roku 1100 př.n.l. Féničané. Ve středověku se ve velkém exportovalo víno do Anglie či do Flander. Z odrůd révy zde výrazně převládá Sauvignon, doplněný odrůdou Melon de Bourgogne zvanou též Muscadet. Odrůda Chenin Blanc je zde snad původní. Z apelací zmíníme Anjou (tělnatá červená, svěží bílá a hlavně růžová, nikoliv však Rosé d´Anjou, ale asi nejlepší růžové na světě Cabernet d´Anjou), Cheverny (bílá suchá vína s květinovým aroma), Muscadet (proslulé tvrdé suché víno, obzvlášť je-li lahvované sur lie), Pouilly-Fumé (bílá vína s nádechem vůně střelného prachu, způsobená křemičitým podložím vinic), Saumur (velmi kvalitní šumivá bílá a růžová vína – značka Crémant de Loire), Touraine (lehká červená vína s chutí po ovoci, lehká suchá bílá, ale i šumivá bílá a růžová), Côtes d´Auvergne (lehká mladá vína z odrůdy Gamay), Sancerre (zde kdysi Jindřich IV. prohlásil o víně ze zdejší vesnice Chavignol, že kdyby ho pili všichni, rázem by ustaly tehdejší náboženské války), Vouvray (suchá bílá vína s vůní po květinách a oříšcích, ale kolísavé kvality), Savenniéres (zdejší vína z odrůdy Chenin Blanc chutnají po medu a pečených jablkách a patří k nejlepším světovým suchým vínům), Haut-Piotou (lehká a svěží vína s květinovým aroma i šumivá vína – např. Diane de Poitiers) či Montlouis (lehká vína s výrazně minerálními podtóny). Plocha vinic 35.000 ha, roční produkce 390 milionů lahví. Mapka nejdůležitějších vinařských lokalit v oblasti je mezi obrázky na horní liště.

Ze zdejších sýrů jmenujme Tomme de Chévre, který zde při zrání potírají klůckem namočeným v muscadetu nebo kozí sýr Crottin de Chavignol vyráběný od roku 1573 s pronikavě aromatickou kůrkou. Mezi místní speciality patří např. Rilletes, paštika z vepřového masa a tuku z vepřových ledvinek, Moules mariniéres (slávky v omáčce z bílého vína, šalotky, smetany a bylinek), kapr plněný houbami a četná rybí jídla, La beauchelle (masový piroh s brzlíkem), z dezertů Tarte tatin (jablečný koláček politý karamelem) nebo Méli-mélo de fruits rouge z jahod, borůvek, ostružin rybízu a muscadetu.

Související destinace

Zámky na Loiře

Zámky na Loiře

Jedna z nejoblíbenějších částí Francie, údolí Loiry s celou řadou krásných renesančních zámků a zahrad, v 15. a 16. století srdce Francie. . Ale nejen samotné zámky na Loiře, celá oblast s malebnou krajinou vinic a starobylými městy (Blois, Angers, Tours, Saumur) je klenotem sama o sobě a pro svůj výjimečný ráz, v němž se spojují příroda a dílo lidských rukou ve výjimečné harmonii, je zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO. A vína z údolí Loiry patří také k chloubám Francie.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu