Katalánsko

Katalánie zaujímá zhruba trojúhelník mezi pyrenejskou hranicí Španělska, pobřežím Středozemního moře a Aragonem. Charakterizuje ji nesmírně rozmanitá krajina. V Pyrenejích jsou vysoké hory (nejvyšší Pico d’Estats 3 115 m) s hlubokými údolími, lesy a jezery. V zimě se tu lyžuje, v létě provozuje vysokohorská turistika a cykloturistika, stále oblíbenější je tzv. kaňonování (slézání hlubokých kaňonů). I vnitrozemí vyplňují četná pohoří, která hlavně v severní části končí často až u pobřeží. Pobřeží Katalánie je dlouhé 580 km a tvoří je Costa Brava, Costa del Maresme a Costa Dorada. Na jejím území se nachází jeden národní park a četné chráněné krajinné oblasti Pobřežní část je slunečná a suchá, vnitrozemí se vyznačuje většími teplotními rozdíly. Nejvodnatější španělská řeka Ebro se vlévá do moře právě na jejím území.
Nesmírné množství kulturně-historických památek, především románských, gotických a secesních je dalším bohatstvím tohoto kraje. Křížily se tu vlivy z Evropy i Afriky. V 6. století zakládají na pobřeží obývaném Ibery své kolonie Řekové, o toto území svedli boj Kartaginci s Římany. Provincii Hispania (později Tarraconense), kterou tu zřídili vítězní Římané, ovládli na počátku středověku Vizigóti a v 8. století dobyli Mauři (muslimové). Ti však byli s podporou oddílů franckého krále Karla Velikého brzy vyhnáni a katalánská hrabství byla připojena k jeho říši. V 9. století vyhlásil nezávislost barcelonského hrabství Wilfred Vlasatý (Guifré el Pelós), jehož postupně uznali za svého vládce i další katalánská hrabata. Vznik samostatného Katalánska je spojen až se jménem jeho nástupce Borella II. V roce 1137 se sňatkem katalánského hraběte Ramóna Berenguera IV. s Petronilou, dcerou aragonského krále Ramira, spojují obě království pod názvem Aragonská koruna (Corona de Aragón). K Aragonské koruně je připojena Mallorca, valencijské království, Sicílie. V roce 1283 vznikají katalánské kortesy, jeden z nejstarších evropských parlamentů, později nazvaného Generalitat (1359).
Sňatkem Ferdinanda Aragonského a Isabely Kastilské v roce 1479 byl dán základ k budoucímu jednotnému státu. Katalánie si udržuje své vlastní instituce nezávislé na králi až do roku 1714, kdy v důsledku války o dědictví španělské, v níž se Katalánci postavili na stranu rakouské větve Habsburků proti vítězným Bourbonům, tato svá privilegia ztratila. V roce 1931 byla v rámci první španělské republiky vyhlášena Katalánská republika a v roce 1932 byla schválena autonomie pro Katalánii, která byla zrušena. po nástupu Franca do čela státu. Po jeho smrti v roce 1975 se Katalánie zapojila do demokratizačního procesu, v roce 1979 byl schválen autonomní statut.

Nenechte si ujít
Barcelona
Gotická čtvrť s katedrálou Santa Eulalia, promenáda Las Ramblas, památky katalánské secese (modernisme) Antoni Gaudího, Josepa Puige i Cadafalch a Lluise Domenecha i Montanera, vrch Montjuic s olympijskými sportovišti, bývalé olympijské městečko Villa Olímpica, dnes luxusní obytná čtvrt, Picassovo muzeum, Tàpiesovo muzeum, Fundación Joan Miró, barcelonská opera Liceo...
Katalánské Pyreneje a podhůří
Údolí Arán; oblast Ribagorza; údolí Boi s perlami románské architektury - kostely Sant Climent a Santa María v Taüll; Národní park Aigües Tortes s jezerem Sant Mauricii; údolí Ferrera s nejvyšší katalánskou horou Pico d’Estats (3 115 m); oblast Alto Segre; údolí Cerdanya a Nuria; Ripoll (benediktinský klášter a kostel Panny Marie); Sant Joan de les Abadeses (benediktinský klášter s kostelem s cennou románskou plastikou "Sant Misteri"); sopečná obast La Garrotxa; Besalú (středověké městečko).
Costa Brava a okolí
Sant Pere de Rodes (ruiny románského kláštera v nádherné krajině s nezapomenutelným výhledem na pobřeží); Figueres + Cadaqués + Portlligat + Púbol (místa spojena s Dalím); Girona (židovská čtvrt, katedrála Panny Marie); Empúries (řecké a římské vykopávky); Ullastret (iberské hradiště); letoviska Platja d’Aro, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes (botanická zahrada); klášter Montserrat...
Costa Dorada a okolí
Tarragona
(římské ruiny a katedrála); cisterciácké kláštery Santes Creus a Santa María de Poblet; vinařská oblast Penedés; Tortosa (katedrála); delta Ebra (přírodní rezervace); Salou (letovisko a zábavný tématický park Port Aventura).

Máte zájem o poznávací zájezdy do Andalusie? Nabídku cestovní kanceláře GEOPS najdete na www.spanelsko.geops.cz.  

Související destinace

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu