Mozzarella

 Mozzarella společně s rybami a mořskými plody, chilli papričkou, olivovým olejem a bylinkami jsou hlavní komponenty středomořské diety (součást nehmotného dědictví UNESCO). Centrem výroby originální mozarelly je Kampánie, oblast Caserty a Neapole.

Tento měkký čerstvý sýr ve tvaru oválu se uskladňuje v uzavřených obalech se syrovátkou, má sněhobílou barvu a dá se lehce krájet. Název souvisí se slovem mozzare – odříznout, protože je formován nožem.

Mozzarella je sýr vyrobený z takzvaného točeného tvarohu. Aby se mléko srazilo, přidává se syřidlo. tvaroh se nakrájí na velmi malé kousky, nechá se usadit a míchá se ve vařící vodě, dokud se z něho nevytvoří hladká a lesklá masa. Z ní se odkrajují malé kousky, formují se do oválů a namáčejí do slaného roztoku. Sýr by měl mít 44% tuku v sušině.

V obchodech je dnes k dostání "Mozzarella di Bufalla Campana" D.O.C z buvolího mléka a mozarela z kravského mléka správně nazývaná "Fior di latte" (neboli "mléčný květ") i mozzarela smíchaná z obou typu mléka. Prodává se také mozzarela uzená "affumicata" zvaná Provola s nazlátle hnědou barvou, je tradičně uzená nad ohněm z místních druhů dřev. Kuličky jsou velikosti 20-250g. Větším kuličkám se říká bocconcini čili malá sousta, malé jsou ciliegine čili třešinky.

Mozzarella se nejčastěji přidává na pizzu, těstoviny, maso, do salátů, ale i jinam. Nejznámějším předkrmem je salát Caprese. Tento typicky letní salát je snad ten nejlepší, jaký italská kuchyně nabízí. Na talíř se střídavě pokládají plátky rajčat a mozzarelly, dále se posype lístečky čerstvě utržené bazalky, osolí a opepří a bezprostředně před podáváním se vše zalije panenským olivovým olejem.

Související zájezdy

Související destinace

Itálie

Itálie

Itálie, odedávna oblíbená země turistů, tak bohatá na všechno, co stojí za vidění. Místa, která byla odpradávna středisky kultury, památky etruské, řecké, římské, langobardské, románské, renesanční a barokní, nechybí ani moderní architektura. Řada památek je zapsaná na seznam UNESCO. Galerie s proslulými uměleckými díly. Rozmanitá příroda, vysoké hory, toskánské a umbrijské pahorky, překrásné pobřeží Ligurie i Amalfi, lesy s prastarými stromy v Kalábrii. průzračné moře a lákavé pláže. A ovšem i gastronomie, která slibuje příjemné zážitky, a řada výborných vín.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu