Švýcaři jsou velcí patrioti a dodnes se snaží udržovat švýcarské tradiční zvyky a slavnosti. Možná nevíte, že Švýcaři rádi slaví, a to jak se svými blízkými, tak i s turisty. Z generaci na generaci se tu předávají folklórní kroje a nástroje včetně těch hudebních. Pestrost místních festivalů a slavností souvisí i s různorodostí místních obyvatel. V některých kantonech převládá němčina, v jiném francoužština a v několika italština a někde je možné zaslechnout i retorománštinu. A převaha katolíků nebo protestantů v jednotlivých švýcarských kantonech ovlivňuje také způsob ztvárnění tradičních svátků, oslav včetně náboženských procesí. A ke každé slavnosti patří i tradiční zábava a pokrmy a místní víno, pivo nebo pálenky....
Nejvíce švýcarských folklórních slavností ne náhodou
souvisí s pastevci, kravami a sýry. Velká část
Švýcarska je pokrytá horskými vrcholy a horskými loukami, kde se pasou odolné a spokojené švýcarské krávy s obrovskými zdobenými zvonci na krku. Švýcarské krávy stále jako po staletí odcházejí na léto do hor, kde v horských salaších pastevci z bohatého letního mléka vyrábějí obrovské krásně žluté sýry, které mohou vážit 35 -70 kg. Mezi nejznámější švýcarké sýry samozřejmě patří Gruyéres a Ementál. No a na začátku podzimu se se slávou vraceji zpět do vesnic bohatě ozdobené květinami a na podzim se v rámci oslav sklizně konají i slavnosti sýrů.
Součástí pasteveckých folklórních slavností jsou i tradiční sporty jako hod kamenem,
zápas se spodky nebo souboje bojových černých krav. K dalším atrakcím na těchto slavnostech patří házení švýcarskými vlajkami nebo hraní na tradiční dlouhý alpský roh, který dříve sloužil ke svolávání stáda a ke komunikaci mezi pastevci, dnes se vyrábí jen v Kriens u Luzernu. Působivé jsou i průvody švýcarských siláků v selských kostýmech s vyhrnutými rukávy a obrovskými kravskými zvonci, kterými se mlátí o stehna a vyhazují je do vzduchu...
Jednu takovou pasteveckou slavnost můžete zažít i při zájezdu GEOPSu
Ochutnávka Švýcarska v údolí Bagnes, kde součástí oslav je jak trh s obrovským množstvím horských sýrů, tak průvod v kostýmech s přehlídkou a soutěží nazdobených bojových černých krav, a to na pozadí krásné horské scenérie v malebném vesničce uprostřed horských luk. Nechybí ani živé hudební vystoupení a samozřejmě se pojídají švýcarské sýry a zapíjejí se švýcarským vínem.
Oblíbené jsou i
švýcarské vinařské festivaly většinou v době po vinobraní jako součást oslav sklizně. Kdo ještě neslyšel o švýcarském vínu, tak možná ve
Švýcarsku strávil jen chvilku a švýcarské víno se do zahraničí nevyváží. Důvodů je několik, zaprvé produkce není velká, ale hlavně Švýcaři jsou takoví patrioti, že si své víno nejraději vypijí sami nebo s ním hostí turisty, kteří si ho mohou vychutnat jak při lyžařských zájezdech v krásných horských chalupách nebo moderních hotelech, tak i na slunných terasách v létě... většinou v doprovodu sýrových specialit jako
raclette nebo fondue nebo talíře švýcarských sušených uzenin. Ale ve
Švýcarsku první vinné keře vysadili už Římané v okoli řeky Rhôny v dnešních kantonu
Wallis (
Valais) a dodnes tento kanton vyprodukuje 40% švýcarské produkce vína. I Švýcaři při vinných slavnostech rádi popíjejí ve vinných sklípcích nebo před nimi s hudebním doprovodem.
I
masopust má ve
Švýcarsku své místo, jen názvy masopustních příšer se liší. V kantonu
Wallis jsou to tzv. Empaillés, obří příšery oblečené do hábitů z pytloviny vycpaných senem, asi nejznámější masopustní průvod ve
Wallisu se koná v městečku Evoléne. V Lötschentalu se jim říká Tschäggättä a nosí na sobě ovčí nebo vlčí kožešinu upevněnou širokým koženým pásem s kravským zvonem (trichla), na nohou kožešiny nebo pytle a na rukou pak rukavice ze zbytků vln. Součástí kostýmu Tschäggättä je i tradiční ohromná barevná maska z borovicového dřeva nebo ze zvířecí kostry a vzadu houně z ovčí vlny.
Autor článku Ing. Alena Frčková, průvodce CK GEOPS
Máte zájem o zájezdy s návštěvami slavností? Tady najdete nabídku cestovní kanceláře GEOPS.