Obří ledová jeskyně Eisriesenwelt

Jeskyně Eisriesenwelt, doslova Svět obřího ledu, je největší přístupnou ledovou jeskyní na světě. Nachází se v Salcbursku v pohoří Tennengebirge, nedaleko městečka Werfen, vchod do ní se otvírá na úbočí štítu Hochkogel (2282 m) ve výšce 1641 m. Doposud nebyla celá probádána, známý je úsek o délce 42 km, z toho je veřejnosti přístupný ovšem pouze 1 km chodeb. Vzhůru vede z údolí Salzachu pozoruhodná visutá lanovka, která má nejstrmější sklon trati v Rakousku.
V jeskyni lze vidět mohutné ledové útvary a různé rampouchy, ledové závěsy a zmrzlé vodopády; její nejspodnější část vyplňuje souvislá ledová vrstva. Eisriesenwelt patří k typu tzv. dynamických jeskyní. Její ledové útvary se vytvářejí a proměňují díky proudění teplého a studeného vzduchu zvenčí v závislosti na ročním období. V létě je otvory v horním patře jeskyně nasáván dovnitř teplý vzduch, který se v jeskyni ochlazuje, klesá a odchází otvory v nejnižším patře jeskyně. V zimě bývá ale venku větší mráz než uvnitř hory, a tak probíhá proudění opačným směrem - z jeskyně stoupá ven relativně teplý vzduch. S příchodem jara potom na horách taje, voda stéká do jeskyně, kde se drží teploty dosud bod bodem mrazu, a zde zamrzá. Tak se každoročně obnovuje zdejší ledové království.
Jeskyně byla objevena nejprve roku 1879, načas však tento nález upadl v zapomnění. S průzkumem se začalo až ve 20. letech. Jeden z velkých sálů, Mörkdom, nese jméno průzkumníka Alexandra von Mörk; je zde uložena urna s jeho popelem. Prohlídka trvá asi 75 minut a je potřeba se na ni teple obléknout – i v létě se zde drží teploty kolem nuly.

Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS do Rakouska najdete na www.rakousko.geops.cz.


Související zájezdy

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu