Španělsko a současná moderní architektura

Ať přijedete do jakéhokoliv španělského velkého města, vždy v něm najdete moderní architekturu, která bere dech. Světově renomovaní architektu jako Frank Gehry, Santiago Calatrava, Richard Rogers, Norman Foster nebo Rafael Moneo si vybrali Španělsko za cíl své tvorby. Zde jsou některé hlavní ukázky.

MADRID, nadšení pro modernu
Podle Richarda Rogerse, nositele Ceny Pritzker 2007 a architekta nové části madridského letiště v Barajas, Madrid miluje moderní architekturu. Tato tendence se odráží ve stavbách jako muzeum umění Reina Sofía, práce Jeana Nouvela, dostavba k muzeu El Prado od Rafaela Monea, nebo kulturní centrum Caixa Forum s vertikální zahradou. Z posledních moderních staveb je nutní zmínit čtyři business věţe Torres Business Área, na třídě Castellana, divadla Canal a Caja Mágicu, tenisový olympijský stadión.

BILBAO, muzeum architektury ve volném prostoru
Frank Gehry, Norman Foster nebo César Pelli, jsou jen někteří významní architekti, kteří svoji fantazii vnesli do ulic bývalého průmyslového města. Hlavní oblastí je čtvrť Abandoibarra, které vévodí symbol moderního města, muzeum Guggenheim. Nejsou to ale jen muzea, ale i síť metra, jejíţ stanice navrhl Norman Foster. Nebo sídlo ministerstva zdravotnictví Baskicka, budova, která je jakoby stále v pohybu. V autonomní oblasti Baskicka je mnoho dalších moderních budov jako například Palác kongresů nebo galerie umění Kursaal v San Sebastiánu, sklepy Ysios navrţené Calatravou a sklepy Marqués de Riscal, dílo Franka Gehryho v Álavě, muzeum současného baskického moderního umění Artium ve Vitorii.

BARCELONA a její vanguardistické stavby
Čtvrť 22@Barcelona vznikla v roce 2000 jako iniciativa radnice hlavního města, které se rozhodlo přeměnit 200 hektarů průmyslové půdy ve čtvrti Poblenou na moderní město. Téměř na všech současných pohlednicích je vidět futuristickou věž Torre Agbar, jejíž kuželovitý tvar se vyjímá ve čtvrti 22@. Dalším místem je audiovizuální campus a centrální park, jehož zahrady byly navrženy Jeanem Nouvelem. Pomocí stínů a vůní květin se zde velký mág architektury snažil vyvolat různé pocity. A Barcelonu zdobí i další futuristické stavby jako Torre Marenostrum nebo Zlatá ryba - Pez Dorado, navržená Frankem Gehry a nacházející se v oblasti olympijského parku.

VALENCIA, rodiště Santiaga Calatravy
Hlavním symbolem moderní Valencie je Muzeum věd a umění: Ciudad de las Artes y las Ciencias, díla valencijského rodáka Santiaga Calatravy. Jeho stavby podobající se vyběleným bílým kostrám zdobí ovšem i jiná města. V korytu řeky Turia najdete další skvosty jako palác umění Palau de les Arts Reina Sofía a most L’Assut de l’Or, oba od výše uvedeného autora. Nezadá si ani kongresový palác od Normana Fostera a budova Veles e Vents, postavená u příleţitosti závodů America’s Cup. Budova si odnesla cenu za architekturu Mies Van der Rohe.

SEVILLA a stavba Metropol Parasol.
Zcela jistě je nejúchvatnější stavbou Metropol Parasol v Seville, který byl dokončen v roce 2011 a slavnostně otevřen 27. března. Obrovská konstrukce ze dřeva ve tvaru slunečníků o rozměru 5000 metrů čtverečních se rozprostírá nad centrem města. Autorem je německý architekt Jűrgen Mayer, stavba trvala 6 let.

Čerpáno: Oficina Española de Turismo – Španělská kancelář pro cestovní ruch Walfischgasse 8/14, A 1010 Wien, Austria

 Máte zájem o poznávací zájezdy do Andalusie? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.spanelsko.geops.cz.  

Související destinace

Španělsko

Španělsko

Španělsko - známá i tajemná země, která má pro turisty odedávna zvláštní kouzlo. Země známá především díky nádherné maurské architektuře, Svatojakubské cestě, podmanivému baroku, skvělým slavnostem, tanci flamenco, jiskřivému vínu, bujným býkům a samozřejmě lákavým plážím od Katalánska po Andalusii. Je toho ale ještě mnohem víc - krásné horská příroda či půvab andaluské vrchoviny a skalních měst, římské památky, středověké či renesanční chrámy a paláce, Gaudího umění i moderní architektura, galerie s poklady umění (El Greco, Murillo, Velazquez, Goya, Picasso, Dalí...) a každý kraj Španělska má své zcela specifické kouzlo.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu