Ostrava a Opava

Po převratu v roce 1989 a hlavně ukončením důlní těžby v roce 1994 se region Ostravska začal měnit z oblasti plné škodlivin, roztodivných pachů z chemických i důlních závodů a oblasti často ponořené do nevábného spíše odpudivého šedého oparu v moderní region se spoustou zeleně, nových moderních staveb s pokrokovou a ekologicky smýšlející veřejnou dopravou i s čím dál zajímavější kulturní scénou s  nadějnými herci. Technické a industriální genius loci ovšem samotná Ostrava nezametla pod kobereček a neuzavřela do trezoru, nýbrž se rozhodla svoji bohatou industriální minulost prezentovat široké veřejnosti a investovat do propagace města právě s odkazem mimořádné technické stavby a díla, které po hutní a jiné průmyslové tvorbě zůstaly.

Již před pár roky se jak mnozí milovníci hudby ví, podařilo spojit industriálního ducha s tím hudebním a založit jeden z nejznámějších hudebních festivalů Evropy - Coulours of Ostrava, dnes už doplněným o „předfestival“ Beats for Love. Kulturu Ostravska a Opavska nezastupují jen hudební festivaly, ale samozřejmě i divadelní scéna. V Opavě Slezské divadlo, v Ostravě Národní divadlo moravskoslezské a díky streamům na youtube stále populárnější Divadlo Mír s jedním z největších současných českých hereckých talentů - Štěpánem Kozubem. on i další herci dokreslují živost a pestrobarevnost celého regionu, o kterém se stále více a více mluví, právě díky kultuře, precizně a odborně renovovaným technickým objektům a také rovněž čím dál lepší dopravní obslužnosti.

Pokud vyrážíte s CK GEOPS na jeden ze zájezdů do oblasti moravskoslezského kraje, tak dostanete nadstandartní porci zážitků ze stále měnícího se regionu. Z technických věcí Ostravsko nabízí např. pro jednotlivce i rodiny s dětmi bohaté prohlídkové trasy v rámci důlního Landek parku na okraji Ostravy, kde se můžete svést i důlním vláčkem pod bývalou těžební věží nebo prohlídnout tradiční hornické mundury, unikátem je stále doutnající halda Ema, bývalé důlní věže dolu Petra Bezruče nebo dolu Jindřich. Zaujme technická a urbanistická oblast Vítkovice tzv. „ostravské Hradčany“ - nejnavštěvovanější technický komplex Česka, v jehož útrobách se v sezoně hemží tisíce návštěvníků obdivující Muzeum techniky pro děti i dospělé, bývalý plynojem nebo hlavní trhák a to Vysoké pece dříve sloužící na výrobu surového železa a místo, kde si dnes dáte výbornou kávu ve věži s vyhlídkou nesoucí jméno slavného atletického fenoména - Usaina Bolta.

Co se týče Opavy? Přestože velikostí i počtem kulturních a zábavních akcí zaostává za svým geografickým sousedem, tak o to více láká milovníky klidu a pohody, kavárníky, literáty a ty, kteří dokonale chápou slovní spojení „carpe diem“ ... Vyhlídka na město z renesanční věže radnice, které nikdo ve Slezsku neřekne jinak než Hláska, již zmíněné Slezské divadlo, architektonické mementum - obchodní dům Breda, rozlehlé městské parky a v okolí města, působivé zámky Raduň a Hradec nad Moravicí. pokud bychom zamířili dále na východ Slezska, dostanete se např. až k raritní Osoblažské úzkokolejné železnici na Osoblažsko, lehce zapomenutý kraj s bohorodým klidem.

Industriál a železnici sdružuje už od století páry silné pouto, pojeďte se s námi o tom přesvědčit v rámci vlakových poznávacích zájezdů CK GEOPS na Severní Moravu a do Slezska.

Lukáš Zedníček, průvodce CK GEOPS, fotograf a moravskoslezský rodák

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu