Rakousko je jednoznačně zemí bílých vín. Ta tvoří něco málo přes ¾ celkové produkce. Rakouská bílá vína vynikají svěží elegantní kyselinkou a hojností aroma a chutě ovoce. Vinohrady se rozkládají v nadmořšké výšce 200-400m n. m. Vyjímkou jsou vinice ve
Štýrsku, kde se nachází i ve výšce 600 m. n. m. K nejběžnějším odrůdám patří Grüner Veltliner, Müller-Thurgau, Riesling, Weissburgunder, Chardonnay a z modrých Blauer Portugieser, Blaufränkisch a Saint Laurent.
Rakousko má v pěstování vinné révy poměrně dlouhou tradici. Ve spolkové zemi
Burgenland se pěstovalo víno prý již před 5000 lety. Ale doložena je obliba vína z okolí
Vídně v době Římanů, kteří na místě dnešní
Vídně měli svůj tábor Vindobona. Rozvoji rakouského vinařství pomohl i
Karel Veliký a v 15.století místní mniši, kteří pěstovali víno hlavně na březích
Dunaje. V 18.století rakouské vinařství podporovala Marie Teresie a její syn císař Josef II.
Naopak zkázou rakouských vinic byly velké mrazy na sklonku 19.století a révokaz, který poničil vinice ve velké části Evropy. Po druhé světové válce i tady se postupně přešlo od méně kvalitních a výnosnějších odrůd k těm poskytující kvalitnější vína.
Klasifikace rakouských vín :
je v podstatě velmi podobná klasifikaci u nás a v Německu: rozdělují se na stolní, zemská, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem. Čím dál tím více i v Rakousku je důležitější označení původu tedy regionu, odkud pocházejí hrozny
Vyplatí se znát základní vinařské pojmy v němčině:
Weiss Wein = bílé víno
Rot Wein = červené víno
Rotling Wein = růžové víno
trocken = suché
halbtrocken = polosuché
lieblich, halbsüss= polosladké
süss = sladké jako likér
Tafelwein (Tischwein) = stolní vína, která jsou většinou jednoduchá, pozor bez označení „ Wein aus Ősterreich“ se nejedná o rakouská vína.
Landwein = zemská vína neboli vína z Rakouska, jsou srovnatelná s francouzským vin de pays. Znamená, že je možné použít hrozny z různých regionů Německa v jednom víně. Je důležité sledovat označeni trocken (suché) nebo halbtrocken (polosuché)
Qualitätswein = jakostní vína, narozdíl od německé a naší klasifikace sem patří i Kabinett
Prädikatswein = víno s přívlastkem. Tato kategorie se jako u nás dělí do základních podkategorií: pozdní sběr, výběr z hroznů, bobulový výběr a ledové víno.
Spätlese = pozdní sběr
Auslese = výběr z hroznů
Beerenauslese = bobulový výběr
Eiswein = ledové víno
Autor článku: Ing. Alena Frčková, průvodce nejen na gurmánské zájezdy
Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.