Národní park Krka

Oproti podobnému systému Plitvických jezer je průtok vody výrazně vyšší (až 350 vteřinových litrů) a celkový dojem je vskutku impozantní. Sintrové „hráze“ za sebou vytvářejí velká jezera. Nejvýše leží Bobodolsko jezero a pak již jsou první větší vodopády – několik kaskád Brjanu, 67 metrů vysoký Manojlovac a kaskády Rošnjak a Miljacka. Za vůbec nejhezčí je považovaný vodopád Roški slap. Dále leží Visovačkoko jezero, dlouhé 9 kilometrů a poslední Pruklansko jezero má již poloslanou vodu a leží jen několik kilometrů od ústí Krky do moře. Je přes 3 km dlouhé. Park tvoří většinou vegetační systémy středomořského typu. Základem jsou vždyzelené doubravy v kterých převažuje dub cesmínovitý a habrovec habrolistý. Lesy se střídají s macchií, nelesními stanovišti a v okolí řeky se vyskytují rákosiny a podmáčené louky. Z fauny převažují živočichové vázaní na mokřady a vodu. Jednak jsou to ryby (10 endemických druhů – např. losos dalmatský, jelec ilyrský či pstruh vysovacký), vyskytuje se tu i jinak v oblasti velmi vzácná vydra říční. V podzemních pramenech žije slepý obojživelník macarát jeskynní. Z ptáků pak můžeme pozorovat různé druhy rákosníků či cvrčilek, orla skalního a supa mrchožravého.

Nabídku zájezdů cestovní kanceláře GEOPS s návštěvami národních parků najdete na www.geops.cz/zajezdy/narodni-parky-a-zahrady.

 

Související zájezdy

Související destinace

Chorvatsko

Chorvatsko

Chorvatsko, země na Balkáně s dlouhým pobřežím Jaderského moře, je velmi oblíbenou turistickou destinací zejména pro dovolenou u moře. Pobyty v Dalmácii, na Istrii, na příjemných ostrovech... Zároveň je však Chorvatsko pokladnicí uměleckých památek - najdeme tu četné řecké a římské památky (zejm. Split, Pula) a krásná středověká města v benátském či orientálním stylu. Hned několik jich bylo zapsáno na seznam UNESCO. A nezapomínejme na přírodní krásy - především slavná Plitvická jezera, ale také pohoří Velebit a soutěska Paklenica či vodopády na řece Krka.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu