Památky UNESCO v zemích Balkánu

UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu.

UNESCO je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) OSN. Sídlí v Paříži. Podnětem ke vzniku organizace byly hrůzy právě skončené druhé světové války. Hlavním úkolem UNESCO je proto usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu. UNESCO bylo založeno podepsáním Ústavy v Londýně na ustavující diplomatické konferenci 4. listopadu 1945. Ratifikace Ústavy se zúčastnilo dvacet zakládajících států: Austrálie, Brazílie, Čína, Československo, Dánsko, Dominikánská republika, Egypt, Francie, Indie, Jižní Afrika, Kanada, Libanon, Mexiko, Norsko, Nový Zéland, Řecko, Saúdská Arábie, Spojené království, Turecko a USA. V současné době má UNESCO 191 členů. Zabývá se činností v pěti hlavních oborech: Vzdělání, přírodní vědy, sociální a humanitní vědy, kultura a komunikace a informace. Projekty podporované UNESCO zahrnují šíření gramotnosti, odborné a školicí programy, programy mezinárodní vědní spolupráce, propagaci nezávislých médií a svobody tisku, regionální a kulturní historické projekty, propagaci kulturní různorodosti, dohody mezinárodní spolupráce v oblasti kulturního a přírodního dědictví a ochrany lidských práv, a pokusy vyrovnat rozdíly v možnosti využití digitálních technologií ve světě.

ALBÁNIE A PAMÁTKY UNESCO

Butrint: zachovalé ruiny starého antického města (1992, 1999)

Berat a Gjirokastra: historická města v Albánii jsou vzácnými příklady dobře dochovaných osmanských měst (2005, 2008)

BOSNA, HERCEGOVINA A PAMÁTKY UNESCO

Mostar – starý most (2005)

Višegrad a most Mehmeda Sokoloviče: kamenný most ze 16. století a jeden z vrcholů osmanské monumentální architektury (2007)

BULHARSKO A PAMÁTKY UNESCO

Sofie - Bojanský kostel: kostel na předměstí Sofie, bohatě zdobený freskami ze 13. století (1979)

Maďarský jezdec: Skalní reliéf jezdce z 8. století (1979)

Ivanovskalní kostel: komplex skalních kostelů, kaplí a klášterů z 12. – 14. století (1979)

Thrácká hrobka v Kazanlaku: hrobka ze 4. století př. n. l. je zdobená freskami (1979)

Nesebar – antické město: původně thrácká osada, pak řecká kolonie a byzantská pevnost (1983)

Národní park Pirin: vysokohorský národní park s jezery, vodopády a ledovcovými plesy (1983, rozšíření 2010)

Rilský monastýr: klášter, který byl založen v 10. století, symbolizuje kulturní identitu Slovanů. Fresky ze 14. stol. (1983)

Přírodní rezervace Srebana: sladkovodní jezero – hnízdiště mnoha druhů ptáků (1983)

Thrácká hrobka Sveštari: velmi zachovalá thrácká hrobka ze 3. stol.př.n.l. (1985)

ČERNÁ HORA A PAMÁTKY UNESCO

Přírodní a kulturně historická oblast Kotor: středověký přístav a obchodní centrum Černé Hory (1979)

Národní park Durmitor: nádherný přírodní park s kaňonem řeky Tara, nejhlubším v Evropě (1980)

MAKEDONIE A PAMÁTKY UNESCO

Ohridský region s památkami: jezero, jeho okolí a město u jezera založené v 7. století má nejstarší slovanský klášter a druhou nejvýznamnější kolekci ikon z 11.-14. století na světě (1979, 1980)

Převzato ze seznamů památek UNESCO na wikipedii. 

Související zájezdy

Související destinace

Albánie

Albánie

Albánie, téměř zapomenutá země na Balkáně, má turistům rozhodně co nabídnout. najdeme tu moře s romantickým pobřežím a příjemnými plážemi, úchvatnou přírodu, divoké hory, ale také rozmanité kulturní památky. Starověké řecké a římské památky, města jako z orientálních pohádek mešity, ale také staré křesťanské kostely a kláštery. Země velmi poutavá a přitom ještě nepřecpaná turisty, v horách se lze potěšit neporušenou přírodou a stále opuštěnými místy, kde nečetní obyvatelé stále žijí tradičním životem.

Bosna a Hercegovina

Bulharsko

Bulharsko

Bulharsko, pohostinná země u Černého moře s řadou lákadel pro turisty - vhodná jak pro příjemnou letní dovolenou s koupáním a odpočinkem, tak pro turistiku v horách a národních parcích. Dovolenou si lze zpestřit návštěvami významných památek - kdysi významných řeckých a římských měst, skvostných pravoslavných klášterů či prastarých hrobek dávných národů. Bulharsko má rozhodně co nabídnout a k tomu za příznivé ceny a většina lokalit není přelidněná. Za ochutnání stojí jistě i zdejší gastronomie.

Černá Hora

Černá Hora

Makedonie

Makedonie

Makedonie, malá země na Balkáně, v sobě tají nepřeberné množství lákadel pro turisty. Množství památek starověkých, raně křesťanských, středověkých i tureckých, pohoří s majestátními štíty i zelenými hřebeny, idylickou krajinou pastvin, dosud nedotčenou moderní civilizací. Národní parky Mavrovo, Galičica, Pelister, pozoruhodná historická města Tetovo, Bitola i starověký Ohrid, pravoslavné kláštery s freskami, Ohridské jezero, vinařská oblast Negotino produkuje vína, která jsou stále populárnější i u nás...

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu