Králové a šlechta využívali zámky na Loiře hlavně jako letní sídla a jako lovecké zámečky. Jedla se tu zvěřina, jak grilovaná, tak i pečená často s lesními houbami a sladkovodní ryby se připravovaly často na másle a dušené v bílém nebo červeném víně a smetanových omáčkách. Mistři cukráři pak připravovali slavnostní dorty.
Údolí Loiry je proslulé i kozími sýry. Asi nejznámější je Crottin de Chavignol. Vesnička Chavignol leží kousek od městečka Sancerre a východně od Tours, uprostřed vinic a najdete tu snad všechny druhy kozích sýrů, které vás napadnou. Od čerstvých ještě tvarohovitých až po ty s bílou nebo šedou plísní a dokonce i kozí sýry s ušlechtilou plísní připomínající chomáčky vaty. Ale ke všem kozím sýrům se hodí červená řepa a čerstvé křupavé jablko a samozřejmě místní bílé příp. růžové víno. Kozí sýry mají nejčastěji tvar válečků nebo pyramidek.
Druhým nejslavnějším kozím sýrem z Loiry je Sainte Maure de Touraine, který se vyrábí v okolí města Tours ve tvaru válečku, který má uvnitř stéblo slámy a na povrchu tmavě šedou ušlechtilou plíseň, která překvapivě nemá rušivou chuť a jí se spolu se sýrem.
Rillettes au cerf je zvěřinová paštika nebo pomazánka z jelena s kousky masa
Paté au sanglier je kančí paštika často servírovaná s brusinkami
Saumon au beurre blanc je losos s omáčkou ze šalotky, másla a vína
Filet de sandre je plátek z candáta
La friture de Loire je směs smažených malých rybek
Anguille au vin noir je úhoř na červeném víně
Tarte Tatin je obrácený jablečný nebo hruškový koláč, kde se nejprve do vymazané formy nejprve naskládají plátky jablek nebo hrušek a na ně teprve těsto blízké listovému těstu. Po upečení se koláč vyklopí a často se podává teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny. Tarte Tatin se dělá jak velký a krájí se na porce nebo častěji malé, které se podávají celé.
Oblast Loiry zahrnuje vinařskou oblast Touraine a Anjou-Saumur a často se sem řadí i Sancerre a Pouilly Fumé, které leží východně od Tours. Tyto vinařské oblasti jsou známé svými bílými víny z odrůdy sauvignon. Jinak se se tu pěstují i odrůdy jako vouvray nebo muscadet. Vouvray se používá i pro místní sekt.
Růžová vína z Anjou jsou často ve vinotékách hned vedle růžových vín z Provence. Ale na rozdíl od nich jsou růžová vína z Anjou tradičně polosuchá až polosladká.
Červená vína z Loiry se většinou lisují z odrůdy gamay, cabernet franc nebo pinot noir, jsou lehká a pijí se mladá, protože nejsou určená k dlouhému zrání.
Autor článku Ing. Alena Frčková (průvodce nejen na gurmánské zájezdy)