Gastronomie francouzského Baskicka

Baskicko nabízí tradiční přímořskou kuchyni založenou na rybách a korýších. Tato veselá a barevná gastronomie je celá červená jako feferonky z Espelette. Feferonky tu objevíte ve všech jídlech. Dokonce i v místní specialitě nazývané piperade s vařenými rajčaty a cibulí. Po celém Baskicku se vyrábí šunka, která se ve všech ročních obdobích přidává do všech jídel. Tento kraj je, podobně jako všechny významné zemědělské oblasti francouzského jihozápadu (Landes, Gers, Lot-et-Garonne), krajem kachních nebo husích jatýrek foie gras. Při výrobě se využívá tradičních postupů, zvířata jsou překrmována a jejich játra se vaří tradičním způsobem ve vlastním tuku.
Vychutnejte si grilovaná kachní prsa s bramborami, hříbky nebo plněná ovocem. Stejně chutným a tradičním jídlem je i kuře po baskicku. Opečené kuřecí kousky se servírují s lahodnou omáčkou z rajčat, cibule a feferonek dušených ve sklence bílého vína.
Tento region je také regionem lovu a rybolovu. V blízkosti Pyrenejí se v průběhu velkého stěhování loví divocí holubi. Pečení v plátku slaniny představují skutečnou lahůdku. Rybáři se vrací z lovu s výbornými sladkovodními rybami a v jejich sítích často uvíznou tuňáci, sardinky a kalamáry.
Žádné jídlo se také neobejde bez měkkých nebo tvrdých ovčích sýrů, které ale v obchodech naleznete jen v létě. A konečně, specialitou města Bayonne je čokoláda. Můžete si tu koupit skořicovou čokoládu nebo tzv. béret basque (v překladu baskický baret), který je spojením čokolády a piškotu génoise.

Recept: Rozhodně vyzkoušejte také polévku garbure: 48 hodin předem prosolíme čerstvé vepřové kolínko. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme vzniklou pěnu a poté přidáme 7 mrkví, 2 kg brambor nakrájených na kostičky, 1 bouquet garni, 4 stroužky česneku a špetku soli a pepře. Vaříme 1 hodinu. Vidličkou zkontrolujeme, zda je kolínko dovařené. Do hrnce přimícháme 250 g zvlášť uvařených bílých fazolí.

Související destinace

Gaskoňsko

Gaskoňsko

Gaskoňsko a kraj Périgord jsou doslova zeleným rájem jihozápadní Francie. Kraj D´Artagnana, hrdiny ze Tří mušketýrů od A. Dumase. Zelené kopce , ospalé vísky, dívoká údolí řek (Rocamadour) , romantické meandry řek (Dordogne), nejkrásnější středověká architektura Francie (Moissac) a pohádková městečka (ST-Cirq-Lapopie) a několik vesnic s titulerm nejkrásnější vesnice Francie, památky UNESCO (Sarlat-la Caneda) i národní parky a zahrady, nejvýznamnější pravěká naleziště ( Lascaux), světoznámé trhy ( Sarlat), jedinečná gastronomie (kozí sýry, kachní játra, lanýře) a víno (Cahors) a koňak (Armagnac)

Pyreneje

Francouzské i Španělské Pyreneje patří k oblíbeným cílem turistů - nachází se tu spousta přírodních krás, zejména v okolí francouzského Gavarnie, kde se nachází i legendární Roncesvalský průsmyk s Rolandovou branou a ve Španělském národním parku Aigues Tortes a rezervaci Ordesa. Svůj půvab má i katalánské předhůří Pyrenejí s nižšími vrcholy, ale velmi malebnou krajinou. a oblast je bohatá i na památky, především překrásné románské kláštery a kostely s freskami (zvl. ve Val de Boí), nachází se tu proslulé poutní místo Lurdy.a ministát Andorra.

Musíte potvrdit souhlas se zpracováním informací.

Upozornění

Pro pokračovní je třeba souhlasit se zpracováním osobních údajů

Zkontrolujte formát e-mailu

Upozornění

Zkontrolujte formát E-mailu