Švýcarské sýry

Ve Švýcarsku se vyrábí řada sýrů všech možných druhů a mnohé jsou právem proslulé ve světě. Švýcarsko je koneckonců převážně hornatou zemí, kde v minulosti zajišťovaly značné části obyvatel obživu krávy a i v současnosti má výroba sýrů významný podíl na zdejším hospodářství. Na výrobu sýrů jde polovina mléka z celkové produkce a sýry tvoří nedílnou součást mnoha tradičních švýcarských jídel. Jedí se nakrájené na plátky, strouhané na jídlech i roztavené (fondu, raclette). Ze syrovátky se dělá oblíbený nápoj rivella.
Do 15. století se v horských údolích vyráběly hlavně měkké sýry, postupně však získávaly na oblibě i tvrdé. Jejich výhodou je trvanlivost a skladnost, mohou se přepravovat na delší vzdálenosti. Tato výhoda se projevila zvláště s rozvojem silniční a železniční sítě, když byla i odlehlá údolí propojena se světem a horské sýry tak mohly zahájit své vítězné tažební do světa.
Sezóna výroby sýrů se táhne od jara do konce podzimu, překrývá se tedy s vegetačním obdobím na pastvinách. Většina sýrů se stále vyrábí v menších rodinných podnicích, přestože je mechanizovaná a k dispozici je zcela moderní vybavení. Přetrvávají i podniky, kde se sýry vyrábějí stále ručně a tradičními postupy. Tyto sýry zvané Bergkäse či Alpkäse (franc. fromage des Alpes) jsou velice ceněny a produkují se také v Rakousku. Převážná část sýrů se dělá ze syrového - nepasterizovaného mléka. V zemi existují i tzv. ukázkové sýrárny (Schaukäserei) přístupné veřejnosti – např. v Emmentalu, Prigny u Gruyères a Appenzeller Schaukaserei ve Steinu.

V současnosti se ve Švýcarsku vyrábí více než 400 druhů sýra – tedy ještě podstatně víc než ve Francii. K nejoblíbenějším patří tyto druhy:
Ementál (Emmentaler) – „král sýrů“, původem z údolí Emmentaler, produkuje se v německy mluvících oblastech Švýcarska. Je jemný, s oříškovou příchutí a velkými dírami a vyváží se do všech kontinentů (zdaleka ne každý sýr nazvaný ementál je však skutečně pravý Emmentaler).
Gruyère – tvrdý sýr ze západního Švýcarska s typickou strukturou a chutí. Mladý gruyère je jemný, vyzrálý zvaný salé má velmi výraznou chuť.
Tête de Moine („mnichova hlava“), též zvaný Bellay – polotvrdý lehký sýr, k zvýraznění chuti se krájí nadrobno. Začali ho vyrábět mniši již ve 12. století.
Appenzeller – velmi aromatický sýr ze severovýchodního Švýcarska (kanton Appenzell), jeho chuť a aroma se různí podle doby zrání.
Tilsiter – lahodný sýr s pozoruhodnou historií - začali jej vyrábět švýcarští vystěhovalci v pruském městě Tilsit a později se s recepturou vrátili domů. Produkuje se ve východním Švýcarsku.
Raclette – snadno rozpustný sýr s výraznou, ostrou chutí, zvaný podle pokrmu, jehož základ tvoří. Pochází z kantonu Valais, vyrábí se v celé zemi.
Sbrinz – suchý tvrdý sýr intenzivní chuti podobný italskému parmezánu, používá se na strouhání. Zraje až 3 roky. Pochází z Brienze v okolí Bernu, vyrábí se ve středním Švýcarsku.

Související zájezdy

Související destinace

Švýcarsko

Švýcarsko

Švýcarsko - země hor, ledovců a jezer, oblíbený cíl turistů a rekreantů. Koho by nelákal pohled na Matterhorn či na mohutných Aletschský ledovec. Ale také země s bohatým a specifickým kulturním dědictvím, světovými velkoměsty Curych a Ženeva, s železnicemi, z nichž jsou mnohé technickým zázrakem a cesta vlakem je zde zážitkem sama o sobě. S okouzlujícími scenériemi vinic u Ženevského jezera a líbeznou krajinou u jezer Lago Maggiore a Lugano. A také lákavou gastronomií - rösti, fondu, raclette, skvělé čokoláda, na 400 druhů sýrů, kvalitní a vzácná vína...

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu